Εντός Μαρτίου στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις

Το θέμα των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σύσκεψη είναι αποτέλεσμα της σοβαρής ανησυχίας του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι κατά τη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, εκφράζοντας την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας στα θέματα οδικής συνείδησης.

Ανέφερε ότι στα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της κατάστασης συγκαταλέγεται η αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας στους δρόμους, λέγοντας ότι «αυτή η παρουσία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Είπε, επίσης, ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι για άλκοτεστ και νάρκοτεστ, προσθέτοντας ότι «έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να διπλασιαστούν τουλάχιστον οι έλεγχοι νάρκοτεστ».

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι θέμα αύξησης των εσόδων του κράτους».

Σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες, είπε, θα γίνει μια εκστρατεία για έλεγχο των διαφόρων οδικών παραβάσεων με ειδική έμφαση στο θέμα του παρκαρίσματος σε πεζοδρόμια και σε χώρους στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Είπε ακόμη ότι «βρίσκεται στο τελικό της στάδιο η συζήτηση -  και ελπίζω ψήφιση - των αυξημένων ποινών που ζήτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τη Βουλή. Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση τους στην επιτροπή Μεταφορών και πιστεύω ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων από ότι πληροφορούμαι - ίσως και εντός του μηνός αυτού – να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας».

Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι σχεδιασμοί που αποσκοπούν στη μείωση των δυστυχημάτων και στη βελτίωση της ποιότητας των οδηγών, όπως είναι η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών και οι διαφημιστικές εκστρατείες σε συνεννόηση με το ΓΤΠ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων  Γιάννης Καρούσος είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα επικυρωθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Είπε ότι κατά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να λαμβάνονται αποφάσεις αλλά και να υλοποιούνται.
Ανέφερε ότι θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Είπε επίσης ότι οι προτάσεις του υπουργείου επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής και μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνουν για προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναστολή της άδειας οδήγησης από αυτούς που θα κρίνονται ως επικίνδυνοι οδηγοί και στην αύξηση του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων για απόκτηση άδειας οδηγού με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Είπε, τέλος, ότι θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Πρεσβευτή της Οδικής Ασφάλειας για προώθηση του μηνύματος της οδικής ασφάλειας.  
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν