Άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αρχή Κατά της Διαφθοράς

Η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε την Τετάρτη να συζητά το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου παρατήρησε ότι  δεν καταπολεμάς τη διαφθορά ούτε με θεωρίες ούτε με φιλολογική προσέγγιση, προσθέτοντας ότι αυτή η Κυβέρνηση κάνει πράξη τη διαπιστωθείσα αναγκαιότητα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο κ. Δημητρίου είπε ακολούθως ότι έγιναν οι εισηγητικές παρεμβάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και ότι η συζήτηση των διατάξεων και προνοιών του νόμου θα έχει στόχο να είμαστε πιο ουσιαστικοί ώστε να θεσπιστεί αποτελεσματικός νόμος και ανεξάρτητη Αρχή.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι δεν προηγήθηκε η ορθή δημόσια διαβούλευση επί των προνοιών του νομοσχεδίου.
 
Πρόσθεσε πως το νομοθετικό πλαίσιο που τέθηκε ενώπιον της Βουλής παρουσιάζει σωρεία αδυναμιών και φαίνεται να μην αντιμετωπίζει την καθολική απαίτηση από την κοινωνία για ένα λειτουργικό και εφαρμόσιμο σύστημα για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.
 
Η κ. Σάββα είπε πως παρατηρείται άλμα σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, προσθέτοντας ότι οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση της διαφθοράς από το 2013.
 
Πρόσθεσε ότι η ατιμωρησία και η έλλειψη ελέγχου διευρύνουν τη διαφθορά που καταλήγει σε γάγγραινα για την κοινωνία.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό. Περαιτέρω η Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως η λειτουργία της Αρχής πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή. Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με τη διάταξη να διορίζονται τα μέλη της Αρχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις για κάποιες πρόνοιες και τη θέση ότι ο διορισμός των μελών της Αρχής να περνά και να ελέγχεται από τη νομοθετική εξουσία.
 
Το νομοσχέδιο πρέπει να τρέξει σε σύζευξη με το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων, είπε στη συνέχεια η κ. Ερωτοκρίτου. Ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθέτησαν τις συστάσεις της GRECO και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ασυμβίβαστα αλλά να θεσπιστεί η σύσταση μιας πραγματικά ανεξάρτητης αρχής που θα επιφέρει αποτελέσματα.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα