Χαστούκι ΕΔΑΔ στην Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου στρατιώτη στη Λεμεσό

Καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία και επιδίκασε αποζημιώσεις υπέρ της οικογένειας του Θανάση Νικολάου το ΕΔΑΔ, αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του, το 2005.
 
Η οικογένεια προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του 26χρονου στρατιώτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 13 χρόνια και ακόμα ψάχνει δικαίωση για τον θάνατο του γιου της
 
Οι αιτητές  ήταν η μητέρα του Ανδριάνα Νικολάου, ο πατέρας του Χαράλαμπος και τα αδέλφια του Νίκος , Ανδρέας και Παρθενόπη-Αριαδνη, που ζουν στη Λεμεσό.
 
Η υπόθεση αφορούσε στον θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος το 2005 έκανε  εξάμηνη στρατιωτική θητεία. Μετά από μία άδεια διανυκτέρευσης τον Σεπτέμβριο, έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο του. Όμως η οικογένεια ειδοποιήθηκε ότι δεν επέστρεψε. Η σορός του ανευρέθηκε κάτω από μία γέφυρα, όχι μακριά από το σταθμευμένο αυτοκίνητό του. Η οικογένεια, υποστήριξε ότι τον σκότωσαν άλλοι στρατιώτες. Η αρχική διερεύνηση της Αστυνομίας κατέληξε τον Ιούνιο του 2006 και απέκλειε τη διάπραξη εγκληματικής πράξης.  
 
Οι Αρχές πραγματοποίησαν, επίσης, στρατιωτική έρευνα και μια δεύτερη αστυνομική έρευνα, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε τον Σεπτέμβριο του 2018, ότι δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης.
 
Οι αιτητές παραπονέθηκαν ότι η διερεύνηση του θανάτου του κ. Νικολάου δεν ήταν επαρκής. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποφάσισε ότι θα πρέπει οι αιτούντες να λάβουν από κοινού 32,000 ευρώ ως αποζημίωση.
 
Δεν σταμάτησαν να απαιτούν δικαιοσύνη
Μιλώντας στον REPORTER, το 2016, η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα, εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο πρωί: «Ο Θανάσης έφυγε από το σπίτι στις 6:30 το πρωί όπως κάθε φορά μετά από διανυκτέρευση για να επιστρέψει στον στρατό. Ετοίμασε την στρατιωτική του τσάντα, με τα ρούχα του τα καθαρά και φαγώσιμα που αγόρασε ο ίδιος το προηγούμενο βράδυ για να τα πάρει μαζί του στον στρατό. Έστρωσε το κρεβάτι του, προγευμάτισε cornflakes, προγραμμάτισε και το Video για να γράψει εκπομπή να την δει την επομένη φορά που θα ξαναρχόταν κι έφυγε με το αυτοκίνητο του να πάει στην μονάδα του… Χωρίς να γνωρίζει ότι όλα αυτά τα έκανε για τελευταία φορά και ότι δεν θα ξαναγύριζε στο σπίτι του…».
 
Η οικογένεια ουδέποτε αποδέχθηκε το συμπέρασμα των Αρχών, ότι ο 26χρονος νέος, που ήρθε στην Κύπρο από την Αυστραλία, δεν ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, καθώς πάντοτε πίστευαν πως τα στοιχεία έδειχναν το αντίθετο. 
 
«Επειδή ο Θανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία και είχε την προφορά του «ξένου» και πήγε χωρίς το «μέσον» στον στρατό, είχε και μια άνιση αντιμετώπιση και μεταχείριση, τον αποκαλούσαν ακόμα και «καγκουρό».  Αγαπούσε πολύ την Κύπρο και είχε πόθο διακαή μόλις τελειώσει τις σπουδές του να έρθει και να πάει και στον στρατό κι ας ήταν 26 χρονών, ενώ αυτοί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ αποφεύγουν με διάφορες δικαιολογίες την στράτευση», ανέφερε η Ανδριάνα Νικολάου.
 
Η κ. Ανδριάνα αποτάθηκε σε ξένους εμπειρογνώμονες και ιατροδικαστές, προκειμένου να λάβει διαγνώσεις, σύμφωνα με τις φωτογραφίες της σκηνής, «οι οποίες μιλούν από μόνες τους, ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και όχι από πτώση εξ ύψους 30 μέτρων, αφού το σώμα του είναι άθικτο από οποιαδήποτε εξωτερική κάκωση και το στόμα του ήταν γεμάτο άμμο», όπως δήλωσε.
 
Η οικογένεια ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για να αποδείξει ότι η υπόθεση του παιδιού της δεν διερευνήθηκε σωστά από τις κυπριακές Αρχές. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, σχεδόν 15 χρόνια μετά τον θάνατο του Θανάση, αποτελεί επίλογο στην τραγωδία τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 11 χρόνια μετά… Ο θάνατος του «Αυστραλού» στη Λεμεσό και ο ατέρμονος αγώνας της μάνας (vid&pics)

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου