H πυροδότηση της «βόμβας», η ομερτά του «Μαμ» και τα... μηνύματα στην εξουσία

«Η Αγία Νάπα, ως κύριος τουριστικός προορισμός με πολλά κέντρα διασκέδασης και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες να την επισκέπτονται κατά τη θερινή κυρίως περίοδο, ήταν φυσικό να αντιμετωπίζει και τα σχετικά προβλήματα εγκληματικότητας που επιφέρει η πιο πάνω κατάσταση.  Είναι γι΄ αυτό το λόγο που τα πλείστα κέντρα διασκέδασης αλλά και τα εμπορικά κέντρα εγκατέστησαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης για να προστατεύουν και ελέγχουν το χώρο τους, αλλά και δημόσιους χώρους γύρω από αυτά.  Ακόμη και στην εκκλησία υπήρχαν εγκατεστημένα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης για  να ελέγχουν τη γύρω περιοχή αφού αυτή βρίσκεται σε κεντρικό σημείο με πεζόδρομους να διέρχονται παραπλεύρως απ΄ αυτή, χώρο στάθμευσης οχημάτων και πλατεία, που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα καθόλο το εικοσιτετράωρο».
 
Αυτή ήταν μια από τις αναφορές που καταγράφονται στην απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας/Αμμοχώστου για το πενταπλό φονικό, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριου του 2014, το οποίο καταδίκασε σε πέντε διαδοχικά ισόβια τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και τον Αναστάσιο Τσεχιλίδη, ενώ υπέδειξε το πρόβλημα της εγκληματικότητας.

Αναμφίβολα το 2012 ήταν η χρονιά που ανέβασε το «επίπεδο» του κυπριακού υποκόσμου. Η χρονιά που «αγρίεψε» τις καταστάσεις, η χρονιά που ένας πληρωμένος εισαγόμενος εκτελεστής άφησε την σφραγίδα του σε ένα πρωτοφανές έγκλημα που πάγωσε την κυπριακή κοινωνία. Όχι μόνο λόγω του ότι σκοτώθηκαν πέντε πρόσωπα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε το έγκλημα.

Τα πρόσωπα της νύχτας, τις δεκαετίες που πέρασαν, έδειξαν πως λύνουν τις διαφορές τους τετ-α-τετ, χωρίς παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο το 2012 έφερε νέες τρομακτικές καταστάσεις για τα δεδομένα της Κύπρου, που παρέπεμπαν σε χώρες του εξωτερικού, αφού όχι μόνο σκοτώθηκαν πέντε αθώοι, αλλά το έγκλημα διαπράχθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών και τα ονόματα των θυμάτων δεν αναγράφονταν καν στο συμβόλαιο θανάτου.

Παράλληλα, το 2012, θα έλεγε κανείς πως ήταν η χρονιά που «πυροδοτήθηκε η βόμβα» στην Αγία Νάπα, αφού εκτότε «ανασύρθηκαν» βεντέτες, οι οποίες θα λύνονταν μόνο με αιματοχυσία. Πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται στα επόμενα χρόνια, αφού οι περισσότερες δολοφονίες που ακολούθησαν ήταν αλληλένδετες και είχαν κοινούς παρονομαστές. Βλέπε δολοφονία Γιάννη Καλοψιδιώτη και τετραπλό φονικό.

Οι βεντέτες υπήρχαν και πριν το 2012, ωστόσο ο υπόκοσμος δεν είχε δείξει ακόμη τα δόντια του και δεν είχε καταπατήσει τον άγραφο νόμο, που έλεγε πως δεν πρέπει να σκοτώνονται αθώοι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»

Το σκοτεινό κίνητρο και τα κενά

Ο ισοβίτης Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, που συνελήφθη για το μαφιόζικο χτύπημα που διαπράχθηκε την 16η Φεβρουαρίου 2020 σε καφετέρια στην Αγία Νάπα, αν και ποτέ δεν παραδέχθηκε ενοχή για το πενταπλό φονικό, διαπιστώθηκε πως ήταν ο ψυχρός εκτελεστής των πέντε προσώπων, που έπεσαν νεκροί μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, το βράδυ της 23η Ιουνίου 2012.

Τον 37χρονο ενέπλεξε στην παρούσα υπόθεση ο 38χρονος πρώτος ύποπτος, ο οποίος τον έδειξε ως το πρόσωπο που τον καθοδηγούσε, που του έδινε πληροφορίες και που τον προμήθευσε με οπλισμό μέσω τρίτου προσώπου, το οποίο και αναζητείται.

Η σύλληψη του «Μαμ» έφερε στο προσκήνιο το πενταπλό φονικό, το οποίο ακόμη κρύβει μυστικά, αφού ο ισοβίτης δεν μίλησε ποτέ για ηθικούς αυτουργούς, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού των ανακριτών είναι και τα εγκλήματα που ακολούθησαν και ήταν αλληλένδετα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του 38χρονου διερευνώνται, αφού υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο ως προς το κίνητρο, όπως επίσης κενό υπάρχει και προς τις διασυνδέσεις του ισοβίτη στην Κύπρο και τις πληροφορίες που κατείχε.

Με βάση την ομολογία του 38χρονου που γάζωσε με 25 σφαίρες την καφετέρια και τραυμάτισε τέσσερα πρόσωπα, χωρίς να αντιληφθεί ότι ο στόχος του είχε αποχωρήσει, αναζητείται το πρόσωπο που τον προμήθευσε με όπλα, όπως επίσης και τα πρόσωπα που φέρονται να έδιναν τις πληροφορίες στον ισοβίτη, ο οποίος γνώριζε τις κινήσεις του επιχειρηματία.

Φως ενδεχομένως να ρίξουν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, όπως επίσης και οι κάμερες ασφαλείας οι οποίες εξετάζονται εξονυχιστικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σκοτεινή παρτίδα, το επτασφράγιστο μυστικό και... γρίφοι για σκληρούς λύτες

Δεν μίλησε ποτέ…

«Είναι γεγονός ότι δεν υπήρξε μαρτυρία ως προς πιθανό κίνητρο των κατηγορουμένων για να προβούν στη διάπραξη ενός τόσο σοβαρού εγκλήματος. Ούτε ότι υπήρχαν οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ θυμάτων και κατηγορουμένων, ούτε ότι γνωρίζονταν καν μεταξύ τους υπάρχει μαρτυρία. Από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι κατηγορούμενοι ενεργούσαν ως δολοφόνοι επί πληρωμή, χωρίς όμως να έχει διαπιστωθεί για λογαριασμό ποιου. Αφέθηκε επίσης να αιωρείται, χωρίς όμως να έχει υπάρξει απευθείας αναφορά, ότι πραγματικός στόχος ήταν ο Φάνος Καλοψιδιώτης ο οποίος τη στιγμή των φόνων βρισκόταν στην οικία του».

Όπως προαναφέραμε, ο Μαμαλικόπουλος δεν μίλησε ποτέ για ηθικούς αυτουργούς, αφού δεν παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο εκτελεστής, γεγονός που καταγράφεται και στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, η οποία αναφέρει πως ο τότε 29χρονος έφθασε στην Κύπρο ως πληρωμένος δολοφόνος.

Για το ποιοι κρύβονται πίσω του, δεδομένου ότι δεν γνώριζε τα θύματα και ότι στόχος ήταν ο Φάνος Καλοψιδιώτης, είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο ίδιος και άγνωστο εάν, οκτώ χρόνια μετά, αποφασίσει να μιλήσει τόσο για το πενταπλό φονικό όσο και για την εμπλοκή του ή μη στην τετραπλή απόπειρα φόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο σκληρός αντιεξουσιαστής, η εκτέλεση των 6" και τα «καρφώματα» Τσεχιλίδη

«Είμαι εναντίον σε κάθε μορφή κρατικής βίας, σε κάθε μορφή φασιστικής βίας»

Στην ανώμοτη δήλωση του ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος δεν κατέθεσε ενόρκως, αναφέροντας πως: «Με όλο το σεβασμό προς το Δικαστήριο σας, δεν επιθυμώ να προβώ σε ένορκη μαρτυρία και τούτο γιατί οι πεποιθήσεις μου και τα πιστεύω μου δεν μου επιτρέπουν. Όπως έχει λεχθεί στο Δικαστήριο σας, ανήκω σε αντιεξουσιαστικό χώρο. Τούτο σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω καμία εξουσία. Σέβομαι και εκτιμώ τον άνθρωπο και πιστεύω στην ελευθερία του ατόμου χωρίς καταναγκαστικούς νόμους που μειώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μειώνουν την ανθρώπινη ελευθερία. Είμαι εναντίον σε κάθε μορφή βίας, από όπου και αν αυτή προέρχεται. Είμαι εναντίον σε κάθε μορφή κρατικής βίας, είμαι εναντίον σε κάθε μορφή φασιστικής βίας. Παρ΄ ότι όπως έχω αναφέρει δεν αναγνωρίζω καμία εξουσία, σας σέβομαι και σας εκτιμώ ως πρόσωπα στην προσπάθεια να εκδικαστεί η παρούσα υπόθεση».

Σε σχέση με την υπόθεση του πενταπλού φονικού που κατηγορείτο, ανέφερε πως συναίνεσε να έρθει στην Κύπρο, καθώς «δεν έχει να κρύψει τίποτα», ενώ παραπέμποντας παράλληλα στις δηλώσεις της Αστυνομίας ότι εξιχνίασε την υπόθεση, ανέφερε πως «κάποιοι προέτρεξαν σε πανηγυρικό κλίμα να με καταδικάσουν πριν ακόμη δικαστώ, κάποιοι οι οποίοι έπρεπε να είναι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα καταπάτησαν αδιαφορώντας για τον άνθρωπο με μοναδικό σκοπό το προσωπικό τους συμφέρον και τη δική τους ανέλιξη». 

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε, «κατηγορούμαι ενώπιον σας ότι είμαι εκτελεστής των πέντε συνανθρώπων μου στην Αγία Νάπα. Δηλώνω αθώος. Κατηγορούμαι απ' ότι κατάλαβα για κάτι. Ήρθα στην Κύπρο τρεις φορές για ολιγοήμερες διακοπές γιατί έμενα στην Αγία Νάπα και όχι σε άλλη πόλη. Γιατί πήγαινα όπως τόσος άλλος κόσμος στο χώρο στάθμευσης της εκκλησίας και στο θεατράκι που βρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας. Γιατί ήμουν στο χώρο της εκκλησίας στις 22.6.2012 όπως και τόσος άλλος κόσμος. Ουδέποτε τα αρνήθηκα όλα αυτά. Ενώ ήρθα στη Κύπρο γιατί μου αρέσει η Αγία Νάπα, μια πόλη γεμάτη διασκέδαση, γυναίκες, ναρκωτικά, άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Μου αρέσει η Αγία Νάπα και αν δεν συνέβαινε αυτό θα ερχόμουν πάλι με την πρώτη ευκαιρία.

Λέχθηκε ότι δεν είχα οικονομική δυνατότητα να έρθω στην Κύπρο. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να κρίνει την οικονομική μου δυνατότητα; Έχω αναφέρει ότι είμαι τεχνίτης οικοδομών, εργάζομαι από μόνος και αρνούμαι να καταβάλω προς το κράτος ένσημα, να πληρώνω φόρους σε ένα κράτος που εγώ πληρώνω και οι κατέχοντες τις θέσεις, τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αρνούμαι να πληρώνω φόρους και οτιδήποτε άλλο στο κράτος. Αρνούμαι να πληρώνω την ένστολη βία. Αυτό σημαίνει ότι επειδή δεν δηλώνω εισόδημα, δεν έχω χρήματα να πηγαίνω όπου θέλω;»

«Σέβομαι την ανθρώπινη ζωή, όχι τις λαμογιές»

Παράλληλα, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος υπέδειξε στην ανώμοτη δήλωση του, πως κατά την παραμονή του στην Κύπρο ουδέποτε έκρυψε την ταυτότητα του, και πως ουδέποτε πήρε στη ζωή του όπλο και ούτε στρατό έκανε, λόγω της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων του.

«Καλούμαι σήμερα να δώσω εξηγήσεις για πράγματα που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος στην καθημερινότητα του αλλά και για ιδιαίτερες στιγμές που μπορεί να έχω και αφορούν μόνο εμένα και κανένα άλλο. Όμως στα πλαίσια όσων μου καταλογίζονται εγώ θα πρέπει να εξηγήσω το πώς και γιατί συμπεριφερόμουν όπως συμπεριφερόμουν όταν ήμουν στην Αγία Νάπα. Θα πρέπει να δείξω στο Δικαστήριο ότι δεν είμαι ελέφαντας; Τι πρέπει να κάνω; Να πω στο Δικαστήριο αν είχα στην Κύπρο γκόμενα, ή γκόμενες ή γκόμενο, αν είμαι straight ή gay ή οτιδήποτε άλλο ή άμα μου αρέσουν τα όργια; Τι πρέπει να πω για να δείξω ότι είμαι ένας άνθρωπος που ήθελε για πολλούς λόγους να έρθει στην Αγία Νάπα όπως στο παρελθόν πήγαινα σε άλλα νησιά της Ελλάδας; Θα έπρεπε να πω με ποιο ή με ποιους μιλώ; Θα έπρεπε να εκθέσω ανθρώπους και καταστάσεις και να παραβιάσω τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών που έτυχε να γνωρίζω στην Κύπρο και να έχω οποιαδήποτε σχέση μαζί τους, η οποία σχέση αφορά μόνο εμένα και αυτούς που δεν συνδέεται απολύτως με αυτά για τα οποία κατηγορούμαι.  Αρνήθηκα και αρνούμαι να πράξω κάτι τέτοιο. Δεν είμαι εγώ αυτός που σκότωσα αυτούς τους ανθρώπους. Δεν τους γνώρισα ποτέ, δεν με γνώρισαν ποτέ και δεν είχα οποιοδήποτε λόγο να πράξω κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ άλλωστε να πράξω κάτι τέτοιο. Σέβομαι την ανθρώπινη ύπαρξη και δεν θα μπορούσα να προβώ δια βίας σε στέρηση αυτής.

Μπορώ να πω ότι δεν σέβομαι την περιουσία αυτών που με κλεψιές και με λαμογιές πίνουν το αίμα του λαού και γι' αυτό έχω συλληφθεί στο παρελθόν σε πολλές διαμαρτυρίες στην Αθήνα. Την ανθρώπινη ζωή την σέβομαι όπως απαιτώ και εγώ να σέβονται την δική μου.

Δεν είμαι εγώ αυτός που σκότωσε τους πέντε αυτούς ανθρώπους, δεν είμαι εγώ αυτός που εκτέλεσε κατά τρόπο επαγγελματικό αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαι δολοφόνος και πολύ περισσότερο πληρωμένος δολοφόνος όπως θέλουν να με παρουσιάσουν. Δεν έχω πάρει ποτέ στην ζωή μου όπλο και ούτε γνωρίζω ούτε από όπλα ούτε από ανθρώπους με όπλα. Είμαι αθώος».

Κλειδί οι κάμερες

«Η υπόθεση παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία που μπορεί να χαρακτηρισθεί πρωτόγνωρη για τα Κυπριακά δικαστικά δεδομένα. Ο λόγος είναι ότι πλείστο μέρος της μαρτυρίας στην οποία στηρίζεται η Κατηγορούσα Αρχή προέρχεται από λήψεις βίντεο που εξασφαλίστηκαν από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (CCTV) τα οποία ήταν εγκατεστημένα σε πολλά υποστατικά στην ευρύτερη περιοχή».

Έχοντας στα χέρια τους την απόφαση του πενταπλού φονικού, η οποία στην ουσία όπως αναφέρεται πιο πάνω στηρίχθηκε στα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, την ίδια στρατηγική ακολουθεί η Αστυνομία και στην παρούσα υπόθεση της τετραπλής απόπειρας φόνου.

Μέσα από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, σκιαγράφησε τις κινήσεις του επίδοξου εκτελεστή, μέχρι την ταυτοποίηση του τσέχικου όπλου που βρέθηκε στο διπλανό μουσείο και οδήγησε τους ανακριτές στην πρώτη σύλληψη, τον 38χρονο, ο οποίος δεν άργησε να ομολογήσει.   

«Αυτό το έργο, ο Μ.Κ.34 το επιτέλεσε στο ακέραιο. Αφού έλαβε όλα τα CCTV, μελέτησε επί μακρόν όλες τις εικόνες και απομόνωσε οπτικά πλάνα που ο ίδιος έκρινε ότι απεικόνιζαν τους κατηγορουμένους και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν. Περιόρισε δηλαδή εικόνες εκατοντάδων ίσως ωρών σε 205 οπτικά πλάνα διάρκειας περίπου τριών ωρών τα οποία αποθήκευσε στο σκληρό δίσκο. Είναι δε σ΄ αυτά τα πλάνα που στηρίχθηκε η Κατηγορούσα Αρχή παρουσιάζοντας την υπόθεσή της ενώπιον του Δικαστηρίου. Μπορεί κάποιος εύλογα να υπολογίσει πόσο δύσκολη και χρονοβόρα θα ήταν η διαδικασία αν δεν υπήρχε αυτή η συμβολή του Μ.Κ.34». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ομερτά που έσπασε, οι επαφές μέσω εφαρμογής και η μαρτυρία που εμπλέκει «Μαμ»

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)