Ανησυχία Νουρή για το φονικό στην Ρηγαίνης-«Αιτητές ασύλου δράστες και θύμα»

Δεν έκρυψε την ανησυχία του από το άγριο φονικό στη Ρηγαίνης με θύμα 24χρονο από το Πακιστάν και φερόμενους δράστες ένα 22χρονος που συνελήφθη και ένα 27χρονο, ο οποίος καταζητείται. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο υπουργός εσωτερικών, ανέφερε πως εκκολάπτονται φατρίες και υπάρχει γκετοποίηση συγκεκριμένων περιοχών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφαντος ο δεύτερος ύποπτος για το φόνο, ενώπιον Δικαστηρίου ο 22χρονος συλληφθείς

«Η πριν από λίγες βδομάδες σύγκρουση φατριών Σύριων στην Έγκωμη και το χθεσινό φονικό στη Ρηγαίνης είναι επιβεβαίωση των ανησυχιών μας. Είναι γεγονός ότι είτε θέλουν να το δουν, κάποιοι, είτε όχι εκκολάπτονται φατρίες και έχουμε γκετοποίηση συγκεκριμένων περιοχών. Το γεγονός ότι και τα τρία εμπλεκόμενα άτομα στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι αιτητές ασύλου, απαντά στο ερώτημα γιατί ανησυχούμε και γιατί επιταχύνουμε τις διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου, γιατί θέλουμε να επισπεύσουμε τις απελάσεις αλλά και γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία κλειστού κέντρου, ώστε να ελέγχουμε τους αιτητές μέχρι την εξέταση των αιτήσεών τους», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ληστεία μετά φόνου σε τριάντα δευτερόλεπτα-Δύο τελικά οι δράστες (pics)
 
Ο Νίκος Νουρής, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέροντας πως «δεν κινδυνολογούμε, ούτε κανονικοποιούμε, όπως μας έχουν πει, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία αλλά θέλουμε να θωρακίσουμε την πατρίδα μας και να μην επιτρέψουμε, μεταξύ άλλων, την αλλοίωση της δημογραφίας της. Θέλουμε να διατηρήσουμε το αυτονόητο. Την ασφάλεια και γι’ αυτό οφείλουμε να δράσουμε. Αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος, αλλά εμείς ως το υπεύθυνο Υπουργείο προσπαθούμε καθημερινά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ελέγξουμε την κατάσταση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια των Αρχών 22χρονος για το φονικό στη Λευκωσία, ψάχνουν τον δεύτερο
 
«Απαιτείται σεβασμός»
Έχουμε συγκεκριμένες αντοχές ως κράτος, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, αναφέροντας πώς η λύση για απάμβλυνση του προβλήματος είναι η δημιουργία του κλειστού κέντρου φιλοξενίας.
 
«Πρέπει να κατανοήσουν ότι απαιτείται σεβασμός στη χώρα που τους φιλοξενεί. Η αναφορά που στο ότι στο φονικό εμπλέκονται αιτητές ασύλου, δεν έγινε για να στοχοποιήσω συγκεκριμένους ανθρώπους, είναι για να καταδείξω ότι οφείλουμε ως πολιτεία, όποιος αιτηθεί να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο για να ξέρουμε που βρίσκεται και να εξετάζεται τάχιστα το αίτημά του. Επειδή δεν έχει χώρους, αφήνονται στη Δημοκρατία και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.
 
Όταν η μικρή Κύπρος έχει στο έδαφός της 17 χιλιάδες αιτητές ασύλου, άλλες 4 χιλιάδες αναμένουν απόφαση δικαστηρίου, ενώ δώσαμε ακόμα 12 χιλιάδες σε άτομα διεθνή προστασία. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε. Έχουμε συγκεκριμένες αντοχές σαν κράτος, ενώ δεν έχουμε πλέον ούτε υποδομές για να υποδεχθούμε αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες. Επειδή δεν έχουμε υποδομές, αυτοί οι άνθρωποι είναι στη Δημοκρατία και δρουν με τον τρόπο που δρουν» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Ο Νίκος Νουρής, ο οποίος αναχωρεί για τις Βρυξέλες, προκειμένου να ζητηθεί ξανά η αρωγή της Ε.Ε, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην παλιά Λευκωσία.
 
«Εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή της Λευκωσίας που διακρίνεται για το χαμηλό των ενοικίων της. Γίνονται χώροι προσέλκυσης αυτών των ανθρώπων. Χρειάζεται συνέργειες και από την τοπική Αρχή, που είναι ο Δήμος Λευκωσίας, για να ελέγξουμε το θέμα των αδειοδοτήσεων των εμπορικών χρήσεων, σε κάποιες περιοχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφαντος ο δράστης του φονικού, μοιραίο τραύμα στο θώρακα φέρει το θύμα (pics)
 
Έχει  ζητήθεί η συνδρομή και η αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεσημέρι ταξιδεύω στις Βρυξελες για να κλειδώσουμε κάποιες συμφωνίες για αποστολή εξεταστών ασύλου και για να γίνει πραγματικότητα η οικονομική βοήθεια που ζητήσαμε για να ανεγείρουμε τον κλειστό χώρο φιλοξενίας. Άλλο είναι ο πρόσφυγας και άλλο ο οικονομικός μετανάστης που δεν μπορεί να παραμείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπέδειξε.
Καταλήγοντας ο Νίκος Νουρής, ανέφερε πως η Τουρκία σπρώχνει προς τις ελεύθερες περιοχές, μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
 
«Υπάρχει αυτή η κερκόπορτα στη διαχωριστική γραμμή από την οποία η Τουρκία, ξεκάθαρα και ηθελημένα προωθεί στις ελεύθερες περιοχές ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ