Αποζημιώσεις μαμούθ διεκδικεί η οικογένεια της 32χρονης που σκοτώθηκε σε θαλάσσιο δυστύχημα

Δύο εκατομμύρια ευρώ διεκδικεί από το κράτος, η οικογένεια της 32χρονης από την Κίνα, η οποία έχασε τη ζωή της το καλοκαίρι του 2017, μετά από πρόσκρουση του ταχύπλοου στο οποίο επέβαινε σε βράχια στην περιοχή του Blue Lagoon στον Ακάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο: To live που μετέδιδε η 32χρονη λίγο πριν σκοτωθεί στο μοιραίο σκάφος του Ακάμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η αγωγή ασκείται και κατά άλλων δύο προσώπων και συγκεκριμένα του χειριστή και ιδιοκτήτη του σκάφους.

Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας επικαλείται το άρθρο 7 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία απέτυχε να προστατεύσει, σύμφωνα με τους παραπονούμενους.

Ανάμεσα στο μαρτυρικό υλικό που θα τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, θα είναι η έκθεση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μέλη του οποίου ερεύνησαν το εν λόγω δυστύχημα. Μέσα από την έκθεση αφήνονται σαφείς αιχμές για τις τρύπιες διαδικασίες στο σύστημα ελέγχου των ταχύπλοων και ακτοπλοϊκών σκαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευθύνες στον χειρίστη του σκάφους για τη τραγωδία στον Ακάμα – Τι έδειξαν οι έρευνες

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σκάφος δηλωνόταν ως ιδιωτικό, αλλά έφερε πινακίδα ενοικίασης, ενώ ο χειριστής δεν είχε πιστοποιητικό κυβερνήτη ακτοπλοϊκού σκάφους.

Επίσης, η έκθεση προβαίνει σε σειρά αυστηρών συστάσεων, οι οποίες παραπέμπουν και στις ευθύνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα στην έκθεση γίνεται εισήγηση για βελτίωση της παρακολούθησης των παραλιών εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, ώστε να διασφαλίζεται ότι μόνο τα αδειούχα σκάφη παραδίδονται προς ενοικίαση και ότι δεν υπάρχει κυβερνήτης, αλλά χειριστής που είναι ένας από τους ενοικιαστές που υπέγραψε τη δεσμευτική δήλωση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη ο χειριστής του ταχύπλοου για την θαλάσσια τραγωδία στον Ακάμα

Άλλα τέσσερα δυστυχήματα την ίδια χρονιά
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια χρονιά είχαν σημειωθεί άλλα τέσσερα ατυχήματα στις θάλασσες της χώρας μας, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Στην μια περίπτωση, ταχύπλοο συγκρούστηκε με φουσκωτή πολυθρόνα στον Κόννο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μιας κοπέλας από τη Βρετανία.

Στη δεύτερη περίπτωση, Βρετανός τραυματίστηκε μετά από πτώση από αλεξίπτωτο, το οποίο είχε αποκολληθεί από ταχύπλοο σκάφος.
Τον ίδιο μήνα ένας 28χρονος υπέστη εγκαύματα πρώτου βαθμού μετά από έκρηξη σε φουσκωτό στο λιμάνι στο Λατσί.

Τέλος, τζετ σκι συγκρούστηκε με μπανάνα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.

Με αφορμή ένα άλλο ατύχημα που σημειώθηκε το 2018, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, παραδέχθηκε με επιστολή που απέστειλε στη Βουλή, ότι ο νόμος για τα ταχύπλοα είναι αναχρονιστικός και ως εκ τούτου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, είχε επεξεργαστεί προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο έθεσε σε διαβούλευση με όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Στόχος ήταν το φθινόπωρο του 2018 να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού το νομοσχέδιο περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο, να οδηγηθεί στη Βουλή προς ψήφιση, κάτι που ακόμα δεν έγινε.

Tο θαλάσσιο ατύχημα συνέβη γύρω στις 7.30 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου του 2017 στην περιοχή «ΠΛΑΤΖΙ» στον Ακάμα.

Συγκεκριμένα, η άτυχη γυναίκα επέβαινε στο μοιραίο σκάφος, χειριστής του οποίου ήταν 50χρονος Ελληνοκύπριος, μαζί με 35χρονο, 37χρονη και δύο παιδιά ηλικίας 8 και 11 χρόνων.

Η 32χρονη, ήταν παντρεμένη με Κύπριο και ζούσε στην Κύπρο, ενώ ήταν μητέρα ενός παιδιού.
 

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Ο κώδικας τιμής της λαμπρατζιάς, οι βίαιοι νεαροί άντρες και η απουσία σοβαρής μελέτης
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα