Ο πληροφοριοδότης που άνοιξε το δρόμο για εξιχνίαση της δολοφονίας του Άντη

«Δεν είχε σημασία ότι οι πληροφορίες που έδωσε ο Α. Μ δεν ήταν απολύτως ορθές ως προς το ποιος ήταν ο εκτελεστής και ποιος ο οδηγός. Σημασία έχει ότι η πληροφορία υπήρξε η αρχή του νήματος εξιχνίασης, από το ίδιο βράδυ».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη, Έλενα Σκορδέλη και Γρηγόρη Ξενοφώντος, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο εκ προμελέτης του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», Άντη Χατζηκωστή, που διαπράχθηκε σαν σήμερα, δέκα χρόνια πριν, στις 11 Ιανουαρίου 2010.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα χρόνια από τον άδικο χαμό του Άντη
Η πολύκροτη δίκη της στυγερής δολοφονίας του επιχειρηματία διήρκησε τρία χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήλθαν στο φως άγνωστες πτυχές της υπόθεσης και διαφάνηκε πώς η Αστυνομία αξιοποίησε όλες τις πληροφορίες που βρέθηκαν ενώπιον της και ενεργώντας άμεσα, κατάφερε να εξιχνίαση την υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ήταν ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που επέβαινε ο εκτελεστής, ενώ ήταν το πρόσωπο στο οποίο  ανατέθηκε το συμβόλαιο θανάτου του Άντη Χατζηκωστή.

Το ίδιο βράδυ της στυγερής δολοφονίας, πρόσωπο γνωστό στην Αστυνομία, έδωσε πληροφορίες, ανοίγοντας τον δρόμο της εξιχνίασης στους ανακριτές, ενώ νωρίτερα, στην σκηνή του εγκλήματος, ένας εκ των αστυνομικών που έλαβε τις πληροφορίες, αναφώνησε πως την δολοφονία διέπραξαν οι Φάνος Χατζηγεωργίου και Ανδρέας Γρηγορίου. Και αυτό λόγω του ότι λίγες μέρες πριν τη δολοφονία, ο ίδιος πληροφοριοδότης είχε πει πως σχεδιαζόταν δολοφονία σε βάρος ενός διευθυντικού στελέχους του ΣΙΓΜΑ.

Μετά τη διάπραξη της δολοφονίας, ο πληροφοριοδότης ανέφερε σε δύο αστυνομικούς πως στην δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή εμπλεκόταν ο Φάνος Χατζηγεωργίου καθώς ο Ανδρέας Γρηγορίου, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος ήταν ο δικός του πληροφοριοδότης.

Σημειώνεται πως είχε ληφθεί πληροφορία αρχές Δεκεμβρίου, ένα μήνα δηλαδή πριν τη δολοφονία, πως «ήθελαν να δολοφονήσουν κάποιο διευθυντικό στέλεχος του Σίγμα», με αστυνομικό να αναφέρει μετά το έγκλημα, ότι είχε ενημερωθεί σχετικά και το θύμα, ο οποίος ωστόσο του είχε πει ότι δεν δέχθηκε απειλές από οποιανδήποτε και δεν θεωρούσε πως κινδυνεύει η ζωή του.

«Η πληροφορία αυτή έδωσε στις ανακριτικές αρχές ώθηση που χρειαζόταν και μάλιστα εξαιρετικά νωρίς μετά τη δολοφονία», αναφέρεται στην πολυσέλιδη απόφαση του Κακουργιοδικείου, τονίζοντας πως είχαν δοθεί οδηγίες για εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρώτη επαφή για εκτέλεση του Άντη, το deal και η βόμβα που ανέτρεψε το σχέδιο

Από την Αστυνομία άρχισαν να περνούν διάφορα πρόσωπα για ανάκριση, μεταξύ των οποίων ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ενώ από το ίδιο βράδυ στην Αστυνομία βρέθηκε και η Έλενα Σκορδέλη. Παράλληλα, η Αστυνομία έλαβε γνώση για την αγορά μεγάλου μετοχικού πακέτου του ΣΙΓΜΑ, από τους δύο εκ των, μέχρι τότε, υπόπτων. Ως εκ τούτου ακολούθησε δεύτερος γύρος ανακρίσεων συγκεκριμένων προσώπων.

Και την ώρα που οι ανακριτές βρίσκονταν σε πλήρη εγρήγορση, δύο μέρες αργότερα, η Αστυνομία έλαβε ακόμη μια πληροφορία, ότι είκοσι μέρες πριν τη δολοφονία, ότι δύο εκ των καταδικασθέντων είχαν εμπιστευτεί σε στενό και φιλικό τους πρόσωπο ότι θα δολοφονούσαν στέλεχος του ΣΙΓΜΑ και για αυτό, μεταξύ 20-24 Δεκεμβρίου, προέβαιναν σε παρακολουθήσεις του εν λόγω προσώπου στην περιοχής της Αμερικάνικης Πρεσβείας, χρησιμοποιώντας δύο μοτοσικλέτες. Μάλιστα, ο ίδιος πληροφοριοδότης είχε πει ότι ο εκτελεστής ήταν ο Φάνος Χατζηγεωργίου και ο οδηγός της μοτοσικλέτας ήταν «κάποιος Γληορούι».

Ο πληροφοριοδότης, «ο οποίος στο παρελθόν είχε δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία που είχαν αποδειχθεί βάσιμες και αληθινές», έδωσε επίσης πληροφορίες που αφορούσαν στην απόκρυψη του όπλου που χρησιμοποιήθηκε για το φόνο.

Ωστόσο η Αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει το φονικό όπλο, που σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, «βρισκόταν κάτω από κιούγκι σε περιοχή στη Λευκωσία, κρίνοντας μάλιστα ότι εάν προέβαινε σε εκτεταμένες έρευνες σε όλη την περιοχή, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος το κοντόκαννο, αν πράγματι βρισκόταν εκεί, να παραλαμβανόταν από τους δράστες ή τους συνεργούς τους».  

Άλλο στοιχείο το οποίο κρίθηκε σημαντικό από το Δικαστήριο και το οποίο επίσης έδωσε ο πληροφοριοδότης, αποτέλεσε και η φερόμενη εμπλοκή στο έγκλημα, συγκεκριμένου προσώπου.

Η Αστυνομία είχε εξασφαλίσει φωτογραφία του προσώπου, η οποία υποδείχθηκε στον πληροφοριοδότη και του ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως η αναφορά του πληροφοριοδότη στο εν λόγω όνομα ήταν λανθασμένη. Στη συνέχεια ο πληροφοριοδότης τους ανέφερε ότι το εν λόγω πρόσωπο, που δεν γνώριζε προσωπικά αλλά είχε συλλέξει πληροφορίες για αυτό, δεν έχει μακριά μαλλιά, αλλά αραιή κόμμωση, είναι λίγο καμπούρης και ότι πρόσεχε τον Αντρέα Γρηγορίου στο νοσοκομείο, αφού είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση.  

Ακολούθως η Αστυνομία οδηγήθηκε στην Γρηγόρη Ξενοφώντος, που μέσω αστυνομικού που φρουρούσε τον Γρηγορίου στο νοσοκομείο, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για το πρόσωπο που αναζητείτο και στο οποίο έκανε αναφορά ο πληροφοριοδότης.  

Η Αστυνομία προχώρησε αρχικά σε τρεις συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος δεν άργησε να ομολογήσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ντόμινο εξελίξεων, καθώς συνελήφθησαν οι καταδικασθέντες, οι οποίοι και καταδικάστηκαν σε ισόβια.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Υπήρχαν μέχρι και πολιτικά σενάρια, ακόμα και με εμπλοκή ξένων υπηρεσιών»
 

Δειτε Επισης

Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια