Καταδικάστηκε η Κύπρος για παραλείψεις στη συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων από το ΔΕΕ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε με σημερινή του απόφαση την Κύπρο για παραλείψεις στη συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων σε 31 οικισμούς και συγκεκριμένα στους οικισμούς: Αραδίππου, Ύψωνας, Δάλι, Βαρόκλινη, Δερύνεια, Σωτήρα, Ξυλοφάγου, Περβόλια, Κολόσσι, Πόλη Χρυσοχούς, Λειβάδια, Δρομολαξιά, Πέρα Χωριό-Νήσου, Λιοπέτρι, Αυγόρου, Παλιομέτοχο, Κίτι, Φρέναρος, Ορμήδεια, Κοκκινοτριμιθιά, Τραχώνι, Επισκοπή, Ξυλοτύμπου, Πάνω Πολεμίδια, Πύλα, Λύμπια, Παρεκκλησιά, Κακοπετριά, Άχνα, Μενεού και Πύργος.
 
Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι "η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία, παραλείποντας για τους ως άνω 31 οικισμούς να παράσχει αποχετευτικό δίκτυο, αφενός, και να διασφαλίσει ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υπόκεινται σε δευτεροβάθμια ή ισοδύναμη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους, αφετέρου. Καταδικάζει την Κύπρο στα δικαστικά έξοδα".
 
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια διαδικασίας επί παραβάσει που ξεκίνησε η Κομισιόν το 2017 και παρά την προειδοποιητική επιστολή και την επιστολή αιτιολογημένης γνώμης του 2018, δεν αναλήφθηκε αποτελεσματική δράση για τη διόρθωση της παράβασης επί της οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων.
 
Σημειώνεται ότι οι 31 επίμαχοι οικισμοί, έχοντας ισοδύναμο πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ 2 000 και 15 000, έπρεπε να έχουν εξοπλιστεί με δίκτυα αποχέτευσης το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012, ώστε εκεί να διοχετεύονται όλα τα αστικά τους λύματα.
 
Το ΔΕΕ έκρινε επιπλέον ότι δεν είχε εκπληρωθεί ούτε η υποχρέωση υποβολής του συνόλου των αστικών λυμάτων σε δευτεροβάθμια ή σε ισοδύναμη επεξεργασία, καθώς οι οικισμοί αυτοί δεν διέθεταν αποχετευτικά δίκτυα που να παρέχουν τη δυνατότητα υποδοχής και διοχέτευσης του συνόλου των αστικών λυμάτων με σκοπό τη δευτεροβάθμια ή την ισοδύναμη επεξεργασία τους.
 
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η Κύπρος δεν τήρησε την υποχρέωση οι σταθμοί επεξεργασίας να κατασκευάζονται και να λειτουργούν με τρόπο που να εξασφαλίζει επαρκείς αποδόσεις υπό όλες τις συνήθεις τοπικές κλιματικές συνθήκες και η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί προς την υποχρέωση να διασφαλίζει μέσω ελέγχων ότι οι απορρίψεις λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας ικανοποιούν «διαρκώς» τις απαιτήσεις ποιότητας.
 
Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης στις 14 Ιουλίου 2017, η Κομισιόν απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο εκτιμώντας ότι ορισμένοι κυπριακοί οικισμοί δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της οδηγίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους το κράτος αυτό ενημέρωσε την Κομισιόν ότι από τους κυπριακούς οικισμούς οι περισσότεροι εξακολουθούσαν να μην ικανοποιούν τις απαιτήσεις. Επίσης, απέστειλε στην Κομισιόν τα αποτελέσματα δειγμάτων για τους οικισμούς των οποίων τα αστικά λύματα συλλέγονταν προκειμένου να υποστούν επεξεργασία.
 
Στις 7 Ιουνίου 2018 η Κομισιόν απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο καλώντας τη να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Η Κύπρος την πληροφόρησε ότι, επί συνόλου 36 οικισμών, 31 δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις, χωρίς να μπορεί να προβλέψει ότι η κατάσταση αυτή θα διορθωθεί στο εγγύς μέλλον.
 
Κατόπιν τούτου, η Κομισιόν προσέφυγε ενώπιον του Δικαστηρίου κατά της Κύπρου ζητώντας να διαπιστωθεί ότι το εν λόγω Κ-Μ δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας, παραλείποντας να παράσχει αποχετευτικό δίκτυο για 31 οικισμούς αφενός, και να διασφαλίσει για τους ίδιους οικισμούς ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υπόκεινται σε δευτεροβάθμια ή ισοδύναμη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους, αφετέρου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ