Ο… εντεταλμένος «ντεντέκτιβ», ο πολιτικός που τα στράβωσε και η ξεχασμένη υπόθεση

Πληρώνει τα σπασμένα το Υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με την υπόθεση του ιδιωτικού ντεντέκτιβ, πρώην αξιωματικού της ΥΚΑΝ, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το 2017, ενώ είναι άγνωστο ποια ήταν τελικά η έκβασή της. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο εν λόγω ντεντέκτιβ συνεργαζόταν με την Αστυνομία και ο φάκελος της υπόθεσής του στάλθηκε για τα περαιτέρω στη Νομική Υπηρεσία πριν από δύο χρόνια.  
 
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώην αστυνομικό φέρονται να διέρρευσαν στοιχεία από το μηχανογραφημένο σύστημα της αστυνομίας για οχήματα/ιδιοκτήτες και διάφορα άλλα έγγραφα που αφορούν τα έτη 2009 μέχρι 2017. Επίσης, στην κατοχή του 68χρονου βρέθηκαν 193 έγγραφα από το μηχανογραφημένο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, για αυτό ακολούθησε και η σύλληψη των δυο λειτουργών, ενώ βρέθηκαν 58 έγγραφα με την ονομασία «Αναλυτική κατάσταση στοιχείων πολίτη».
 
Σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει οι ανακριτές στο Δικαστήριο, ο πρώην αστυνομικός είχε στην κατοχή του και εκατοντάδες έγγραφα από το τμήμα Αλλοδαπών και μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και υπάλληλος της CYTA, η οποία διέρρεε στον πρώην αστυνομικό προσωπικά δεδομένα πελατών, καθώς της υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβούσε, ούτως ώστε εν ενεργεία αστυνομικός να εξοφλήσει δάνειό της, το οποίο η ίδια είχε συνάψει στο όνομά της και ο αστυνομικός είχε υπογράψει ως εγγυητής.
 
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν οι κινήσεις της 43χρονης ανακαλύφθηκαν από εσωτερικό έλεγχο στη CYTA, όπου διαπιστώθηκε ότι από την 1η Ιουνίου 2016 μέχρι τις 4 Αυγούστου, η ύποπτη διέρρευσε στον 68χρονο προσωπικά στοιχεία πέραν των 400 πελατών, φυσικών και νομικών προσώπων, είτε στέλνοντάς του μήνυμα από το κινητό της τηλέφωνο είτε στέλνοντάς του websms από τον υπολογιστή στο γραφείο της.
 
Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και γυναίκα εν ενεργεία αστυνομικός, καθώς και δύο λειτουργοί των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Είχε συλληφθεί ξανά ο… ντεντέκτιβ
Σύμφωνα με τα όσα είχαν ακουστεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ο 68χρονος πρώην αστυνομικός είχε συλληφθεί ξανά, το 2007, αναφέροντας, μάλιστα, ότι και στο παρελθόν έγινε έρευνα εις βάρος του από τη Γενική Εισαγγελία, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον του.
 
Επίσης, παρέδωσε στην Αστυνομία ένα χαρτί Α4 που στο πάνω μέρος έγραφε «ΤΑΕ» και περιείχε τρεις στήλες με αριθμούς τηλεφώνων, αναφέροντας ότι θέλει να το παραδώσει στην Αστυνομία και αν παραστεί ανάγκη να δώσει κάποιες εξηγήσεις.
 
Όπως είχε αποκαλυφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ο πρώην αστυνομικός ήταν συνεργάτης της Αστυνομίας και μάλιστα πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του. Είχε, επίσης, αναφερθεί πως είχε εξουσιοδότηση από τα άνω δώματα της Αστυνομίας να εξασφαλίζει τα δεδομένα έναντι αμοιβής, μέχρι που κάποια στιγμή σταμάτησε να πληρώνεται αλλά συνέχιζε να τα παρέχει δωρεάν.
 
Τελικά, όμως, τα πράγματα στράβωσαν όταν πολιτικό πρόσωπο παραπονέθηκε για παρακολούθηση του τηλεφώνου του και έτσι αστυνομικός αναγκάστηκε να σπάσει την «ομερτά» για να αποκαλύψει ότι επρόκειτο για τον συνεργάτη τους, συνταξιούχο αστυνομικό.
 
Αγνοείται η τύχη της υπόθεσης
Σημειώνεται ότι, τον Δεκέμβριο του 2017, είχε ανακοινωθεί ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί και ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Νομική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, οι συνήγοροι του πρώην αστυνομικού φέρονται να απέστειλαν επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία, αφού εξιστορούν τα πραγματικά γεγονότα, ζητούσαν να μην ασκηθούν διώξεις.
 
Έκτοτε η τύχη της υπόθεσης… αγνοείται, αφού δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Πληρώνουμε τα σπασμένα
Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους €9,000 στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) σε σχέση με υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων από το μηχανογραφημένο σύστημα των ΥΚΑ. Πρόκειται για την εν λόγω υπόθεση.
 
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτρόπου η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου της, με αφορμή πληθώρα δημοσιευμάτων στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από τις 12/8/2017 μέχρι τις 18/8/2017 τα οποία έφεραν και /ή ενέπλεκαν εκτός από τη CYTA, την Αστυνομία Κύπρου και τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπό την ιδιότητά τους ως ο υπεύθυνος επεξεργασίας του μηχανογραφημένου συστήματος των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) σε υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και /ή παραβίασης προσωπικών δεδομένων αριθμού φυσικών προσώπων από τις βάσεις δεδομένων τους, η Επίτροπος αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση.
 
Όπως αναφέρεται, έθεσε υπόψιν των ΥΚΑ τα εν λόγω δημοσιεύματα και ζήτησε επιβεβαίωσή τους, περιγραφή των συνθηκών επέλευσης του περιστατικού, τη φύση της παραβίασης, τα προτεινόμενα μέτρα για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, τις συνέπειες της παραβίασης και τα εν ισχύ μέτρα ασφάλειας καθώς και τους λόγους για τους οποίους αυτά δεν λειτούργησαν και /ή δεν ήταν αποτελεσματικά ώστε να αποφευχθεί το περιστατικό και τέλος έθεσε υπόψιν τους το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελούσε τη νομική βάση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Στην απαντητική τους επιστολή, οι ΥΚΑ ενημέρωσαν την Επίτροπο μόνο σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα ασφάλειας.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό και την κατάληξη της απόφασης, μετά από αξιολόγηση όλων των στοιχείων που συνέλεξε το Γραφείο της Επιτρόπου για την εξέταση της υπόθεσης και αφού ακούστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, η Επίτροπος έκρινε ότι υπήρξε παράβαση του Κανονισμού για τους πιο κάτω λόγους:
 
- Οι ΥΚΑ παρέλειψαν να παράσχουν στο Γραφείο της Επιτρόπου ορθή, ολοκληρωμένη και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό ασφαλείας στο μηχανογραφημένο σύστημα των ΥΚΑ.
 
- Η Επίτροπος ενημερώθηκε σχετικά με την επέλευση του συμβάντος από την Αστυνομία σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι: Δύο λειτουργοί των ΥΚΑ είχαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών του μηχανογραφημένου συστήματος των ΥΚΑ στα πλαίσια των καθηκόντων τους. Με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης εκτύπωναν αποτυπώματα οθόνης (print screen) τα οποία παρέδιδαν ακολούθως παράνομα σε συνταξιούχο αστυνομικό (τρίτο).
 
- Οι ΥΚΑ δεν απάντησαν σε καίρια και ουσιαστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν.
 
- Τα μέτρα ασφάλειας που λάμβαναν οι ΥΚΑ κατά το ουσιώδες χρονικό σημείο, κρίθηκαν ανεπαρκή.
 
Η Επίτροπος, αναφέρει η απόφαση, αφού συνεκτίμησε όλες τις περιστάσεις της υπόθεσης, καθώς και τους παράγοντες που ο υπεύθυνος επεξεργασίας έθεσε ενώπιόν της, κατέληξε ότι οι ΥΚΑ ευθύνονταν για την παράβαση των διατάξεων του άρθρου 32 παρ. (1)(β) και (δ) και παρ. (4) του Κανονισμού, ως αποτέλεσμα των ενεργειών του οποίου υπάλληλοί του προέβησαν σε άνευ αδείας κοινοποίηση σε τρίτο πρόσωπο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καταχωρισμένων στο μηχανογραφημένο σύστημα των ΥΚΑ, καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδότησής τους και παρά τις εντολές του υπεύθυνου επεξεργασίας.
 
Επιβλήθηκε στις ΥΚΑ διοικητικό πρόστιμο ύψους €9,000, το οποίο κρίθηκε εύλογο και ανάλογο με βάση το σκεπτικό και την κατάληξη της απόφασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Συνελήφθη 19χρονος που εντοπίστηκαν στην κατοχή του κροτίδες
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο