Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Ελεγκτής για τη μεταφορά του Δικαστηρίου στο «Φιλοξένια»

Έντονη είναι η αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση των δικαστηρίων στο Φιλοξένια.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει λόγο για ανασφαλές κτήριο, το οποίο δεν αντέχει καθόλου σεισμικό φορτίο.
 
«Το 2008 όταν είχε καταρρεύσει η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου, το ΥΣ είχε ορίσει επιτροπή που εξέτασε το θέμα της ασφάλειας των δημόσιων κτηρίων και η οποία το 2009 παρέδωσε το πόρισμά της. Για ακόμη μια φορά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σήμερα, 10 χρόνια μετά αποφασίζουμε να θέσουμε σε λειτουργία δημόσιο κτήριο το οποίο δεν μπορεί να φέρει καν τα συνήθη στατικά φορτία για την λειτουργία του και το οποίο, με βάση τη μελέτη, δεν αντέχει καθόλου σεισμικό φορτίο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση:
«Η Υπηρεσία μας θεωρεί το θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Πρώτον γιατί άπτεται θεμάτων ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και δεύτερο γιατί εμπεριέχει το στοιχείο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
 
Το 2009 όταν εξετάζονταν οι επιλογές για τη στέγαση της προεδρίας της ΕΕ, για το Φιλοξένια μόνη λύση ήταν η κατεδάφιση λόγω της ηλικίας του και της μη αντισεισμικότητας του. Τελικά έκαναν ανακαινίσεις στο ισόγειο για τους έξι μήνες της προεδρίας.
 
Μετά από 10 χρόνια, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν και τον όροφο για 5 χρόνια για δικαστήρια. Αντί πρώτα να αξιολογήσουν τη δυνατότητα στατικής και αντισεισμικής αναβάθμισης, ανέθεσαν σύμβόλαιο €1,7εκ. σε εργολάβο για να κάνει εκείνος τη μελέτη, αλλά να μην έχει την υποχρέωση να κάνει την αναβάθμιση. Αυτό είναι απαράδεκτο.
 
Τώρα που επιβεβαιώθηκε αυτό που θα έπρεπε να αναμένουν, αφού οι ίδιοι το έλεγαν πριν 10 χρόνια, θυμήθηκαν να βάλουν τους δικαστές και τον κόσμο σε ένα παντελώς ανασφαλές κτήριο. Μιλάμε για δημόσιο κτήριο. Να θυμίσουμε ότι το 2008, όταν είχε καταρρεύσει η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου, το ΥΣ είχε ορίσει Επιτροπή που εξέτασε το θέμα της ασφάλειας των δημοσίων κτηρίων και η οποία το 2009 παρέδωσε το πόρισμα της. Για ακόμη μια φορά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
 
Σήμερα, 10 χρόνια μετά αποφασίζουμε να θέσουμε σε λειτουργία δημόσιο κτήριο το οποίο δεν μπορεί να φέρει καν τα συνήθη στατικά φορτία για την λειτουργία του και το οποίο, με βάση τη μελέτη, δεν αντέχει καθόλου σεισμικό φορτίο.
 
Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, για ένα χώρο 2.000 τ.μ. θα δώσουμε περί τα €2εκ. για 5 χρόνια για να μπούμε σε ανασφαλές κτήριο 50 χρονών. Αν ενοικιάζαμε το πιο καινούργιο κτήριο στην πιο ακριβή περιοχή, θα δίναμε λιγότερα.
 
Εισηγηθήκαμε ακύρωση του έργου και εξεύρεση άλλης επιλογής ενοικίασης κάποιου χώρου, κοντά μάλιστα στα δικαστήρια που θα βολεύει και τους δικαστές και δικηγόρους».

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»