Από τα βαρέλια και τις ναρκοσοκολάτες στις φουκούδες-Τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κύπρο

Ένα ηχηρό κτύπημα σε καρτέλ ναρκωτικών διεθνούς εμβέλειας, πέτυχαν οι Αυστραλιανές Αρχές με την συνδρομή της Κυπριακής Αστυνομίας και κατ’ επέκταση της ΥΚΑΝ, μετά τον εντοπισμό των 645 κιλών έκσταση κρυμμένων σε φουκούδες στην Αυστραλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Το σχέδιο με τα 645 κιλά ecstasy σε φουκούδες και πώς τους την έστησαν οι Αρχές

Η εγκληματική ομάδα πίσω από την ποσότητα μαμούθ που εντοπίστηκε, έδρασε με ένα πρωτότυπο τρόπο, επιχειρώντας να διοχετεύσει τα ναρκωτικά από το λιμάνι Λεμεσού στην Αυστραλία.

Σε αυτή την ομάδα εμπλέκονται αρκετά πρόσωπα, με την ΥΚΑΝ, την Αστυνομία της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, να συντονίζουν τις προσπάθειες τους για να εξαρθρώσει το μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση δεδομένα, τα ναρκωτικά τύπου MDMA, ήταν σε κρυσταλλική μορφή και συνήθως κατασκευάζονται στην Κεντρική Ευρώπη, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση η Αστυνομία διενεργεί εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη χώρα προέλευσης τους.
Όλα δείχνουν μια εταιρεία εξαγωγής φουκούδων
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μία φαίνεται να είναι η εταιρεία που εξήγαγε τις φουκούδες, ωστόσο οι Αρχές διερευνούν κατά πόσον αυτές κατασκευάστηκαν στην Κύπρο ή εισήχθησαν από άλλη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μικροσκόπιο Κυπριακές εταιρείες για τα 645kg έκσταση-Δεν αποκλείονται συλλήψεις

Την ίδια ώρα, για την υπόθεση η Αστυνομία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αυστραλία και γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών, έτσι ώστε να στηθεί το παζλ της υπόθεσης και να φθάσουν οι Αρχές στα ίχνη των εμπλεκομένων. Παράλληλα, αξιολογούνται τεκμήρια που έχουν συλλεχθεί, ενώ υπάρχει πλήρης ενημέρωση και για τις καταθέσεις που λαμβάνονται από τις αυστραλιανές Αρχές.
Η Κύπρος ως σταθμός των καρτέλ ναρκωτικών
Παρότι η χώρα μας τα παλαιότερα χρόνια δεν χρησιμοποιείτο ως ενδιάμεσος σταθμός για τη μεταφορά ναρκωτικών, εντούτοις τα τελευταία χρόνια υπήρξαν υποθέσεις, όπου η Κύπρος αξιοποιείται ως διακομιστικός σταθμός για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ρεκόρ για την Κύπρο τα 156 κιλά κοκαΐνη
Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίστηκε ποτέ στην Κύπρο, ήταν κρυμμένη σε ηλεκτρογεννήτριες, σε αποθήκη κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τα συνολικά 156 κιλά κοκαΐνης ανευρέθηκαν στις 4 Αυγούστου 2016 και για την υπόθεση είχε συλληφθεί 44χρονος, φερόμενος εισαγωγέας, καθώς και 53χρονος, ιδιοκτήτης της αποθήκης, όπου εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά.
Το φορτίο θανάτου, είχε έλθει στην Κύπρο προκειμένου να εκτελωνιστεί, πιθανότατα για την Ολλανδία και να χαρακτηριστεί κοινοτικό.
Η κοκαΐνη, είχε συσκευαστεί σε σακουλάκια και είχε τοποθετηθεί μέσα στο ντεπόζιτο καυσίμων, δύο εκ των τριών γεννητριών, στις οποίες η Αστυνομία είχε εντοπίσει συνολικά 142 συσκευασίες, με την κάθε μια να περιέχει 1100 γραμμάρια κοκαΐνης.
 
Από τις εξετάσεις που είχαν γίνει τότε, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και τέταρτη ηλεκτρογεννήτρια, η οποία ωστόσο είχε σταλεί σε άλλη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε ρεκόρ! 156 κιλά κοκαϊνη έκρυβαν οι γεννήτριες (Pics)

Εκατό κιλά μεφεδρόνη σε βαρέλια

Εκατό κιλά μεφεδρόνη σε τέσσερα βαρέλια, εντόπισε η ΥΚΑΝ, μετά από πληροφορία ότι η εν λόγω ποσότητα έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με πτήση από το Μουμπάϊ της Ινδίας μέσω Ντουμπάι, στις 23 Μαΐου 2014.

Αφότου το φορτίο τέθηκε υπό παρακολούθηση, τρεις μέρες αργότερα παρουσιάστηκε στην αποθήκη του Τελωνείου Λάρνακας για εκτελώνιση του φορτίου 34χρονος υπάλληλος συγκεκριμένης εκτελωνιστικής εταιρείας, με έδρα τη Λάρνακα. Ταυτόχρονα, με την υποβολή των εντύπων εκτελώνισης του φορτίου, υποβλήθηκαν μέσω της εταιρείας έντυπα εξαγωγής του φορτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραλήπτης του συγκεκριμένου φορτίου στην Κύπρο φερόταν 50χρονος, ο οποίος περί τα τέλη του 2013, είχε προβεί σε ακόμα μια περίπτωση εισαγωγής προϊόντων από την Ινδία.

Για την υπόθεση συνελήφθη τόσο ο 50χρονος, όσο και ο 34χρονος, Ωστόσο, το Δικαστήριο αθώωσε σε όλες τις κατηγορίες τον 50χρονο, ενώ έκρινε ένοχο τον 34χρονο, καταδικάζοντας τον σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Έξι τόνοι χασίς έφυγαν από την Κύπρο
Ναρκωτικά σε ποσότητα-μαμούθ κατάσχεσαν οι ελληνικές Αρχές, στις 7 Δεκεμβρίου 2017 στην Κρήτη, από πλοίο που ξεκίνησε την πορεία του από την Κύπρο.
 
Το εν λόγω πλοίο κινείτο με σημαία της Τανζανίας και είχε τελικό προορισμό τη Μάλτα, ενώ όταν ανακόπηκε και σε έρευνες που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν σε κρύπτες έξι τόνοι χασίς, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 
Η επιχείρηση των ελληνικών Αρχών, ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα στις 4 Δεκεμβρίου 2017 και σε αυτή συμμετείχε περιπολικό σκάφος του ελληνικού Λιμενικού με τη συνδρομή αεροσκάφους του Frontex, τα οποία εντόπισαν το πλοίο 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.

Αφότου βατραχάνθρωποι έλαβαν εντολή για ρεσάλτο στο πλοίο, το μετέφεραν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Σε αυτό επέβαιναν έξι Σύροι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί.

Για την ίδια υπόθεση, είχε συλληφθεί στις 12 Οκτωβρίου 2018, 63χρονος από τη Λεμεσό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού εναντίον του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίσω από διακίνηση έξι τόνων κάνναβης ο συλληφθείς στη Λεμεσό-Κρυμμένα σε σκάφος

Οι ναρκοσοκολάτες που πιάστηκαν στην Ιεράπετρα
Ποσότητα δύο τόνων ναρκωτικών κρυμμένα σε σοκολάτες, εντοπίστηκε στις 3 Μαρτίου 2018, σε σκάφος, το οποίο βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ειδική μονάδα του ελληνικού Λιμενικού, 40 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Το πλοίο ξεκίνησε από την Κύπρο με προορισμό λιμάνι της Ισπανίας. Ωστόσο, τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου 2018 ακινητοποιήθηκε από τους Ελλαδίτες λιμενικούς. Εκεί, άρχισαν έρευνες και με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, οδηγήθηκαν στον εντοπισμό της μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Κατά μήκος του καταστρώματος και σε ειδικές κρύπτες είχαν εντοπιστεί σχεδόν δύο τόνοι κατεργασμένης κάνναβης, συσκευασμένης σε πακέτα με τη μορφή πάστας σοκολάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκάφος που αναχώρησε από την Κύπρο ήταν φορτωμένο με ναρκωτικά σε σοκολάτες (pics)

 

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο