Η πικρία Κληρίδη, η πρόταση Αβέρωφ για δουλειά και τα… χίλια ευρώ στον Οδυσσέα

Η πικρία που εξέφρασαν, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφορικά με τον πόλεμο που δέχονται από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και οι αποκαλύψεις του κ. Κληρίδη για τα όσα του ελέχθησαν από δύο συγκεκριμένες εφημερίδες, που άλλαξαν στάση απέναντι του σε μια συγκεκριμένη στιγμή, προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατά της διαφθοράς με τίτλο «Διαφθορά. Ώρα μηδέν», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Cyprus Integrity Forum.
 
Σε παρέμβαση του ο Γενικός Εισαγγελέας, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προβαίνοντας μάλιστα σε μια αποκάλυψη, εκφράζοντας παράλληλα την πικρία με την οποία εγκαταλείπει τους επόμενους μήνες τη θέση του.

«Θα σταθώ μόνο στο σημείο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και για τον τρόπο που εργάζονται κάποιοι, θα προβώ σε αποκάλυψη. Υπάρχει συγκεκριμένη εφημερίδα ή καλύτερα μια δύο εφημερίδες οι οποίες τα πρώτα χρόνια, ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι παρεξηγήσεως. Παρεξηγήσεως από άλλα μέσα, που έψεγαν αυτή την εφημερίδα ότι συνεχώς υπερασπίζεται από κριτική τον Γενικό Εισαγγελέα».
Ο Πρόεδρος του Φόρουμ Μάριος Σκανδάλης 
 
«Θα αρχίσει ανελέητος πόλεμος»
«Και όταν άρχισε η συγκεκριμένη διερεύνηση σοβαρής ποινικής υπόθεσης», συνέχισε ο κ. Κληρίδης, «είχα άμεση πληροφόρηση από τους ίδιους ότι ξέρετε, έχουμε οικονομικά προβλήματα ανυπέρβλητα και θα τύχουμε κάποιας συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης από πρόσωπο που μου κατονόμασαν και θα αλλάξει άρδην η γραμμή της εφημερίδας εναντίον σας. Θα αρχίσει ένας ανελέητος πόλεμος».
 
Και πρόσθεσε: «Μου ελέχθη αυτό ως προειδοποίηση. Και έγινε έργο από την επόμενη ημέρα και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Και αυτά είναι γνωστά σε πάρα πολλούς. Να μην πω σε όλους σας. Και καμία στήριξη, ούτε προς τον Γενικό Ελεγκτή, ούτε προς τον Γενικό Εισαγγελέα για την ανελέητη και αήθη επίθεση που δέχονται καθημερινά. Άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, αλλά τουλάχιστον με ακεραιότητα».
 
«Μοναχικοί καβαλάρηδες εγώ και ο Οδυσσέας»
Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε τον ίδιο αλλά και τον Γενικό Ελεγκτή ως μοναχικούς καβαλάρηδες. «Με αδυναμίες, με ελλείψεις, να δεχθούν κριτική από τους πάντες, ασφαλώς. Αλλά όχι αυτόν τον αήθη ανελέητο πόλεμο. Και αφήνονται ως μοναχικοί καβαλάρηδες να διεξάγουν αυτό το έργο που έχουν αναλάβει. Ε δεν είναι λύση αυτή. Δεν πρόκειται ούτε ένας ούτε δύο να φέρουν την αλλαγή».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη λύπη του που είναι τόσο έντονος αφού όπως είπε, «είναι με πικρία που θα το αφυπηρετήσω αφήνοντας πίσω μου αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία την οποία έχω βιώσει, για κανένα άλλο λόγο πάρα για το ότι κάμνω εκείνο που αισθάνομαι ως σωστό».
 
«Τυχεροί που είχαμε τον Κώστα Κληρίδη»
Προηγουμένως, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι διαφθορά δεν είναι μόνο να παίρνει κάποιος μίζες. «Διαφθορά είναι και η επιρροή, η υπεξαίρεση περιουσιών, η κατάχρηση εξουσίας κτλ. Το πρόβλημα είναι σίγουρα πιο σύνθετο, αν σκεφτούμε ότι τα νοσηρά φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο ως αυτοτελείς πράξεις, αλλά συνθέτουν ένα πλέγμα διαπλοκής».
 
Αναφορικά με τον ρόλο των ΜΜΕ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπερασπίστηκε τον Γενικό Εισαγγελέα στον πόλεμο που δέχθηκε και χαρακτήρισε την Κύπρο τυχερή που τον είχε στο συγκεκριμένο πόστο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η επικείμενη αφυπηρέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, θέτει σε κίνδυνο μια ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου που υπάρχει σήμερα.

«Κάποιοι πανηγυρίζουν που αφυπηρετεί»
«Είμαστε τυχερή ως χώρα που σε μια δύσκολη περίοδο, που οι δείκτες διαφθοράς κατακρημνίζονται, τουλάχιστον είχαμε ως Γενικό Εισαγγελέα τον Κώστα Κληρίδη και εκείνο τυχερό γιατί αξιώθηκε, όχι χωρίς συνεχείς αγώνες, να εξέλθει αλώβητος από ένα περιβάλλον γεμάτο λάσπη που του εκτοξεύουν νυχθημερόν συγκεκριμένα ΜΜΕ που πανηγυρίζουν, εν αναμονή της αφυπηρέτησης του», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

«Αυτά τα ΜΜΕ», συνέχισε, «προπαγανδίζουν καθημερινά ότι ο Κώστας Κληρίδης ευθύνεται για την ατιμωρησία σχετικά με το οικονομικό έγκλημα. Πρωτοσέλιδες και ολοσέλιδες κίτρινες αναλύσεις. Ότι πρόκειται για τον χειρότερο Γενικό Εισαγγελέα από το 1960. Και φυσικά λούφαξαν μόλις βγήκε μια σημαντική απόφαση για τη Focus που τους χάλασε την προπαγάνδα».
 
Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και η τόλμη του Κληρίδη
Μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής έφερε ως παράδειγμα ατιμωρησίας το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. «Αυτοί που λεηλάτησαν τις περιουσίες ανυποψίαστων πολιτών, όχι μόνο δεν καταδικάσθηκαν, αλλά δεν εδιώχθησαν ποτέ. Και δεν λέω ότι για αυτό ευθύνονται οι Γενικοί Εισαγγελείς της περιόδου που ακολούθησε. Ο Αλέκος Μαρκίδης, ο μακαρίτης Σόλων Νικήτας και ο Πέτρος Κληρίδης. Μπορεί όντως να έφταιγε το νομικό σύστημα, μπορεί η απειρία των ανακριτών, μπορεί και όχι. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πως ο Κώστας Κληρίδης, σε αντίθεση με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, έδειξε τόλμη και αποφασιστικότητα και φρόντισε  όπως οι ύποπτοι για την κατάρρευση της οικονομίας και το πάρτι των τραπεζών εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Άλλοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα και αθωώθηκαν κατ΄ έφεση. Άλλοι κρίθηκαν ένοχοι, αλλά το Δικαστήριο επέλεξε να τους επιβάλει μόνο χρηματική ποινή. Άλλοι αθωώθηκαν πρωτόδικα και κατ΄ έφεση. Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τις αποφάσεις».
 
Είναι όμως αξιοπερίεργο, σχολίασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «ότι ο Κώστας Κληρίδης λοιδορείται νυχθημερόν, ότι δεν κατάφερε να βάλει τους ενόχους στη φυλακή και κατηγορείται, ως χειρότερος από εκείνους τους εισαγγελείς που όχι μόνο δεν έβαλαν κανένα φυλακή, αλλά ούτε καν το προσπάθησαν. Τη στιγμή μάλιστα που επί Κώστα Κληρίδη, για πρώτη φορά από το 1960 ζήσαμε τη φυλάκιση Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, νυν και πρώην Δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και άλλων ασκούντων δημόσια εξουσία. Και είχαμε με τη δική του πρωτοβουλία ένα πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο λογοδοσίας των υπευθύνων».
 
«Δεν κιοτεύω, θα τους πολεμήσω»
«Αποτελεί κόλαφο για την ελευθεροτυπία το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ανερυθρίαστα λοιδορούν ένα εξαίρετο κρατικό αξιωματούχο, γιατί βρέθηκε στον δρόμο τους», ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής και συνέχισε.
 
«Πρέπει να σας πω ότι σε αυτό το περιβάλλον που δυστυχώς μοιάζει με ναρκοπέδιο, καλούμαι και εγώ να βαδίσω. Τα ίδια ΜΜΕ με παρουσιάζουν ως επικίνδυνο για τον τόπο. Ο χειρότερος και εγώ από το 1960, όπως τον Κώστα Κληρίδη. Έγνοια κάποιων είναι πως θα με καρατομήσουν. Θυμήθηκαν τελευταία πως δεν μας κάμνει το αγγλοσαξονικό σύστημα που έχουμε στην Κύπρο και πρέπει να βάλουμε διευθυντήριο, ως δερβέναγα να προσέχουν τον Οδυσσέα».
 
«Και ας το επιχειρήσουν, έχω μάθει να δίνω μάχες, θα την δώσω και αυτή με σύμμαχο το Σύνταγμα. Πρέπει να σας πω πως είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο να ξέρεις ότι κάποιοι περιμένουν στην γωνία να παραπατήσεις για να απαιτήσουν την κεφαλή σου επί πίνακι. Δεν έχω μάθει όμως να κιοτεύω», υπέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
 
Χίλια ευρώ στον Οδυσσέα από τον Κληρίδη
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας και με εμφανή διάθεση για χιούμορ σχολίασε τα όσα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε για το πρόσωπο του.  «Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είχα καμία προσυνεννόηση ή ενημέρωση για τα όσα είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τον οποίο ευχαριστώ για τα καλά του λόγια και τα οποία ανταποδίδω πλήρως και ασφαλώς τα χίλια ευρώ που του υποσχέθηκα θα του τα δώσω σήμερα» ανάφερε χαριτολογώντας ο κ. Κληρίδης.
 
Η πρόταση του Αβέρωφ για δουλειά στον Κληρίδη
Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη δική την αρχική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέθεσε πρόταση ώστε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά την αφυπηρέτησή του να αξιοποιηθεί από την πολιτεία.
 
Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω κατέθεσε συγκεκριμένη εισήγηση.
 
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ο Γενικός Ελεγκτής, αναφέρθηκε στη νέα σύσταση του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Ακεραιότητα, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί ο ΟΟΣΑ, ως εξωτερικός αξιολογητής, να διαβεβαιώσει ότι οι δράσεις που θα καθοριστούν ικανοποιούν τη Σύσταση.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρότεινε στον Κώστα Κληρίδη να αναλάβει συντονιστής της προσπάθειας για υιοθέτηση των συστάσεων του Οργανισμού.

Ο Κώστας Κληρίδης χαριτολογώντας απάντησε πως, «φεύγοντας από αυτή την αίθουσα απόψε θα είμαι πολύ ικανοποιημένος αν έχω μια νέα δουλειά με την αφυπηρέτηση μου».

Δειτε Επισης

Τροχαίο με δύο οχήματα στα φώτα του Καλησπέρα (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο σινεμά στη Λεμεσό-Κατέρρευσε η στέγη
Europol: Υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταναστευτικό
Ποινές φυλάκισης σε 27χρονο και 35χρονο για εμπόριο ναρκωτικών
M. Χαρτσιώτης: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών η αύξηση μέτρων σε γραμμή αντιπαράθεσης
Προτείνει τη συμπερίληψη Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα στην υποχρέωση για Πόθεν Έσχες η Επ. Θεσμών
Δριμύ κατηγορώ στη Θεσμών για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Ανησυχούμε πού πάει η κατάσταση με την Εισαγγελία»
Οικολόγοι για το νέο «όχι» Νομικής Υπηρεσίας σε δίωξη Κατσουνωτού-«Εκ των έσσω υπόσκαψη και διάβρωση»
Απόρριψη έφεσης κατά περικοπών επιδομάτων το 2014 από Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο
Κύπριος δικηγόρος και εν αποστρατεία Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας οι ποινικοί ανακριτές για Θανάση