Η διαμάχη για τις συλλήψεις Αλεξούι-Ρούντολφ, οι ανατρεπτικές μαρτυρίες και στο βάθος… μεταγραφές

Οι βεντέτες ανάμεσα στα πρόσωπα της νύχτας, που όπως είπε και ο ανακριτής «οι μεταγραφές τους είναι περισσότερες από αυτές της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ», φαίνεται να είναι η αφορμή που άνοιξε ξανά η υπόθεση της απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 στο κέντρο της Λευκωσίας, κατά του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας».
 
Δύο χρόνια μετά, και κατόπιν δύο νέων μαρτυριών που έφθασαν ενώπιον των ανακριτών, συνελήφθησαν δύο πρόσωπα, ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και ο Ντίντι Ρούντολφ, ενώ για την ίδια υπόθεση καταζητείται και ο Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφης», ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στα κατεχόμενα.
 
Μετά από πολύωρη δικαστική μάχη που έδωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων με τον ανακριτή της υπόθεσης, Ιωάννη Γιωρκάτζη, αποκαλύφθηκαν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, ενώ το Δικαστήριο έκρινε πως υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι οι ύποπτοι διέπραξαν τα υπό διερεύνηση αδικήματα και ως εκ τούτου ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης τους.
 
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το ΤΑΕ Λευκωσίας αρχίζει νέο κύκλο ερευνών, ώστε να καταφέρει να διαλευκάνει την υπόθεση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα αποκαλύφθηκαν κατά την προσαγωγή του Μαυρομιχάλη και Ρούντολφ στο Δικαστήριο
 
Η μαρτυρία του θύματος που άλλαξε τα δεδομένα
 
Η απόπειρα φόνου εναντίον του «Γλύκα» διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017, έξω από την πολυκατοικία που διέμενε, στο κέντρο της Λευκωσίας.
 
Ο δράστης του είχε στήσει καρτέρι και όταν αυτός στάθμευσε το όχημα του, τον πλησίασε και τον πυροβόλησε πέντε φορές, ενώ ακολούθως τράπηκε σε φυγή πεζός.
 
Μάλιστα, γείτονας είχε αναφέρει πως είχε ακούσει πυροβολισμούς και στη συνέχεια είδε ένα πρόσωπο, κοντό και αξύριστο, να φορεί ζακέτα, να βάζει κουκούλα και να τρέχει πεζός, διαφεύγοντας από την σκηνή του εγκλήματος.
 
Στα πλαίσια των ερευνών, ο τότε 40χρονος, είχε δώσει δύο καταθέσεις, ενώ έδειξε ως δράστη πρόσωπο αλβανικής καταγωγής και μάλιστα όταν του υποδείχθηκε η φωτογραφία του από τους ανακριτές, ανέφερε πως αυτό ήταν το πρόσωπο που τον πυροβόλησε.
 
Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου 2020, το θύμα σε νέα του κατάθεση στην Αστυνομία, ανέφερε πως το πρόσωπο που τον πυροβόλησε τότε, ήταν ο Ντίντι Ρούντολφ, ο οποίος στο μεταξύ είναι υπόδικος και δικάζεται για την απόπειρα φόνου του κατά του Νίκου Ροδοθέου, που διαπράχθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018 στο κέντρο της Λευκωσίας.
 
Ο δεύτερος μάρτυρας
 
Κατά την διάρκεια της κατάθεσης του ο «Γλύκας», αναφέρθηκε και σε δεύτερο πρόσωπο, ο οποίος επίσης έδωσε κατάθεση στις Αρχές και επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε το θύμα της απόπειρας φόνου.
  
Σύμφωνα πάντα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο «Γλύκας» ανέφερε στους ανακριτές πως είχε συνομιλία με άλλο πρόσωπο το τελευταίο διάστημα, ο οποίος του είχε αναφέρει ότι είχε προσεγγιστεί από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και ακόμα ένα πρόσωπο (σ.σ. Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης), και του πρότειναν να τελειώσει τη δουλειά, δηλαδή να τον σκοτώσει και αφού το κάμει να περάσει να τον πληρώσει, αλλά αρνήθηκε.

Επίσης, όπως κατέθεσε, ο εν λόγω μάρτυρας του ανέφερε πως ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και ο «Σήφης» του είχαν πει πως αυτοί έβαλαν τον Ρούντολφ για να τον σκοτώσουν.

Ο δεύτερος μάρτυρας, που ισχυρίστηκε ότι είχε προσεγγιστεί από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και τον Σήφη, έδωσε κατάθεση στις Αρχές, την ίδια ημέρα με τον «ΓλύΚκα», επιβεβαιώνοντας  τα όσα ανέφερε το θύμα της απόπειρας φόνου.

Σημειώνεται, πως όπως αναφέρθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, το δεύτερο πρόσωπο προσεγγίστηκε από Αλέξη και Σήφη μετά την απόπειρα φόνου του 2017 και πριν τη σύλληψη του Σήφη στα κατεχόμενα, στις 9 Ιανουαρίου 2019.

Η αντιφατική κατάθεση στο επίκεντρο της υπεράσπισης
 
Ο δικηγόρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη, Άντρος Πελεκάνος, παίρνοντας τον λόγο για αντεξέταση του ανακριτή Ιωάννη Γιωρκάτζη, έστησε στον τοίχο την Αστυνομία, ενώ αποκάλυψε στο Δικαστήριο πως στις δύο καταθέσεις που έδωσε το 2017 το θύμα, έδειξε ως δράστη της απόπειρας φόνου του, πρόσωπο αλβανικής καταγωγής. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην φωτογραφία συγκεκριμένου προσώπου που είχαν οι ανακριτές και την οποία ταυτοποίησε το θύμα.
 
Ο Άντρος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις αντιφατικές καταθέσεις του «Γλύκα», έκανε λόγο για αλλότρια κίνητρα και για ψευδή μαρτυρία, γεγονός που θα έπρεπε, όπως είπε να προβληματίσει την Αστυνομία, ενώ κάλεσε τον ανακριτή να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του, πράγμα το οποίο έπραξε. Ωστόσο, ο ανακριτής ανέφερε ότι το θύμα στην νέα του κατάθεση εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πριν από δύο χρόνια είχε δώσει διαφορετική κατάθεση, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
******
Δικηγόρος: Υπάρχουν δύο καταθέσεις του «Γλύκα»;
Ανακριτής: Ναι
Δικηγόρος: Το θύμα λέει ότι το πρόσωπο που τον πυροβόλησε είναι Αλβανός και τον δείχνει;
Ανακριτής: Ναι σε μια από τις δύο καταθέσεις του. Εξηγεί όμως στην κατάθεση που έδωσε τωρά για ποιο λόγο δεν το αναφέρει το 2017.
 
****** 
 
Οι φωτογραφίες των υπόπτων
 
Κατά την ανεξέταση του ο Άντρος Πελεκάνος επισήμανε στο Δικαστήριο πως τόσο η φωτογραφία του Ρούντολφ όσο και του Σήφη εδώ και ένα δύο χρόνια ήταν στη δημοσιότητα, είτε γιατί καταζητούνταν είτε γιατί είχαν συλληφθεί στα κατεχόμενα, διερωτώμενος γιατί οι εν λόγω δύο μάρτυρες δεν μίλησαν νωρίτερα στην Αστυνομία.  
 
******
«Στις 23,1,2019, ο Ρούντολφ συνελήφθη στα κατεχόμενα και η είδηση ήταν σε όλα τα ΜΜΕ με  τη φωτογραφία του. Επίσης, από το 2018 η φωτογραφία του ήταν παντού ως καταζητούμενος. Το θύμα δεν είχε αναγνωρίσει ένα χρόνο πριν το δράστη; Γιατί δεν ήρθε να σας πει ‘’αυτός με πυροβόλησε’’; Έρχεται ένα χρόνο μετά και σας λέει αυτός με πυροβόλησε. Δεν σας προβλημάτισε για τα αλλότρια κίνητρά του;»
 
******
Δικηγόρος.: Και του καταζητούμενου η φωτογραφία του ήταν στη δημοσιότητα από το 2018. Επίσης στις 8.1.2019, το εν λόγω πρόσωπο συνελήφθη στα κατεχόμενα και εκτίει ποινή φυλάκισης. Πότε το δεύτερο πρόσωπο μίλησε μαζί του; Αν όντως αυτό συνέβη, σημαίνει πρέπει να έγινε πριν την φυλάκιση του…
Ανακριτής: Περίπου ναι.
******
 
Δικηγόρος: Ούτε αυτό δεν σας προβλημάτισε; Δεν δίνει κατάθεση, δεν έρχεται στην Αστυνομία και ξαφνικά έρχεται και επιβεβαιώνει το θύμα…
Ανακριτής: Η επικοινωνία έγινε μετά την απόπειρα φόνου.
Δικηγόρος: Ακόμη χειρότερα. Γιατί δεν ήρθε να πει ‘’εγώ το αθώο παιδί, είπαν μου να τον σκοτώσω;’’.
Ανακριτή: Γνωρίζεις πολλούς που ήρθαν;
Δικηγόρος: Ναι, χθες οι δύο όπως λέτε.
 
******
 
Δικηγόρος: Ο δεύτερος μάρτυρας στην κατάθεση του, αν θεωρήσουμε πως λέει την αλήθεια, δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα; Παρέλειψε να το αναφέρει.
Ανακριτής: Θα το εξετάσουμε.
Δικηγόρος: Γιατί δεν τον συλλάβατε;
Ανακριτής: Απάντησα.
 
******

Ο υπόκοσμος και οι… μεταγραφές Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ
 
Αφήνοντας αιχμές πως πρόκειται για βεντέτες μεταξύ των προσώπων της νύχτας και έχουν σχέση με αλλαγή στρατοπέδων, ο συνήγορος υπεράσπισης των υπόπτων Άντρος Πελεκάνος, υπέδειξε στον ανακριτή πως η Αστυνομία έπρεπε να προβληματιστεί και όχι να στερεί την ελευθερία των υπόπτων.

****** 
Δικηγόρος: Γνωρίζεται τη νύχτα στην Κύπρο, ποιος είναι ποιος και τα λοιπα;
Ανακριτής: Αρκετά καλά
Δικηγόρος: Ο Γλύκας ανήκει σε οποιαδήποτε φατρία;
Ανακριτής: Σίγουρα η όλη υπόθεση είναι μέσα στα πλαίσια των διαφορών που έχουν άνθρωποι της νύχτας. Αν ο Γλύκας είναι σε αντίπαλο δέος, αυτό εξαρτάται από την εποχή, γιατί οι μεταγραφές τους είναι περισσότερες από της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ. Αυτή τη στιγμή η μαρτυρία που έχουμε μπροστά μας αυτή είναι που παρουσιάζουμε.
Δικηγόρος: Η μαρτυρία του παραπονούμενου είναι αντιφατική.
 
******
Δικηγόρος: Ο δεύτερος μάρτυρας είναι της νύχτας;
Ανακριτής: Ναι
Δικηγόρος.: Ανήκει στην ίδια ομάδα.
Ανακριτής: Η κατάσταση είναι όπως την κινούμενη άμμο.
Δικηγόρος: Πρόκειται για αλλότρια κίνητρα και έπρεπε να προβληματίσει την Αστυνομία ότι ήρθαν δύο χρόνια μετά να δώσουν καταθέσεις.
Ανακριτής: Έδωσαν νέες καταθέσεις και έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση.
Δικηγόρος: Διερευνάται γιατί είπε ψέματα τότε ή αν λέει ψέματα τωρά;
Ανακριτής: Σε καμία περίπτωση. Όπως ανέφερε έδωσαν εξηγήσεις γιατί τώρα και όχι τότε.
Δικηγόρος: Ο δεύτερος μάρτυρας, εάν θεωρήσουμε πως λέει αλήθεια, δεν διέπραξε ποινικό αδίκημα; (σ.σ αναφερόμενος στην παράλειψη του να ενημερώσει την Αστυνομία)
Ανακριτής: Θα το εξετάσουμε
Δικηγόρος: Γιατί δεν το συλλάβετε;
Ανακριτής: Απάντησα…
 
******
 
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε ότι θα αναζητηθούν εκ νέου μαρτυρίας και ο γείτονας που είχε δει πρόσωπο να διαφεύγει θα κληθεί για αναγνωριστική παράταξη, ενώ όπως είπε, αναζητούνται τεκμήρια, μεταξύ άλλων το φονικό όπλο, φυσίγγια και τα ρούχα του δράστη.
 
Ωστόσο, ο Άντρος Πελεκάνος υπέδειξε στον ανακριτή πως οι ύποπτοι δεν μπορούν να επηρεάσουν μάρτυρες ή να εξαφανίσουν τεκμήρια, αφού έχουν περάσει δύο χρόνια, ενώ από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ρούντολφ, Ανδρέας Γιαλελής, διερωτήθηκε πως ο πελάτης του, από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλη υπόθεση, μπορεί να επηρεάσει τις έρευνες.
 
Ανέβηκαν οι τόνοι-«Κατάντια της Αστυνομίας»
 
Στις τελικές αγορεύσεις των δύο πλευρών, η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε πως οι ύποπτοι φαίνεται να διέπραξαν τα αδικήματα και υπάρχει εύλογη υπόνοια, ενώ από ο Άντρος Πελεκάνος κάλεσε το Δικαστήριο να μην εκδώσει το σχετικό διάταγμα.
 
Μάλιστα, ανέφερε πως πρόκειται για «κατάντια του κράτους και κατάντια της Αστυνομίας», εάν θεωρούν ότι υπάρχουν εύλογες υπόνοιες, επαναλαμβάνοντας την θέση πως υπάρχουν αλλότρια κίνητρα πίσω από τις δύο καταθέσεις των μαρτύρων.
 
Επίσης ο δικηγόρος του Ρούντολφ υπέδειξε και ο ίδιος στην αγόρευση του πως υπάρχουν αλλότριοι σκοποί και δεν θα πρέπει να εκδοθεί το σχετικό διάταγμα, διερωτώμενος εάν είναι «έντιμο που αποκρύφθηκαν στοιχεία από τη διαδικασία».
 
«Θα είναι το χειρότερο παράδειγμα που θα δώσετε. Είναι λες και δεν υπάρχει λόγος να έρθει κάποιος να αντεξεταστεί», είπε ο δικηγόρος.
 
Τέλος, ο Άντρος Πελεκάνος, φανερά ενοχλημένος από αναφορά της Κατηγορούσας Αρχής ότι δεν έδωσε το δικαίωμα στο Δικαστήριο να έχει πρόσβαση στις δύο νέες καταθέσεις αλλά ζήτησε να κατατεθούν μόνο οι καταθέσεις του 2017, ανέφερε «κάνω τη δουλειά αυτή εδώ και 20 χρόνια με απόλυτη διαφάνεια. Δουλειά μου είναι να υπερασπίζομαι τον πελάτη μου. Όχι να υιοθετώ ψέματα και να διορθώνω τις παραλείψεις της Αστυνομίας. Ουδέποτε θα υοθετήσω ψευδή κατάθεση».  

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα