Παρασκευή 29 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Επίσπευση ψήφισης του νόμου για τις κλίμακες των δικαστών ζήτησε από τη Βουλή ο Σαββίδης

  04/03/2020 17:56
Επίσπευση ψήφισης του νόμου για τις κλίμακες των δικαστών ζήτησε από τη Βουλή ο Σαββίδης

Επίσπευση ψήφισης του νόμου για τις κλίμακες των δικαστών ζήτησε από τη Βουλή ο Σαββίδης

  04/03/2020 17:56
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την Τετάρτη την κατ΄άρθρο συζήτηση του τρίτου από τα νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στη δέσμη νομοσχεδίων  για τη μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση του τομέα της δικαιοσύνης, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη.
 
Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση στην Επιτροπή να προωθήσει το συντομότερο δυνατό, και ίσως χωριστά από τη δέσμη των νομοθετημάτων που είναι ενώπιον της Επιτροπής, το νομοσχέδιο για την αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των δικαστών (επαρχιακών δικαστών και ανώτερων επαρχιακών δικαστών) καθώς όταν ψηφιστεί σε νόμο θα προσδώσει ευελιξία στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και θα αρχίσουν να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις θα περιοριστούν οι υποθέσεις που καθυστερούν.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να περιλάβει στη συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων και το προσφάτως κατατεθέν νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύνθεση του δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου ώστε να συνάδει με το νέο σύστημα, με βάση το οποίο όλες οι υποθέσεις θα οδηγούνται στο Εφετείο.
 
Ο Πρόεδρος που Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Θεόδωρος Ιωαννίδης, είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι το Δικαστικό Συμβούλιο προχωρά και διορίζει δικαστές. «Δεν σας λαμβάνουν υπόψη, είτε σας αρέσει είτε όχι", είπε στους Βουλευτές προσθέτοντας ότι «στο τέλος θα γίνετε συνεργοί σε αυτό που σας λέγαμε». Περαιτέρω ανέφερε ότι είναι θέμα τάξης όταν «κάθονται οι ίδιοι και με 15 λεπτά συνέντευξη και αποφασίζουν και είπε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος επιμένει ότι θα πρέπει όλα τα νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση πρέπει να προωθηθούν μαζί.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Δικαστικό Συμβούλιο προχωρεί με τις προσλήψεις και τις προαγωγές με στη βάση την τροποποιήσεις που επήλθαν το καλοκαίρι (Ιούνη), τονίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να εξευρεθούν κτήρια. Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια από το καλοκαίρι και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της δεύτερης προσωπικής  συνέντευξης για την πρόσληψη Δικαστών και ενδεχομένως να μην πληρωθούν όλες οι θέσεις.
 
Είπε ακόμα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προκήρυξε 35 θέσεις και τις ακύρωσε στην Επιτροπή εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σημείωσε ότι είναι επείγον να ολοκληρωθούν υποθέσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις 15 με 16 χρόνια. Είπε ακόμα ότι πήρε 9 μήνες για να τεθούν νέα κριτήρια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πληρωθούν οι θέσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε μετά τη συνεδρία ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έθεσε ένα θέμα, το οποίο στη βάση του μπορεί να είναι δικαιολογημένο, επειδή έτσι προβλέπει η συζητούμενη τροποποίηση στη Σύσταση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που αφορά τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ενός Δικηγόρου με ελάχιστη εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος 25 ετών.
 
Πρόσθεσε πως και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στη δέσμη των νομοσχεδίων και διευκρίνισε πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος πιστεύει ότι και οι προσλήψεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη έπρεπε να γίνουν με βάση τον προωθούμενο νόμο.
 
Ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως επειδή η ανάγκη για ταχύτερη εξέταση των υποθέσεων που χρονίζουν από τα αρμόδια Δικαστήρια είναι άμεση και επειδή οι διαδικασίες προσλήψεων είναι σχετικά χρονοβόρες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη ώστε σύντομα να έχουμε νέους Δικαστές και οι πολίτες να δουν απτά αποτελέσματα.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στα δικαστήρια. Παρατηρώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διακηρύξεις, αλλά με πράξεις, επανέλαβε ότι  τα νομοθετήματα που προωθούνται θα αλλάξουν άρδην το δικαστικό σύστημα και θα αποδοθεί στους πολίτες ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.
 
Αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος της δικαιοσύνης ως κόρη οφθαλμού. Πρόσθεσε πως τα σχετικά νομοθετήματα με κάποιες διαφοροποιήσεις που θα επέλθουν κατά τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Νομικών θα να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας