Απόρριψη της προδικαστικής ένστασης για κατάχρηση εξουσίας ζήτησε η Κατηγορούσα Αρχή στην υπόθεση Τρ. Κύπρου

Την απόρριψη της προδικαστικής ένστασης, για κατάχρηση της διαδικασίας, που ήγειρε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, ζήτησε σήμερα ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Νίνος Κέκκος, ο οποίος είπε πως η ένσταση αυτή πρέπει να απορριφθεί ανεξάρτητα από την έκβαση,  που είχε η προδικαστική ένσταση των Ηλιάδη και Κυπρή.
 
Κατά την αγόρευση του, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο κ. Κέκκος είπε πως το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη την αναντίλεκτη σοβαρότητα των αδικημάτων και της υπόθεσης εν γένει, που συνηγορεί υπέρ της εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης.
 
Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι πρέπει να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεδομένων των κατηγοριών που περιέχονται στο κατηγορητήριο, ως αναδεικνύονται από τις λεπτομέρειες του.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλιδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
 
Το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή προδικαστική ένσταση, που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή, για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.
 
Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 31/05/2019 την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση για απαλλαγή και αθώωση των δύο κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
 
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης νέας προδικαστικής ένστασης, που ήγειρε η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το ίδιο θέμα, που αφορά στην κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.
 
Ο δικηγόρος της Εισαγγελίας είπε ακόμα πως το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις που επιφέρει η απόφαση, για μη καταχώρηση ενιαίας υπόθεσης, σημειώνοντας πως θα πρέπει επιπλέον να ληφθεί υπόψη η απουσία οποιασδήποτε ειδικής περίστασης στο πρόσωπο οποιουδήποτε κατηγορουμένου, που να δικαιολογεί την υπερίσχυση του ιδιωτικού συμφέροντος έναντι του δημοσίου.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η προδικαστική ένσταση της υπεράσπισης των Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή εξετάστηκε στα πλαίσια των δικών της παραμέτρων και του δικού της πραγματικού υπόβαθρου, όπως διαμορφώθηκε από τα παραδεκτά γεγονότα και ως εκ τούτου η παρούσα προδικαστική ένσταση θα πρέπει να απορριφθεί ανεξαρτήτως της έκβασης που είχε η προδικαστική ένσταση Ηλιάδη και Κυπρή.
 
Σε ό,τι αφορά στο χρόνο που αναλώθηκε από την αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Κέκκος είπε πως αν οι ανακριτικές αρχές αποσκοπούσαν στο να εκμεταλλευτούν τους κατηγορούμενους ως μάρτυρες κατηγορίας θα τους ανέμεναν να καταθέσουν και ακολούθως να λάβουν από αυτούς ανακριτικές καταθέσεις ως ύποπτοι.
 
«Η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, τα εξειδικευμένα θέματα που έτυχαν μελέτης και ο όγκος της έγγραφης μαρτυρίας που συλλέχθηκε, δεδομένα τα οποία αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση, δικαιολογούσαν πλήρως το χρονικό διάστημα που διέρρευσε από τη λήψη της έκθεσης Τσολάκη μέχρι την καταχώρηση της υπόθεσης», ανέφερε.
 
Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν υπήρξε κανένα αλλότριο κίνητρο από πλευράς ανακριτικών αρχών και ότι δεν υπήρξε κατάχρηση της διαδικασίας  από τις ανακριτικές αρχές, αφού ενήργησαν έχοντας υπόψη ότι ήταν μια ξεχωριστή υπόθεση γι’ αυτούς.
 
Η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου θα συνεχιστεί αύριο στις 11:00, με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυ Πολυβίου.
 
Την Τετάρτη, στις 10:00, θα αγορεύσουν οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να επιφυλαχθεί για την απόφαση του.
 
Σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.
 
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου