Το …φθαρμένο ημερολόγιο, η μπόχα στο πέρασμα του χρόνου και το «ανοιχτό» τέλος

Μια φορά και ένα καιρό…
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου 2016…
 
Τέσσερις νεκροί, εκτελεστές πήγαινε-ένα, διαδοχικοί στόχοι, ντοκουμέντα στον αέρα, ρεζίλεμα στην Ιντερπόλ, λάθος τηλεφώνημα σε δολοφόνο, διαφθορά, διαρροές στον υπόκοσμο, παραλήψεις, αμέλεια, ανικανότητα, εμπρησμός δημοσιογράφου, δηλώσεις για μηδενική ανοχή, διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, ευθύνες σε αστυνομικούς, πειθαρχικές, δίωξη Υπαρχηγού Αστυνομίας για διαρροές στα ΜΜΕ που γκρέμισαν το κάστρο, απειλές για αγωγές, μεταθέσεις επί μεταθέσεων, αναφορές πως θα αποδοθούν ευθύνες, αποφασιστικότητα, παρέλαση αστέρων στην τηλεόραση και… σάλος!  
 
*****
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου 2016…
 
«ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαφιόζικες εκτελέσεις σε εστιατόριο στην Αγία Νάπα-Τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο Φάνος Καλοψιδιώτης».
 
Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τη διάπραξη του πενταπλού φονικού στην Αγία Νάπα, όπου και τότε στόχος ήταν ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, διαπράττεται το τετραπλό φονικός.
 
Πληρωμένοι εκτελεστές, αφού εισήλθαν στο εστιατόριο, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, αγνοώντας τους δεκάδες θαμώνες.

Από τα πυρά έπεσαν νεκροί ο επιχειρηματίας, ο ένας εκ των αστυνομικών που βρισκόταν μαζί του, Ηλίας Χατζηευθυμίου 46 ετών, η σύζυγος του, Σκεύη, 39 ετών, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός και ο φρουρός του Καλοψιδιώτη τραυματίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια του μακελειού ο ένας εκτελεστής, Άλεξ Μπουρέλι, σκότωσε κατά λάθος τον δεύτερο.
 
*****
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου 2016…
 
Μετά τη διάπραξη του τετραπλού φονικού, δεν άργησαν οι αποκαλύψεις για την άφιξη εκτελεστών στην Κύπρο, τρεις μήνες νωρίτερα, οι οποίοι έφθασαν από τους ίδιους ηθικούς αυτουργούς με σκοπό να σκοτώσουν αρχικά τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφης» και Χρίστο Δημητρίου άλλως «Τσιάκκας», ενώ επόμενος στόχος ήταν Φάνος Καλοψιδιώτης.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο πως η Αστυνομία ήταν ενήμερη, συμπεριλαμβανομένου και ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ενώ έντονες ήταν οι επικρίσεις για την αδράνεια της Αστυνομίας.

Το ημερολόγιο έδειχνε αρχές Ιουλίου 2016…
 
Τα δημοσιεύματα έλεγαν πως κατόπιν συγκεκριμένων πληροφοριών που είχε ενώπιον της η Ίντερπολ από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, σήμανε συναγερμό στις Αρχές της Κύπρου τον Μάρτιο του 2016, δίνοντας μάλιστα ονόματα εμπλεκόμενων προσώπων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων καθώς και ώρες αφίξεων εκτελεστών.

Επίσης, η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό» καθώς και ακριβείς συνομιλίες μεταξύ προσώπων από την Κύπρο και του «αρχηγού» των Σέρβων εκτελεστών.

Πρώτος στόχος ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ωστόσο η «δουλειά» χάλασε αφού ενημερώθηκαν οι εγκέφαλοι ότι το στρατόπεδο των στόχων γνώριζε για τις επικείμενες δολοφονίες.

Όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, το έγκλημα οργάνωνε ένας βαρυποινίτης των Κεντρικών φυλακών, ο οποίος συνομιλούσε με τον έναν εκ των Σέρβων εκτελεστών.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι επικοινωνούσε μαζί του από το θάλαμο των φυλακών και τα τηλέφωνα παρακολουθούνται. Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία ενημερώθηκε για τις συνομιλίες και το περιεχόμενο τους, εντούτοις ποτέ δεν ενημέρωσε τις φυλακές ούτε ζήτησε τα τηλέφωνα με σκοπό να προχωρήσει σε διερεύνηση.

Η εν λόγω υπόθεση παρέμεινε στα συρτάρια μέχρι τη διάπραξη του τετραπλού φονικού, ενώ η Αστυνομία δεν τοποθετείτο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Ιουλίου 2016…

Στην δημοσιότητα βγαίνει βίντεο ντοκουμέντο από την άφιξη των Σέρβων εκτελεστών.
 
Οι πληρωμένοι δολοφόνοι έφθασαν στην Κύπρο αρχές Μαρτίου όπου είχαν συνάντηση με συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ την δεύτερη φορά αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο των κατεχομένων, περί τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, έφυγαν την ίδια ώρα, αφού πληροφορήθηκαν από τους «δικούς» τους ότι ενημερώθηκε ο πρώτος στόχος αλλά και η Αστυνομία.   
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιουλίου 2016…
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας εκδίδει ανακοίνωση διαψεύδοντας πως γνώριζε ο ίδιος, ενώ επιφύλαξε τα νομικά του δικαιώματα, σε σχέση με δυσφημίστηκα δημοσιεύματα.

«{…} Συγκεκριμένα, σε καμία περίπτωση, τον Απρίλιο 2016, δόθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας οποιαδήποτε ενημέρωση είτε από την ΚΥΠ είτε από τον Κλάδο Πληροφοριών που να αφορά σε διεφθαρμένα μέλη της Αστυνομίας και σε Σέρβους εκτελεστές  που θα έφθαναν στην Κύπρο.
Οι πληροφορίες τόσο για την άφιξη Σέρβων εκτελεστών στην Κύπρο, όσο και για τους πιθανούς Κύπριους συνεργούς τους, δόθηκαν από την Interpol και ο χειρισμός τους ανατέθηκε σε μέλη της ανώτατης ηγεσίας και στα καθ’ ύλην αρμόδια τμήματα της Υπηρεσίας για να προβούν σε άμεσες ενέργειες για διερεύνηση τους.  Οι πληροφορίες διερευνήθηκαν και δεν προέκυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαρτυρία. Στο χειρισμό των πληροφοριών, όντως, υπήρξε διαρροή, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διοικητικής έρευνας.  Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, η διαρροή δεν έγινε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά αναγόταν σε λάθος στο στάδιο της διαβίβασης της πληροφορίας. {…}».
 
Το ημερολόγιο έδειχνε τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου 2016…
 
Στην δημοσιότητα έγγραφα της Ιντερπόλ με παραλήπτη τον Αρχηγό Αστυνομίας και μέλη από την ηγεσία της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα σχετικά ντοκουμέντα, η Ιντερπόλ στις 22 Μαρτίου απέστειλε την πρώτη επιστολή της στον Αρχηγό Αστυνομίας και Βοηθό, όπου ενημέρωνε για την άφιξη των Σέρβων εκτελεστών, ενώ έδωσε τηλέφωνα με τα οποία οι επίδοξοι δολοφόνοι επικοινωνούσαν με Κύπριους συνεργούς τους.  
 
Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας βγήκαν συνομιλίες μεταξύ εκτελεστών και Κυπρίων, το σχέδιο δράσης και ταρίφα για τη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, που ανερχόταν στις 100 χιλιάδες ευρώ.

«Αστυνομικός τηλεφώνησε κατά λάθος στον Σέρβο εκτελεστή»: Κορυφή του παγόβουνου αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα όπου απεκάλυπταν πως αστυνομικός της Ιντερπόλ Κύπρου μπέρδεψε τη λίστα τηλεφώνων και κάλεσε κατά λάθος τον ένα εκ των Σέρβων εκτελεστών, ο οποίος σήμανε συναγερμό στους συνεργούς του για αλλαγή αριθμών τηλεφώνων.

Λόγω του ότι τα τηλέφωνα των Σέρβων εκτελεστών παρακολουθούνταν από τις Σερβικές Αρχές και την Ιντερπόλ, στο άκουσμα της συνομιλίας, οι αστυνομικοί έμειναν άναυδοι, ενώ στη συνέχεια, αφού το ένα λάθος έφερνε το άλλο και η υπόθεση τινάχθηκε στον αέρα, η Ιντερπόλ «κατσάδιασε» την Κυπριακή Αστυνομία.

«Εν όψει των ανωτέρω, μπορεί να εξαχθεί  το συμπέρασμα ότι η Ιντερπόλ Λευκωσίας και εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες της Κύπρου έκαναν σημαντικά λάθη που μαζί με το προφανές σφάλμα του Αστυνομικού της Ιντερπολ Λευκωσίας που τηλεφώνησε στον επικεφαλή των Σέρβων εκτελεστών τίναξε στον αέρα μια έρευνα για την οποία δούλεψε σημαντικός αριθμός αστυνομικών και πρακτόρων τόσο στη Σερβία όσο και σε άλλες χώρες. Παρακαλούμε να μας αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν μια έκθεση των αρμόδιων αρχών σχετικά με τη λήψη μέτρων σε αυτήν την περίπτωση με τις κατάλληλες διευκρινίσεις και παρατηρήσεις σχετικά με όλες τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν ενώπιον σας  μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών αυτού του μηνύματος.»
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Αυγούστου 2016…

Στο διορισμό τριών Ποινικών Ανακριτών προκειμένου να διεξαγάγουν ποινική ανάκριση αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο και εμπλοκής μελών της Αστυνομίας ή άλλων προσώπων σε υποθέσεις διαπλοκής, διαφθοράς ή άλλων αδικημάτων σε σχέση με τα γεγονότα, που σχετίζονται με τη διαχείριση των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία Κύπρου από τις σερβικές Αρχές, προχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Σεπτεμβρίου 2016…

Πυρκαγιά που οφείλεται σε εμπρησμό ξέσπασε σε όχημα δημοσιογράφου. Η εγκληματική ενέργεια συνδέθηκε με τα δημοσιεύματα στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών και την διαφθορά στην Αστυνομία.

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Μάιου 2017…

Στην δημοσιότητα δίνει ο Γενικός Εισαγγελέας τις αποφάσεις του, σε σχέση με το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Αποφάσισε όπως διωχθεί ποινικά μόνο ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Αντρέας Κυριάκου, σε σχέση με διαρροές στα ΜΜΕ και διαρροή της έκθεσης για τη διαφθορά που αποκάλυψε στη Βουλή η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Για τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, ένα Ανώτερο Υπαστυνόμο και ένα υπαστυνόμο, σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας το πόρισμα σημειώνει πως δεν τις προσέγγισαν με τη δέουσα σοβαρότητα και παρατηρούνται παραλήψεις και εσφαλμένοι χειρισμοί.

Σχετικά με τον αστυνομικό που αντί στην Interpol Σερβίας τηλεφώνησε στους Σέρβους εκτελεστές κατά λάθος, το πόρισμα σημειώνει πως δεν διαπιστώνεται η διάπραξη ποινικού αδικήματος, ενώ σε ότι αφορά τέσσερα μέλη της Αστυνομίας που διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις με εγκληματικά στοιχεία, το πόρισμα διαπιστώνει πως υπάρχουν σημαντικά κενά για στοιχειοθέτηση της υπόθεσης. Μάλιστα οι ποινικοί ανακριτές διαπίστωσαν μέσα από καταθέσεις, ότι κι άλλα μέλη της δύναμης έχουν σχέση με τον υπόκοσμο.

Για αυτό το θέμα το πόρισμα διαπίστωνε σημαντικές ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας που γνώριζε για αυτές τις σχέσεις από το 2011, ποτέ όμως δεν διενέργησε σοβαρή διερεύνηση για τυχών διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων εκ μέρους τους.

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Μάιου 2017…

Άρχισαν οι πειθαρχικές εναντίον των μελών της Αστυνομίας, στους οποίους καταλογίζονταν ευθύνες.

Οι ανακριτές, όπως εισηγήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, κλήθηκαν να διερευνήσουν πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος:

  - Τεσσάρων μελών της Αστυνομίας που διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις με εγκληματικά στοιχεία.  Για αυτό το θέμα το πόρισμα διαπιστώνει σημαντικές ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας που γνώριζε για αυτές τις σχέσεις από το 2011, ποτέ όμως δεν διενέργησε σοβαρή διερεύνηση για τυχών διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων εκ μέρους τους. Οι ανακριτές περιορίζονται σε έντονες εισηγήσεις προς την ηγεσία της Αστυνομίας.
   - Του αστυνομικού που αντί στην Interpol Σερβίας τηλεφώνησε στους Σέρβους εκτελεστές «κατά λάθος».
   - Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων, ένα Ανώτερο Υπαστυνόμο και ένα υπαστυνόμο, σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας. Το πόρισμα σημειώνει πως δεν τις προσέγγισαν με τη δέουσα σοβαρότητα και παρατηρούνται παραλήψεις και εσφαλμένοι χειρισμοί. Ωστόσο δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα. «Εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθεί». (Υπήρχε εισήγηση και για πειθαρχική διερεύνηση εναντίον του τέως Υπαρχηγού, ωστόσο ο Πρόεδρος προχώρησε στην παύση του)

Σημειώνεται πως ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σχέσεις με τον υπόκοσμο, ενώ σε ότι αφορά τα ανώτατα στελέχη, δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγων «κάποιων νομικών ζητημάτων» που προέκυψαν.  

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου 2017…

Η υπόθεση της άφιξης των Σέρβων εκτελεστών, μετά το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, άνοιξε εκ νέου από άλλους ανακριτές.

Στις 22 Ιουνίου, η Αστυνομία προχώρησε στην έκδοση οκτώ ενταλμάτων συλλήψεις, ενώ ο αριθμός των υπόπτων ανέρχονταν στους 11. Κάποιοι εξ αυτών συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου.

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιουλίου 2017…

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε για πρώτη φορά, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Αντρέας Κυριάκου, στον οποίον απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις οποίες αρνήθηκε ενοχή.

Ακολούθησαν δικαστικές μάχες για το πόρισμα που δεν παραδόθηκε στην υπεράσπιση του, ενώ υπήρχαν διαδοχικές αναβολές στις δίκες.

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Σεπτεμβρίου 2018…

Για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, διώχθηκαν τελικά ο 47χρονος βαρυποινίτης και οι δυο Σέρβοι εκτελεστές που εκδόθηκαν στην Κύπρο, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την απόπειρα δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη και των άλλων δύο φίλων του.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία ανέστειλε την ποινική δίωξη σε βάρος των τριών προσώπων, ενώ ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για απέλαση τους από την χώρα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 2020…

Η Κατηγορούσα Αρχή ενημερώνει πως η δίωξη του τέως Υπαρχηγού, Αντρέα Κυριάκου, αναστέλλεται και ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες και η δίκη ολοκληρώνεται πριν καν αρχίσει. Εξαρχής θέση του κατηγορούμενου ήταν πως επρόκειτο για «δίωξη κατά παραγγελία». Μετά την αναστολή της δίωξης του, ο Αντρέας Κυριάκου διαμήνυσε πως «το θέμα δεν τελείωσε, αλλά τώρα αρχίζει».

*********
-Άγνωστο τι απέγιναν οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των αστυνομικών.
-Ουδείς διώχθηκε ποινικά μετά το πόρισμα.
*********

Παραμύθι… τέλος!

Δειτε Επισης

Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)