Υπό την ομπρέλα γνωστού Κύπριου αντιεξουσιαστή οι καταλήψεις στο Κουκάκι (pics-video)

Ένας 27χρονος Κύπριος, γνωστός αντιεξουσιαστής και φερόμενος διαχειριστής, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, των τριών καταλήψεων στην περιοχή Κουκάκι της Αθήνας, είναι ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες των αστυνομικών επιχειρήσεων των ελληνικών Αρχών για ανακατάληψη των κτιρίων στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου.
 
Ο νεαρός από την Κύπρο είχε συλληφθεί ξανά από την ελληνική Αστυνομία το 2016 για επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ, την ίδια χρονιά αλλά και το 2017 είχε δύο προσαγωγές μετά από επεισόδια, τον Μάρτιο του 2018 είχε συλληφθεί και πάλι μετά την εκκένωση της κατάληψης Ματρόζου, τον Ιούνιο του 2019 είχε συλληφθεί για επίθεση εναντίον των ΜΑΤ, έξω από το Δημαρχείο Αθηνών.
 
Από τα πρώτα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της εξερεύνησης του κτιρίου της οδού Ματρόζου μετά την πρώτη επεισοδιακή αστυνομική επιχείρηση στις 18 Δεκεμβρίου 2017, είχε ταυτοποιηθεί αποτύπωμά του στο εσωτερικό της κατάληψης, μαζί με τριών ακόμη ατόμων, που είχαν συλληφθεί τότε στην άλλη κατάληψη της οδού Παναιτωλίου. Αποτύπωμά του είχε ταυτοποιηθεί και στο κτίριο της Παναιτωλίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 100 κρούσματα γρίπης Α-Παιδιά τα περισσότερα, ένα άτομο στην εντατική


Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων του Σαββάτου, συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είχαν συλληφθεί ξανά για επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Στο κτίριο της οδού Ματρόζου συνελήφθησαν τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, η μία ανήλικη, κόρη γνωστού ηθοποιού, αποτυπώματα της οποίας είχαν ταυτοποιηθεί πρόσφατα στο κτίριο, ενώ το 2019 είχε προσαχθεί μετά από παρέμβαση σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Από αυτούς οι τέσσερις είχαν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές. Ένας Έλληνας που είχε συλληφθεί στην εκκένωση της Ματρόζου το 2018, ο οποίος είχε προσαγωγή το 2011 και πάλι μετά από επεισόδια έξω από το ίδιο κτίριο. Μία 25χρονη Γαλλίδα είχε συλληφθεί και εκείνη μετά την εκκένωση τον Μάρτιο του 2018 αλλά και στην επίθεση εναντίον των ΜΑΤ έξω από το Δημαρχείο Αθηνών τον Ιούνιο του 2018, ενώ αποτύπωμά της είχε ταυτοποιηθεί πρόσφατα στην Ματρόζου.  

 
Στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου συνελήφθησαν πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι τρεις είχαν απασχολήσει, και μάλιστα ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες των αστυνομικών επιχειρήσεων εκκένωσης που είχαν εξελιχθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Μία γυναίκα είχε προσαχθεί τον Μάρτιο του 2019, μία ακόμη είχε συλληφθεί πρόσφατα στην εκκένωση της 18ης Δεκέμβρη, ενώ ένας Γάλλος είχε συλληφθεί την ίδια ημερομηνία στην κατάληψη της Αρβάλη, και πριν λίγο καιρό στην κατάληψη Βανκούβερ.
 
Νωρίτερα το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου κατά τη διάρκεια επεισοδίων που εξελίχθηκαν μπροστά από το κτίριο της οδού Ματρόζου, είχαν συλληφθεί ακόμη οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τρία είχαν απασχολήσει και αυτά στο πρόσφατο παρελθόν. Μεταξύ τους ένα πρωταγωνιστικό μέλος κατάληψης στο Κερατσίνι και ένας ακόμη που είχε συλληφθεί το 2012 για φθορές σε τράπεζα, οι υπόλοιποι έξι ήταν «καινούργιοι».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβλεπε μέσω GPS το όχημα της να κινείται στους δρόμους της Λεμεσού-Καταδίωξη του κλέφτη

 
Ο «Ασκός του Αιόλου» φαίνεται να άνοιξε για την Ελληνική Αστυνομία αναφορικά με τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να εξελιχθεί νέα επιχείρηση σε κτίριο υπό κατάληψη στα… περίχωρα της Αττικής, για το οποίο πρόσφατα υποβλήθηκε μήνυση από τον ιδιοκτήτη του και εκδόθηκε εισαγγελική εντολή εκκένωσης.    
 
Σκάλες, «πολεμοφόδια», τρόφιμα
Οι αντιεξουσιαστές έδρασαν με ένα συντονισμένο σχέδιο ανακατάληψης, όταν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στο Κουκάκι, διασπάστηκαν σε δύο μέρη και κινήθηκαν ξεχωριστά προς τα κτίρια των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου, τα οποία θεωρητικά είχαν «σφραγιστεί» κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων που είχαν γίνει 24 ημέρες πριν. Κάποιοι από αυτούς, με σκάλες ανέβηκαν στους πρώτους ορόφους των κτιρίων και έσπασαν τους τσιμεντόλιθους που έφρασαν παράθυρα, περνώντας στο εσωτερικό τους.
 
Οι καταληψίες, είχαν προετοιμαστεί για να «αμυνθούν» στις επικείμενες αστυνομικές επιχειρήσεις επέμβασης. Είχαν στην κατοχή τους πέτρες, ξύλα, οικοσυσκευές και μεταλλικά αντικείμενα που υπήρχαν στο εσωτερικό των κτιρίων, μπογιές, μπιτόνια βενζίνης ακόμη και χλωρίνες. Μετέτρεψαν σε «πολεμοφόδια» και τους τσιμεντόλιθους με τους οποίους φράσσονταν οι δίοδοι στα κτίρια και προέβαιναν σε σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών που επιχειρούσαν. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν προετοιμασμένοι για πολύωρη ή πολυήμερη διαμονή τους στους συγκεκριμένους χώρους καθώς είχαν μαζί τους «ξηρά τροφή», κάποια τρόφιμα και νερά.

Επίσης, είχαν τοποθετήσει εσωτερικά κάποιους «φραγμούς», εμπόδια με οικοσυσκευές και άλλα αντικείμενα για να καθυστερήσουν την αστυνομική πρόσβαση ενώ είχαν πάρει θέση σε συγκεκριμένα σημεία για να παρακολουθούν όλα τα σημεία ενδεχόμενης προσέγγισης προκειμένου να ειδοποιούν και να προβαίνουν σε επιθέσεις.
 
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχθηκαν οι αστυνομικοί δεν ήταν ούτε το… 50% εκείνων που εκδηλώθηκαν εναντίον τους στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Επισήμανση-«δικαιολογία» για όσα παράξενα συνέβησαν εκείνη την μέρα με τα δύο αδέρφια «γείτονες», παιδιά του γνωστού σκηνοθέτη. Μάλιστα σε υλικό της αστυνομίας που καταγράφηκε από drone, επισημάνθηκε και πάλι από αρμόδιους αξιωματικούς, με αφορμή την 18η Δεκέμβρη, πως η μοναδική δίοδος προσέγγισης και διαφυγής στο κτίριο της οδού Ματρόζου ήταν η γειτονική ταράτσα και καμία άλλη.
 
Το προφίλ των συλληφθέντων
 - 27χρονος Κύπριος γνωστός αντιεξουσιαστής, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με τους αστυνομικούς "διαχειριστής" και των τριών καταλήψεων, Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλη, ο οποίος συνελήφθη και το περασμένο Σάββατο
 
- 25χρονη Ιταλίδα, η οποία είχε συλληφθεί για επίθεση σε ομάδα ΟΠΚΕ στην Ομόνοια το 2018
 
- 17χρονη, η οποία είχε συλληφθεί στην κατάληψη της Παναιτωλίου κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων εκκενώσεων των τριών κτιρίων
 
- 40χρονος σεσημασμένος για ναρκωτικά
 
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένουν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, από τα αντικείμενα που πετούσε ένα από τα δύο άτομα προς τα στελέχη της ΕΚΑΜ όταν επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο. Το άτομο που τα πετούσε φορούσε γάντια ωστόσο εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα εντοπιστεί DNA, το οποίο δεν αποκλείουν να ταυτοποιείται με έναν τουλάχιστον εκ των αδερφών.
 
Εικόνες και βίντεο από τις επιχειρήσεις
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τα βίντεο από drone που έδωσε η ΕΛΑΣ. Δείχνουν καρέ καρέ από ψηλά, τι συνέβαινε στα 2 κτίρια από τη στιγμή που έγινε η ανακατάληψη από τους αντιεξουσιαστές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε ένοπλη ληστεία στα 17 της, την κάρφωσε το DNA και συνελήφθη στα… 27

 
Η νέα μάχη του πολέμου των καταλήψεων, ξεκίνησε λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν δεκάδες νεαροί βρέθηκαν έξω από τα δύο κτίρια των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου, που είχαν εκκενωθεί πριν από 24 ημέρες. Κάποιοι από αυτούς με σκάλες βρέθηκαν στα παράθυρα του πρώτου ορόφου των κτιρίων, έσπασαν τους τσιμεντόλιθους με τους οποίους είχαν σφραγιστεί, πέρασαν στο εσωτερικό και ανάρτησαν πανό από τις ταράτσες.
 
Λίγο αργότερα στη οδό Ματρόζου βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περίπου 30 άτομα, που επιτέθηκαν εναντίον τους. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε 9 προσαγωγές, πολλές από τις οποίες θα μετατρέπονταν σε συλλήψεις.
 
Ήταν φανερό ότι η αντιεξουσιαστική επίδειξη δύναμης δεν θα έμενα αναπάντητη. Αφού έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και έφθασε εισαγγελικός λειτουργός, στις 18:55 ακούστηκε αστυνομικός με μεγάφωνο να καλεί τους καταληψίες: «Παρακαλούμε τους καταληψίες της οδού Ματρόζου 45 να εγκαταλείψουν ησύχως το κτίριο».
 
Όταν αυτό δεν εισακούστηκε μία ομάδα αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ, που ήταν παρατεταγμένη ακριβώς απέναντι κινήθηκε προς την είσοδο, κρατώντας τις ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους. Οι πρώτοι αστυνομικοί, με τροχούς επιχειρούσαν να ανοίξουν την κεντρική είσοδο. Οι καταληψίες τους πετούσαν διάφορα βαριά αντικείμενα και χρώματα. Στις 19:20, κάποιοι αστυνομικοί ακόμη και «χρωματιστοί», κινήθηκαν στην πλαϊνή πλευρά του κτιρίου επί της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη επιχειρώντας να μπουν από εκεί στον ακάλυπτο χώρο. Πέρασαν 50 λεπτά της ώρας, ώστε να καταφέρουν να ανοίξουν μια οπή σε ένα παράθυρο της μπροστινής πλευράς και να μπουν στο εσωτερικό. Συνέλαβαν τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, τους οποίους έβγαλαν από την πλαϊνή πλευρά με σκάλες στην οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη.
 
Ήταν η στιγμή που ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για την εκκένωση της κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου 11. Και εκεί το ίδιο σκηνικό, με τους αστυνομικούς να εισβάλουν ευκολότερα, χρησιμοποιώντας σκάλες. Συλλαμβάνουν πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες.

Πηγή: The Toc

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό