Από το 2018 περιμένουν να ενεργοποιηθεί το σύστημα απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές

Δεν ανευρέθηκε κινητό τηλέφωνο μετά από έρευνα που διενεργήθηκε χθες σε κελί κρατούμενου στη βάση δικαστικού εντάλματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, κληθείσα να σχολιάσει τη σύλληψη 37χρονου κρατουμένου, ως υπόπτου, σε σχέση με την πρόσφατη απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα.

Εναντίον του 37χρονου, ο οποίος συνελήφθη χθες βράδυ στις Κεντρικές Φυλακές, εκδόθηκε σήμερα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διάταγμα οκταήμερης κράτησής του για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κα. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «οι συνομιλίες μέσω σταθερής τηλεφωνίας ελέγχονται με βάση τη σχετική νομοθεσία», προσθέτοντας ότι «ο ισχυρισμός ότι μπορεί να έγινε επικοινωνία με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, παρόλο ότι δεν τύχαμε ενημέρωσης γι΄ αυτό, δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να αποκλεισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι «χθες, με δικαστικό ένταλμα διενεργήθηκε έρευνα σε κελί κρατούμενου και δεν ανευρέθηκε κινητό τηλέφωνο».

Είπε, επίσης, ότι «από πλευράς Διεύθυνσης Φυλακών γίνονται τακτικοί και συνεχείς έλεγχοι σε όλους τους χώρους των Φυλακών και κελιών των κρατουμένων, και σε περίπτωση που εντοπιστεί κινητό τηλέφωνο άμεσα λαμβάνονται αυστηρά πειθαρχικά μέτρα».

«Οι έλεγχοι όμως αυτοί δεν είναι αρκετοί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά δεδομένου ότι δεν έχουμε την τεχνολογική υποστήριξη για αντιμετώπιση του θέματος αυτού, παρόλο ότι μειώθηκε σημαντικά το φαινόμενο χρήσης κινητών τηλεφώνων με την ελεύθερη καθημερινή πρόσβαση στους τηλεφωνικούς θαλάμους μεταξύ των ωρών 08:00 – 18:00», πρόσθεσε.

«Γι  αυτό, ζητήσαμε και προωθήθηκε η εξασφάλιση συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. Ένα σύστημα το οποίο θα έπρεπε να εγκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και για το οποίο δόθηκαν αρκετές παρατάσεις από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για την εγκατάσταση του. Το σύστημα αν και έχει εγκατασταθεί, δεν έχει ενεργοποιηθεί καθότι δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών», ανέφερε.

«Όπως έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς οποιοδήποτε μέσο τεχνολογίας σε καμιά Φυλακή του κόσμου μπορεί να υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση του προβλήματος», κατέληξε η Διευθύντρια των Φυλακών.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Η ομερτά που έσπασε, οι επαφές μέσω εφαρμογής και η μαρτυρία που εμπλέκει «Μαμ»

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα