Δεν παραδέχονται οι φερόμενοι διακινητές μεταναστών

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου παρουσιάστηκαν σήμερα οι πέντε φερόμενοι διακινητές των 131 παράτυπων μεταναστών που αφίχθηκαν με πλοιάριο στις 4 Νοεμβρίου, στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Χρυσοχούς.  Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου τους είχε παραπέμψει σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 20 Νοεμβρίου.
 
Τα πέντε πρόσωπα ηλικίας 43,53,38,49 και 25 ετών στη σημερινή δικάσιμο απήντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
 
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτά της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής, σε υπήκοο τρίτης χώρας στο έδαφος της Δημοκρατίας, συνδρομή και βοήθεια σε απαγορευμένους μετανάστες για είσοδο ή παραμονή στο έδαφος της Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών δια θαλάσσης, μεταφορά προσώπων δια υδάτινης οδού και μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου σκάφους.
 
Το Δικαστήριο όρισε την 1η Ιουνίου του 2020 στις 09:00 το πρωί ως την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. Όρισε την υπόθεση επίσης για τις 19 Δεκεμβρίου , προκειμένου το Δικαστήριο να ανακοινώσει εάν τα πέντε πρόσωπα θα παραμείνουν ή όχι υπό κράτηση.
 
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Ειρήνη Σάββα αιτήθηκε όπως και τα πέντε πρόσωπα  παραμείνουν υπό κράτηση γιατί υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους.
 
Αναφέρθηκε στην σοβαρότητα των αδικημάτων αλλά και στους δεσμούς που έχουν οι κατηγορούμενοι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε μάλιστα πως, όπως ήρθαν με ένα πλοιάριο από τα παράλια της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοιάριο και να διαφύγουν από τα παράλια σε άλλη χώρα.
 
Η κ. Σάββα αναφερόμενη στα γεγονότα είπε  πως τα δύο πρόσωπα εκ των πέντε, ηλικίας 43 και 53 ετών, εντοπίστηκαν σε ταχύπλοο που καταδιώχθηκε στο Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Οι ισχυρισμοί τους, σύμφωνα με την κ. Σάββα, είχαν αντιφάσεις και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
 
Συγκεκριμένα είχαν αναφέρει, όπως είπε,  ότι είχαν μεταβεί για ψάρεμα τόνου, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού δεν ήταν η περίοδος ψαρέματος τόνου.
 
Ακολούθησε η σύλληψη του 38χρονου ιδιοκτήτη του φουσκωτού ταχύπλοου, κατοίκου Λεμεσού, ο οποίος ανέφερε στο Δικαστήριο πως μετέφερε το ταχύπλοο του στο Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και πως το είχε δώσει σε ένα από τα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν ως διακινητές,  με σκοπό την πώληση του.
 
Επίσης συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση 49χρονος και 25χρονος, μετά από μαρτυρία που εξασφαλίστηκε εναντίον τους, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
 
Στην σημερινή δικάσιμο ο 38χρονος, που δεν εκπροσωπήθηκε από Δικηγόρο, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι διαμένει στη Λεμεσό, καταβάλλει κοινωνικές ασφαλίσεις στην ΚΔ και ότι δεν γνωρίζει τους υπόλοιπους συλληφθέντες.
 
Οι δικηγόροι Γιώργος Πίτρος και Άρτεμις Σαββίδη, συνήγοροι υπεράσπισης των δύο εκ των πέντε φερόμενων διακινητών, ζήτησαν όπως οι πελάτες τους  αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, γιατί οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονται στην Κύπρο και δεν υπάρχει λόγος να διαφύγουν.
 
Η κ. Σαββίδου ανέφερε πως για τον πελάτης της, τον  τέταρτο κατηγορούμενο, η μαρτυρία που υπάρχει είναι αδύναμη για να οδηγήσει το Δικαστήριο στην απόφαση της καταδίκης.
 
Στο σκάφος επέβαιναν 131 άτομα εκ των οποίων 118 άντρες,  5 γυναίκες και 8 ανήλικοι. Όπως κατέθεσαν στην Αστυνομία κατέβαλαν περίπου 2.000 δολάρια έκαστος για τη μεταφορά τους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών