Οι… ροζ private παγίδες του Sextortion, οι ταρίφες και πώς χτυπούν οι εκβιαστές

H ψηφιακή εποχή έχει τα καλά και τα κακά της. Χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Από τη μια οι πολίτες μπορούν να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται σε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ από την άλλη ελλοχεύουν κίνδυνοι από επιτήδειους που ψάχνουν διαδικτυακά κόλπα, με τα οποία θα στήσουν παγίδες σε χρήστες με απώτερο σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. 

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες απάτες, έκαναν την εμφάνισή τους μέσω διαδικτύου, θέτοντας σε κίνδυνο πολίτες που έπεσαν στην παγίδα των επιτήδειων.
 
Μια απ’ αυτές τις απάτες, που έκανε την εμφάνιση της πριν περίπου δύο χρόνια και βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, είναι το Sextortion, το οποίο απασχολεί συχνά και τις κυπριακές Αρχές.
H λέξη Sextortion, πηγάζει από τις λέξεις sex, text και extortion, που σημαίνει εκβιασμός.
 
Η συγκεκριμένη απάτη, διαπράττεται μέσω διαδικτύου και ως συνήθως ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, με απώτερο σκοπό την απόκτηση χρημάτων από τους επιτήδειους σε βάρος πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα διαδικτυακή απάτη-Πώς ξεγελούν επιχειρηματίες

Πώς χτυπούν οι επιτήδειοι
Μιλώντας στον REPORTER, o Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Κάρκας, εξήγησε ότι τέτοιου είδους απάτες έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Γίνονται με πρόσκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από κάποιο γυναικείο προφίλ, προς το προφίλ κάποιου άνδρα. Ουσιαστικά στην πλειονότητά τους, τα θύματα αυτής της απάτης είναι άνδρες. Μόλις γίνει αίτημα φιλίας και το αποδεχθεί ο χρήστης, το ψεύτικο προφίλ που αποδίδεται σε κοπέλα, προτείνει στον άνδρα να έρθουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, είτε μέσω Facebook, είτε μέσω Skype».
 
Κατά τη συνομιλία του δράστη με το θύμα, προβάλλεται βίντεο μιας γυμνής κοπέλας, ενώ στη συνέχεια το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την συνομιλία, καλεί τον άντρα-θύμα να κάνει το ίδιο.

Εάν ο άνδρας πέσει στην παγίδα και βγάλει τα ρούχα του, γίνεται μαγνητοσκόπηση του βίντεο στον υπολογιστή του δράστη, ο οποίος με αυτό το τρόπο εξασφαλίζει προσωπικές στιγμές του θύματος, σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο κ. Κάρκας.

Oι ταρίφες
Αφότου οι επιτήδειοι αποκτήσουν το υλικό που χρειάζονται, ξεκινούν να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος των θυμάτων τους, ζητώντας χρηματικά ποσά. Τα ποσά, σύμφωνα με τον κ. Κάρκα, ποικίλουν και μπορεί να ξεκινούν από 700 ευρώ, να πέφτουν στα 400 ευρώ και μετά στα 300.
 
«Πολλές φορές, αποφασίζουν πόσα χρήματα θα ζητήσουν, ανάλογα και με το πόσο εύπορος κρίνουν ότι είναι ο χρήστης. Μπορεί να του ζητήσουν λεφτά, να τα δώσει και να του ζητήσουν ξανά μετά. Εμάς η συμβουλή μας είναι να μην δίνουν ποτέ χρήματα. Κόβουμε κάθε επαφή και ενημερώνουμε την Αστυνομία. Αυτοί είναι οι βασικοί παράμετροι. Αν τους δώσεις λεφτά θα συνεχίσουν να σε απειλούν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα απάτη στο διαδίκτυο - Πώς εξαπατούν ανυποψίαστους χρήστες οι επιτήδειοι
Παγίδα… private
Μια πολύ σημαντική παράμετρος στις υποθέσεις εκβιασμού Sextortion είναι πως τα βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο, δεν μπορούν να δημοσιευθούν δημόσια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κάρκας, «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα περιστατικά αυτά δεν αφήνονται να δημοσιευθούν από τις πλατφόρμες Youtube, Facebook και λοιπά. Το παράνομο υλικό δημοσιεύεται σε «private url» του Youtube, ώστε να είναι θεατό μόνο από το θύμα για να τον απειλήσουν».
 
Παρόλα αυτά κάποιος μπορεί να το δημοσιεύσει σε σελίδες ερωτικού περιεχομένου, ωστόσο ο σκοπός τους δεν είναι η δημοσίευση, αλλά η απόκτηση χρημάτων.

«Για να προφυλαχθούν οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ποιους αποδέχονται για φίλους, αλλά και τι κάνουν μπροστά από την κάμερα».
 
Σημείωσε επίσης, ότι οι ενέργειες της Αστυνομίας, αφότου ενημερωθούν πως κάποιος έπεσε θύμα απάτης, είναι να αρχίσουν άμεσα τη διαδικασία διαγραφής του υλικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσοχή νέα απάτη μέσω διαδικτύου με την μορφή του εκβιασμού

Στο παρελθόν έγιναν συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατέληξαν σε χρήστες στις ασιατικές και στις αφρικανικές χώρες, όπου κάποιοι έκαναν αυτή την απάτη ως επάγγελμα.
«Για να εντοπιστεί κάποιος χρειάζεται συντονισμός, αλλά πολλές φορές μπορεί να καταλήγουμε σε χώρες που ως Ευρώπη δεν έχουμε συμφωνίες. Όπως το Κόνγκο, ο Παναμάς, ασιατικές χώρες και λοιπά».

Οποιοσδήποτε συλληφθεί για απάτη Sextortion, βρίσκεται αντιμέτωπος με αδικήματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα διατήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων και δημοσίευση αρχείου προσωπικών δεδομένων. Επίσης, ένα άλλο αδίκημα είναι η απαίτηση χρημάτων με απειλές.
 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή