Γκάφα σε ένταλμα έρευνας για ναρκωτικά-Αντί γήπεδο έγραψαν… σχολή χορού

Η γκάφα της ΥΚΑΝ να εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας για υπόθεση ναρκωτικών σε γήπεδο χωρίς πρώτα να έχει στα χέρια της γραπτή μαρτυρία, αλλά και το «τυπογραφικό λάθος» στον Όρκο ότι επρόκειτο για έρευνα σε… σχολή χορού, οδήγησαν το Ανώτατο στην ακύρωση του σχετικού εντάλματος έρευνας.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, τον περασμένο Απρίλιο η ΥΚΑΝ εξασφάλισε ένταλμα έρευνας, με τον Αστυφύλακα να αναφέρει στον όρκο του πως:
 
«Υπάρχει εύλογη υποψία βασισμένη σε μαρτυρία ότι στο γήπεδο ...., παράνομα φυλάσσεται ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Α΄. Σύμφωνα με γραπτή κατάθεση που δόθηκε στην Αστυνομία, στο γήπεδο συγκεκριμένο πρόσωπο αποκρύβει ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Α΄ και συγκεκριμένα ποσότητα μισού περίπου κιλού συνθετικού ναρκωτικού MDMA (Ecstasy).
 
Ενόψει των πιο πάνω και σύμφωνα με το ΄Αρθρο 29(3) των Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμος 29/77, αιτούμαι από το Σεβαστό Δικαστήριο την έκδοση εντάλματος έρευνας της πιο πάνω σχολής χορού και υποστατικών για την ανεύρεση, περισυλλογή και φύλαξη ναρκωτικών, και άλλων τεκμηρίων για διερεύνηση και εξιχνίαση της πιο πάνω υπόθεσης.»
 
Ο Δικαστής άναψε το πράσινο φως στην Αστυνομία και εξέδωσε το σχετικό ένταλμα έρευνας, αναφέροντας πως «υπάρχουν εύλογες υποψίες που συνδέουν τα αναζητούμενα τεκμήρια με την πιο πάνω σχολή χορού, υποστατικά και πρόσωπο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκδοσης του εντάλματος με βάση το Σύνταγμα, τον Νόμο και την Νομολογία».
 
Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε, κατά τον χρόνο έκδοσης του εντάλματος έρευνας, δεν υπήρχε ενώπιον της Αστυνομίας γραπτή κατάθεση, αφού το ύποπτο πρόσωπο που είχε μεταφερθεί στα γραφεία της ΥΚΑΝ Λεμεσού άρχισε να δίνει κατάθεση είκοσι λεπτά προηγουμένως, ενώ αυτή ολοκληρώθηκε στις αργά το απόγευμα.    
 
Εκ μέρους της πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρθηκε ενώπιον του Ανωτάτου πως είναι αποδεκτό ότι, όντως, κατά τον χρόνο έκδοσης του εντάλματος έρευνας, δεν υπήρχε γραπτή κατάθεση, ως αναφέρεται στο σχετικό όρκο, με βάση την οποία να στοιχειοθετείτο εύλογη υποψία διάπραξης αδικημάτων. Ωστόσο, υπέδειξε πως υπήρχε προφορική μαρτυρία.
 
Παράλληλα έγινε παραδεκτό ότι τα υποστατικά δεν αφορούσαν σε «σχολή χορού», όπως τόσο στον όρκο όσο και στο ένταλμα έρευνας αναφερόταν, αποδίδοντας την σχετική αναφορά σε «τυπογραφικό λάθος».
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνοντας το σχετικό ένταλμα έρευνας, ανέφερε πως «η αντίληψη περί εύλογης υπόνοιας ήταν ανύπαρκτη, αφού δεν υπήρχε καμία γραπτή κατάθεση κατά τον χρόνο έκδοσης του εντάλματος. Ούτε και είναι επιτρεπτή η αναφορά ότι δόθηκε σχετική προφορική μαρτυρία και επεξηγήσεις ως προς τα γεγονότα κατά τον χρόνο παρουσίας του Αστυφύλακα ενώπιον του εκδώσαντος το ένταλμα Δικαστή και προτού προβεί στον επίδικο όρκο».
 
Επίσης το Ανώτατο υπέδειξε πως δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι εγείρονται ερωτηματικά, ως προς τον όλο χειρισμό που οδήγησε στην έκδοση του εξεταζόμενου εντάλματος έρευνας.
 
«Η αναφορά σε ‘’τυπογραφικό λάθος’’ σε σχέση με υποστατικό όπου στέγαζε ‘’σχολή χορού’’, δεν είναι επαρκής αιτιολογία, λαμβανομένου υπόψη του δραστικού χαρακτήρα και του επηρεασμού βασικών δικαιωμάτων που συνεπάγεται ένταλμα έρευνας. Για τους πιο πάνω λόγους, είναι η κρίση του Δικαστηρίου ότι το εκδώσαν το ένταλμα έρευνας Δικαστήριο ενήργησε στη βάση ανύπαρκτου πραγματικού υπόβαθρου».   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου