Τετάρτη 26 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

  22/01/2020 16:49
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

  22/01/2020 16:49
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε σε συναινετικές ρυθμίσεις ευρείας κοινοβουλευτικής αποδοχής στο νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιακών δεδομένων προκειμένου να προληφθούν και παταχθούν το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία.
 
Μετά τη νέα συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου, που θα επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και της πρότασης νόμου για τις εξώσεις, τα δύο νομοθετήματα θα είναι ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Παρασκευή.
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε για 18 συνεδριάσεις και μέσα από αυτές επήλθαν ριζοσπαστικές αλλαγές στο κείμενο του νόμου που είχε κατατεθεί αρχικά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ήταν θετικός στο θέμα τις εισαγωγής κάποιων τροπολογιών, είπε, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τροπολογιών έγιναν αποδεκτές.
 
Διευκρίνησε πως αυτές στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του πολίτη με αποτελεσματική αστυνομία μέσα από παρακολούθηση των επικοινωνιακών συνδιαλέξεων, αλλά και με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας ώστε η παρακολούθηση να περιορίζεται στους σκοπούς του νόμου και μόνο. Διευκρίνισε επίσης πως ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μετά τον διορισμό της τριμελούς επιτροπής ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι η αίτηση για άρση του απορρήτου το τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, υποβάλλεται με αίτηση της τριμελούς επιτροπής, μετά από έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα και θα εκδίδεται δικαστικό διάταγμα αφού το Δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που προνοεί ο νόμος για την άρση του. Πρόσθεσε ότι στον προτεινόμενο νόμο υπάρχουν διατάξεις  που περιέχουν σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προληφθεί κατάχρηση της άρσης του απορρήτου.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αφού ανέφερε ότι "αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δοθούν όπλα στην Αστυνομία, στις διωκτικές αρχές ώστε να προληφθεί και παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα", είπε πως η διαδικασία της διαβούλευσης στην Επιτροπή Νομικών απέφερε αποτελέσματα καθώς διανύθηκε τεράστια απόσταση από τα αρχικά κείμενα και τέθηκαν ικανοποιητικές δικλείδες προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
 
Ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως υπήρξε καλή επικοινωνία με τον Υπουργό Δικαιοσύνη και με τα άλλα κόμματα και στο κείμενο του νόμου περιλήφθηκε διάταξη με βάση την οποία ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα υποβάλλει κατάλογο με τις παρακολουθήσεις και θα ετοιμάζεται έκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε πως περιλήφθηκε διάταξη προς απαγόρευση της εισαγωγής εξοπλισμού παρακολούθησης από τον οποιονδήποτε άλλο εκτός της Αστυνομίας.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι  κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να τεθούν πολύ ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες και έχουμε καταλήξει σε ένα ισοζυγισμένο κείμενο νόμου που να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των καιρών.
 
Το ΔΗΚΟ έχει την άποψη ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πολλών και την ανάγκη πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας