Πιάστηκε στις… κεραίες του βαν η Αστυνομία-Ερωτήματα για τον επικεφαλής της ΥΚΑΝ

Μεγάλο χαστούκι από το Δικαστήριο έφαγε η Αστυνομία σε σχέση με τις τρεις συλλήψεις, που προέβη χθες στα πλαίσια των ερευνών για το κατασκοπευτικό βαν, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι Δικαστηρίου στην Αστυνομία, ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το βαν
 
Οι τρεις συλληφθέντες, 30, 35 και 41 ετών, οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης τους, αίτημα το οποίο όμως απέρριψε το Δικαστήριο, κλείνοντας την πόρτα στην Αστυνομία.
 
Η Δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου, ανέφερε πως δεν δικαιολογείται η κράτηση των τριών προσώπων, αφού πέρασε καιρός κι εάν ήθελαν να καταστρέψουν τεκμήρια ή να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο ή να έχουν επαφές μεταξύ τους, αυτό το έπραξαν ήδη.
 
Ως εκ τούτου, οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με τους συγγενείς τους που ήταν εντός της αίθουσας να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, με την απόφαση του Δικαστηρίου να φέρνει τούμπα τις κινήσεις των ανακριτών, οι οποίοι καταζητούν άλλα τρία πρόσωπα βάσει δικαστικών ενταλμάτων, έχοντας στα χέρια τους τα ίδια δεδομένα.
 
Ξεκίνησε με… ήττα η Αστυνομία
 
Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε αίτημα στο Δικαστήριο για να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η
διαδικασία, επικαλούμενη ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
 
Ωστόσο, η Δικαστής απέρριψε το αίτημα της Εισαγγελίας, αναφέροντας πως είχε διαβάσει τον όρκο του ανακριτή και δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα, υποδεικνύοντας παράλληλα «πως το άρθρο 30 είναι συγκεκριμένο και η Δικαιοσύνη διασφαλίζεται όταν γίνεται ανοικτή η διαδικασία».  
 
Ετοιμοπόλεμη η υπεράσπιση, έκρυβε άσους
 
Τον λόγο αρχικά πήρε ο ανακριτής της υπόθεσης ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον των Αρχών και με τα οποία συνδέονται οι συλληφθέντες, ζητώντας από το Δικαστήριο την οκταήμερη κράτηση τους, αφού υπολείπεται ανακριτικό έργο.
 
Με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης της εταιρεία wispear, Tal Dillian, το 2016 είχε παρουσιάσει στους εκπροσώπους της εταιρείας που έχουν την ευθύνη για το αεροδρόμιο Λάρνακας συγκεκριμένο έργο που αφορούσε την ασφάλεια του αεροδρομίου και για το σκοπό, αυτό θα έπρεπε να εγκατασταθεί συγκεκριμένος δικός του εξοπλισμός, ο οποίος έπρεπε να συνδεθεί με κάποια από τα συστήματα του αεροδρομίου.

Ο Dillian εξήγησε ότι ο ίδιος και η ομάδα του ανέπτυξε ένα πρόγραμμα, το οποίο βασιζόταν σε ασύρματη επικοινωνία, είχε περισσότερες δυνατότητες από το wifi και μπορούσε να ανιχνεύσει από απόσταση συσκευές κινητής τηλεφωνίας, είτε σε επίπεδο GSM, είτε σε επίπεδο wifi. Επίσης το πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει πληροφόρηση σε σχέση με την παρουσία και το προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης της συσκευής, για σκοπούς περιμετρικής ασφάλειας του αεροδρομίου. Μετα από πολλές συζητήσεις, κατά τον Ιούνιο του 2019 εγκαταστάθηκαν τρεις κεραίες δικτύου wifi.
 
Από τον δικανικό έλεγχο στα συστήματα, η Αστυνομία διαπίστωσε πως υπήρξε πρόσβαση σε 9,507,429 κινητής τηλεφωνίας ή άλλων φορητών συσκευών, μιας και εντοπίστηκαν στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή διευθύνσεις MAC ADDRESS συσκευών, εκ των οποίων το 699,720 ήταν μοναδικές. Επίσης, προέκυψε ότι υπήρξε πρόσβαση σε 1,137,835 σημεία πρόσβασης ασύρματου δικτύου, μιας και εντοπίστηκαν στον κεντρικό υπολογιστή 1,137,835 διευθύνσεις που διαθέτουν την δυνατότητα σύνδεσης με wifi εκ των οποίων οι 39,254 ήταν μοναδικές.
 
Παράλληλα διαπιστώθηκε πως έγιναν 40 καταχωρήσεις που αφορούσαν αποτελέσματα σάρωσης, σε 32 διαφορετικές ημερομηνίες.  
 
Ο ανακριτής αναφέρθηκε επίσης σε κινήσεις του βαν σε περιοχή της Λάρνακας, που γειτνιάζει με την εταιρεία, και την ελεύθερη Αμμόχωστο.
 
Ο δικηγόρος των συλληφθέντων, Άντρος Πελεκάνος, περνώντας στην αντεπίθεση, έκανε λόγο για αλλότρια κίνητρα από πλευράς Αστυνομίας σε σχέση με τις συλλήψεις, ενώ ανέφερε πως «η Αστυνομία κινήθηκε λόγω δηλώσεων του Άντρου Κυπριανού». 
 
Μάλιστα, θέλοντας να δείξει πως η Αστυνομία ήταν ενήμερη για όλες τις κινήσεις του βαν, έδειξε στο Δικαστήριο email προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας και προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί.

Από την πλευρά του ο ανακριτής ανέφερε πως δεν έχουν αυτά τα στοιχεία. Όπως είπε, ο Αρχηγός της Δύναμης όταν άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης έδωσε οδηγίες σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις να στείλουν ότι στοιχεία έχουν για την υπόθεση. «Δεν έστειλαν κάτι», ήταν η απάντηση του.   

Η αποκάλυψη για την παρουσία του Διοικητή της ΥΚΑΝ στο βαν
 
Την ίδια ώρα σαν βόμβα έσκασε η αναφορά του δικηγόρου Άντρου Πελεκάνου ότι στο κατασκοπευτικό βαν βρέθηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Κύπρου, χωρίς όμως να αποκαλύψεις περαιτέρω λεπτομέρειας.
 
Γεγονός, που προκαλεί σωρεία ερωτημάτων που πρέπει να απαντήσει η Αστυνομία. Για ποιο λόγο ο επικεφαλής της ΥΚΑΝ βρέθηκε στο κατασκοπευτικό βαν; Πότε έγινε αυτό;  Υπό ποιες προϋποθέσεις;  
 
Παράλληλα ο Άντρος Πελεκάνος υπέδειξε στο Δικαστήριο πως η Αστυνομία γνώριζε από τον Αύγουστο του 2019 για το βίντεο και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ιδιοκτήτης της ισραηλινής εταιρείας στο Αμερικανικό περιοδικό Forbes.
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής στην αγόρευσή του, ανέφερε πως το αίτημα της Αστυνομίας εστιάζεται στα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. «Εγώ ως πολίτης δεν δίνω την άδειά μου σε κανέναν να σαρώσει το κινητό μου, είτε στο Αεροδρόμιο είτε οπουδήποτε αλλού. Εν πολλά φοϊτσιάρικο το έργο που παίζει. Εν απίστευτο να μπορούν να παρακολουθούν τον κάθε πολίτη», υπέδειξε ο κ. Παπανικολάου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με φόντο τον… Μεταξά επανέρχεται και πυροβολεί την Αστυνομία ο Dillian

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας