Τετάρτη 26 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ποια μέτρα και ποιες κάμερες… Τρεις νεκροί σε δεκαοκτώ μέρες

Γιώργος Χατζηπαναγή  18/01/2020 15:54
Ποια μέτρα και ποιες κάμερες… Τρεις νεκροί σε δεκαοκτώ μέρες

Ποια μέτρα και ποιες κάμερες… Τρεις νεκροί σε δεκαοκτώ μέρες

Γιώργος Χατζηπαναγή  18/01/2020 15:54
Δεν έχουν περάσει παρά μόλις δεκαοκτώ μέρες από την έλευση του νέου χρόνου, για τον οποίο πολλοί ευχήθηκαν να μειωθούν οι νεκροί στην άσφαλτο. Αυτή η γάγγραινα όμως, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, χειροτερεύει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρελή η πορεία του μοιραίου οχήματος που επέβαινε ο άτυχος 23χρονος

Τρεις νεκροί σε μόλις δεκαοχτώ μέρες, δύο εκ των οποίων στη Λευκωσία και ένας στη Λάρνακα.

Ο 56χρονος Μιχάλης Πολυκάρπου…
Η 66χρονη Άννα Νικολάου…
Ο 23χρονος Panayot Panov…

Όλοι τους έσβησαν στην άσφαλτο προσθέτοντας το όνομα τους στον ατέλειωτο κατάλογο των θυμάτων της ασφάλτου. Ντύνοντας τις οικογένειες τους στα μαύρα κι αφήνοντας τις να μονολογούν γιατί… Γιατί να φύγουν τόσο νωρίς; Γιατί να πρέπει να τους αποχαιρετήσουν τόσο νωρίς;

Και στα τρία θανατηφόρα, η αιτία έχει όνομα. Ανθρώπινος παράγοντας. Όπως και στα πλείστα θανατηφόρα δυστυχήματα. Μια ζώνη που δεν φόρεσαν. Ένα πιο δυνατό πάτημα της βενζίνης. Μια απροσεξία της στιγμής. Όλα αυτά είναι μερικά απ’ όσα είναι ικανά να σου στερήσουν τη ζωή. Είναι ικανά να στερήσουν τη ζωή σε ένα άλλο άνθρωπο, που στην τελική δεν φταίει γιατί εγώ, εσύ ή οποιοσδήποτε έκανε ένα λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για άλλη μια φορά ο ανθρώπινος παράγοντας η αιτία της νέας τραγωδίας

Είναι εδώ που μπαίνει στην εξίσωση η διαπαιδαγώγηση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της γάγγραινας των θανατηφόρων. Μόνο έτσι θα έχουμε την ελπίδα, πως θα αλλάξουν τα πράγματα.

Πάνε όμως χρόνια που κάποιοι φωνάζουν πως με σωστή διαπαιδαγώγηση θα μπει ένα φρένο στα θανατηφόρα. Τι άλλαξε; Τίποτα. Αν με μερικές διαλέξεις ή επισκέψεις σε σχολεία, πιστεύετε ότι θα αλλάξει η νοοτροπία των νέων και με το που θα πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους, θα είναι σωστοί οδηγοί, πλανάστε πλάνη οικτρά.

Χρειάζεται συνέχεια, συνέπεια και υπομονή. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία τους.

Θα πρέπει οι διαλέξεις να γίνουν καθημερινές, οι επισκέψεις των αρμοδίων για θέματα οδικής ασφάλειας συχνότερες και τότε, ίσως τα καταφέρουμε.

Όσα λοιπόν μέτρα και να πάρουμε, όσες κάμερες και να βάλουμε στους δρόμους, όσο κι αν αυξήσουμε τις ποινές για τα τροχαία αδικήματα, η νοοτροπία μας δεν αλλάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tραγωδία στην άσφαλτο… Έσβησε στο τιμόνι 56χρονος στη Λάρνακα

Θα καθόμαστε πίσω από το τιμόνι και θα είμαστε το ίδιο ξεροκέφαλοι με χθες…

Θα κρατάμε το κινητό μας την ώρα της οδήγησης, θα τρέχουμε, θα πίνουμε και θα οδηγούμε. Θα κάνουμε χρήση και θα οδηγούμε.
Σε κάποια στιγμή αυτό θα το πληρώσουμε. Όλοι μας και τότε, μακάρι το τίμημα να είναι μικρό. Γιατί τα χτυπήματα επουλώνονται, οι πληγές κλείνουν.

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που δεν έχουν επιστροφή… Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας κι ας συνετιστούμε επιτέλους.    
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας