«Ο Μάριος δεν είναι ο Τζιωνής… Οι ανθρωποκτονίες μπορούν χαρακτηριστούν άθελες»

Στις 20 Φεβρουαρίου με την επιβολή ποινής στον τελευταίο κατηγορούμενο Μάριο Χατζηξενοφώντος, πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 18 Απριλίου 2018 στο Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο και Ντίνα Χατζηγεωργίου.  
 
Ο Χατζηξενοφώντος, μπορεί να απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε πως ο Λοϊζος Τζιωνής θα σκότωνε τα θύματα, εντούτοις τον έκρινε ένοχο για δύο ανθρωποκτονίες, αδίκημα το οποίο επίσης επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και στις υπόλοιπες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, δηλαδή της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπεσε η προμελέτη, ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες ο Χατζηξενοφώντος
  
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Χάρης Πογιατζής, ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση, έδωσε «χαστούκι» στον κατηγορούμενο, αναφέροντας πως κρίθηκε πλήρως αναξιόπιστος, ενώ έκανε λόγο για μια «συνεχή προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων». Παράλληλα το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως η μαρτυρία του «ήταν κατασκευασμένη για να απαλλαγή κάθε ευθύνης», υποδεικνύοντας πως ήταν ασαφής και αντιφατικός.
 
Κατά την αγόρευση για μετριασμό της ποινής του κατηγορούμενου, ο δικηγόρος του Άντης Γεωργίου, ανέφερε πως διαπράχθηκε ένα «βαρβαρότατο έγκλημα και μία οικογένεια που δεν πείραξε ποτέ κανένα, ξεκληρίστηκε». Ωστόσο, ο δικηγόρος υπέδειξες πως η «βαρβαρότητα αυτή είναι προϊόν ενός άρρωστου ανθρώπου, του Τζιωνή, που σήμερα δικαίως βρίσκεται στην φυλακή».  
 
Ο δικηγόρος του Χατζηξενοφώντος, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος ήταν ένα από τα θύματα του Τζιωνή, λέγοντας στο Κακουργιοδικείο πως θεωρεί «σωστό και δίκαιο να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης, όπως το Δικαστήριο έδειξε στην Σάρα και τον Λευτέρη. Ο πρώτος σοβαρός λόγος είναι το νεαρό της ηλικίας του. Ήταν 21 ετών κατά τη διάπραξη των αδικημάτων. Μια ηλικία που πολλές φορές μπορεί να επηρεαστεί από επιπολαιότητα. Σε αντίθεση με τον Τζιωνή που ήταν τότε 33 ετών».  
 
Όπως ανέφερε, «είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο για τη ληστεία ήταν αποκλειστικά του Τζιωνή, οι άλλοι τρεις δεν ήξεραν. Ο εγκέφαλος αναμφισβήτητα ήταν ο Τζιωνής. Και είναι ενδεικτικό από την απάντηση του που είπε στον Μάριο ‘’τι βιάζεσαι αφού κάνω εγώ όλη τη δουλειά’’».
 
Ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης του, μίλησε για το νεαρό της ηλικίας του και πως έμπλεξε με τον Τζιωνή, ενώ υπογράμμισε πως ήταν χρήστης ναρκωτικών, γεγονός που όπως είπε, «αδυνατίζει τις αντιστάσεις, ειδικά για ένα 21χρονο».

Σε σχέση  με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, για το οποίο κρίθηκε ένοχος, ο δικηγόρος του ανέφερε πως σχετίζεται με τη ληστεία και όχι με τον φόνο εκ προμελέτης, ενώ όπως είπε, ήταν συναυτουργός σε όλα τα αδικήματα, με πολύ μικρή και περιορισμένη εμπλοκή.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα δύο θύματα φονεύθηκαν από τον Τζιωνή, δεν είχε οπτική επαφή με το χώρο, Ο Μάριος δεν ακούμπησε ούτε τρίχα από τα θύματα και τον γιο. Τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας είναι ευρύ αδίκημα. Οι δύο ανθρωποκτονίες για τις οποίες καταδικάστηκε, μπορούν να χαρακτηριστούν άθελες. Γιατί δεν είχε πρόθεση ο ίδιος ο Μάριος. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που δείχνει συγκατάθεση του Μάριου. Υπό την έννοια ότι δεν ήταν παρόν, δεν είχε οπτική επαφή, ούτε μπορούσε να τον σταματήσει».
 
Ακολούθως ο δικηγόρος του αναφέρθηκε στις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις του κατηγορούμενου, ενώ υπέδειξε πως ο κατηγορούμενος έκανε προσπάθειες για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά.

«Ο Μάριος δεν είναι ο Τζιωνής, δεν μπορεί να είναι υπόλογος για το έγκλημα που διέπραξε κάποιος άλλος. Λόγω της ανωριμότητας του έμπλεξε, όπως επίσης και λόγω των ναρκωτικών. Χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία και ζητά την μέγιστη επιείκεια από εσάς», ανέφερε ο δικηγόρος του.
 
Η ποινή στον κατηγορούμενο θα επιβληθεί στις 20 Φεβρουαρίου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατασκευασμένη μαρτυρία, ο… εμπλουτισμός της και η «ταφόπλακα» της Σάρας

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους