Αθώος για τροχαίο δυστύχημα λόγω… σφήκας

«Κρίνω ότι στην παρούσα περίπτωση, η εξήγηση που έδωσε ο κατηγορούμενος για να δικαιολογήσει την ενέργεια του να χρησιμοποιήσει το αριστερό του χέρι και να στρίψει το τιμόνι δεξιά, με αποτέλεσμα να εισέλθει στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, όπου κινείτο νόμιμα με το αυτοκίνητο της η θανούσα, δεν είναι επαρκής ώστε να τον απαλλάξει από την ευθύνη του. Πέρα από το γεγονός ότι μια σφήκα κτύπησε στο πρόσωπο του, δεν υπήρχε οποιοσδήποτε άλλος αντικειμενικός παράγοντας, ο οποίος να δικαιολογεί την πράξη του. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος για τον οποίο έστριψε το τιμόνι δεξιά αλλά τούτη ήταν η αντίδραση του τη δεδομένη στιγμή, ένεκα και της απειρίας του στην οδήγηση».
 
Αυτή ήταν η κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο στο αδίκημα της αμελούς οδήγησης, σε σχέση με τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 στα Λατσιά.
 
Συγκεκριμένα, ο τότε 18χρονος, κινείτο με κανονική ταχύτητα, στην λεωφόρο Καλαμών με κατεύθυνση από τον κυκλικό κόμβο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προς το Γέρι.
 
Σε κάποια στιγμή, ενώ ο 18χρονος κινείτο σε σημείο όπου υπήρχε στροφή, εισήλθε εντός του αυτοκινήτου, από το παράθυρο του, μια σφήκα και τον κτύπησε στο δεξί μάτι.
 
Ο νεαρός, ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή κρατούσε το τιμόνι και με τα δύο χέρια, χρησιμοποίησε το δεξί του χέρι για να απωθήσει την σφήκα, η οποία ακολούθως χτύπησε στο τιμόνι του αυτοκινήτου του. Με το αριστερό του χέρι, το οποίο βρισκόταν ακόμα στο τιμόνι, έστριψε το τιμόνι δεξιά με αποτέλεσμα να περάσει πάνω από την άσπρη διαχωριστική γραμμή και να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, και να χτυπήσει μετωπικά με όχημα που οδηγούσε 58χρονη.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως το τροχαίο δυστύχημα δεν προκλήθηκε λόγω της είσοδου του εντόμου στο όχημα του νεαρού, ούτε από τις ενέργειες οποιουδήποτε άλλου οδηγού, αλλά από την στιγμή που ο κατηγορούμενος έστριψε το τιμόνι με το αριστερό του χέρι και εισήλθε στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας.

«Δεν παραγνωρίζω ότι ο συμβάν έλαβε χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ότι ενδεχομένως ο κατηγορούμενος να έδρασε λόγω φόβου ή αγωνίας για το έντομο που μπήκε στο όχημα του. Ο κατηγορούμενος όμως δεν βρέθηκε προ διλήμματος σύγκρουσης που του επέβαλλε να ακολουθήσει την μια ή την άλλη επιλογή. Τίποτα δεν τον εμπόδιζε να συνεχίσει την πορεία του στην λωρίδα κυκλοφορίας στην οποία κινείτο. Μπορούσε επίσης να ελαττώσει ταχύτητα ή ακόμα και να σταματήσει το όχημα του χρησιμοποιώντας τα φρένα του οχήματος. Η ενέργεια του να στρίψει το τιμόνι δεξιά ήταν ενδεχομένως η χειρότερη εκ των επιλογών που είχε, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν υπήρχε ανάγκη αποφυγής σύγκρουσης με οποιοδήποτε όχημα και δεδομένου ότι ο κίνδυνος διέλευσης οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ήταν από κάθε άποψη προβλεπτός. Έστω λοιπόν κι αν ο Κατηγορούμενος έδρασε στο ανεπαρκές μέγιστο των δυνατοτήτων του, δεν απαλλάσσεται της ευθύνης του για το σφάλμα, το οποίο εν τέλει προκάλεσε το επίδικο δυστύχημα».  

Η υπεράσπιση του νεαρού, (σ.σ Π. Σαββίδης για Χαβιαράς & Φιλίππου ΔΕΠΕ), εφεσίβαλε την καταδικαστική απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως λανθασμένα προχώρησε στην καταδίκη του και ότι ο κατηγορούμενος υπήρξε αμελής κατά την οδήγηση του μηχανοκίνητου οχήματος του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε πως η κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου πως το δυστύχημα επεσυνέβη γιατί ο κατηγορούμενος έστριψε το τιμόνι του αυτοκινήτου του δεξιά, χρησιμοποιώντας προς τούτο το αριστερό του χέρι, αποδίδει όχι το αίτιο πρόκλησης του ατυχήματος, αλλά το αποτέλεσμα.
Επισήμανε δε, ότι όντως εισήλθε σφήκα εντός του οχήματος και κτύπησε τον κατηγορούμενο στο δεξί μάτι και στην αγωνία της στιγμής, το αυτοκίνητο του μετακινείται, αφού οδηγούσε με ένα χέρι στο τιμόνι, προς τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και επέρχεται η σύγκρουση.

Το Ανώτατο έκρινε πως η μετακίνηση του αυτοκινήτου του κατηγορούμενου προς τα δεξιά, δεν είναι για άλλο λόγο, όπως καταγράφεται πρωτοδίκως, αλλά ως συνέπεια της εισδοχής της σφήκας που χτύπησε στο μάτι τον κατηγορούμενο.

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο αθώωσε και απάλλαξε τον νεαρό από όλες τις κατηγορίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου