Η επικίνδυνη δουλειά του φύλακα, οι άδειες εξπρές, τα ψίχουλα και η… αναρχία

Όταν ακούς τη λέξη σεκιούριτι ή φύλακας ασφαλείας, το μυαλό σου πηγαίνει σε ακριβοπληρωμένος φουσκωτούς, οι οποίοι εργάζονται ως πορτιέρηδες σε νυχτερινά μαγαζιά. Οι περισσότεροι φρουροί ασφαλείας, όμως, συνήθως εργάζονται ως φύλακες σε διάφορες εταιρείες, σε χρηματαποστολές, ακόμα και σε πάρτι.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Φυλάκων, Ιδιωτικών Φυλάκων Ασφαλείας (ΠΑ.ΣΥ.ΦΙ.ΦΑ) Τρύφωνας Τρύφωνος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φύλακες, υποστήριξε ότι υπάρχουν κενά στα κριτήρια παροχής άδειας και επισήμανε πως εργάζονται για… ψίχουλα.

Σχεδόν όσοι και οι αστυνομικοί

Στην Κύπρο υπάρχουν λίγο περισσότερα από πέντε χιλιάδες μέλη της Αστυνομίας, ενώ οι φύλακες ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες. Απ’ αυτούς οι 1130 είναι αδειούχοι ιδιώτες φύλακες, οι οποίοι είναι αυτοεργοδοτούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι φύλακες που εργάζονται σε εταιρείες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, «τα αδειούχα ιδιωτικά γραφεία Υπηρεσίας Ασφαλείας ανέρχονται στα 193 και αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρόκειται για τις ιδιωτικές Υπηρεσίες Φρούρησης, τις Ιδιωτικές Υπηρεσίες Έρευνας (ντετέκτιβ) και τις Ιδιωτικές Υπηρεσίες Τεχνικής Φύσεως (εγκατάσταση καμερών)».

Η ρύθμιση του νόμου για τους φύλακες έγινε το 2007, οπόταν και άρχισαν να δίνονται άδειες από τον Αρχηγό Αστυνομίας. Προηγουμένως, όπως ανέφερε ο κ. Τρύφωνος, υπήρχαν φύλακες αλλά δεν χρειάζονταν άδεια, για να εξασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Η διαδικασία για να πάρει κάποιος την άδεια

Ο κ. Τρύφωνος, εξήγησε ότι σήμερα για να γίνει κάποιος φύλακας, πρώτα πρέπει να κάνει τα μαθήματα σ' ένα εκπαιδευτή ή σ’ ένα κολλέγιο, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Αστυνομία. Αυτά τα μαθήματα διαρκούν τρεις μέρες και συμπεριλαμβάνουν πρώτες βοήθειες.

«Κατά 90% αφορούν τη νομοθεσία. Δεν εμπεριέχεται αυτοάμυνα. Η εξέταση είναι προφορική. Σε ότι αφορά στο μισθό, επισήμανε πως από το 2012 το επάγγελμα φύλακας ή φρουρός ασφάλειας είναι στην κατηγορία του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι 4,90 την ώρα και σε έξι μήνες, εάν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη, γίνεται 5,20 την ώρα. Απ’ αυτά, αφαιρείται το ποσό για το ΓΕΣΥ και οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις».
 
Σε αντίθεση με την Κύπρο, στις άλλες χώρες της Ευρώπης, η εκπαίδευση διαρκεί 200-250 ώρες και η εξέταση είναι πάντα γραπτή. «Μόνο στην Κύπρο είναι προφορικές οι εξετάσεις».

Πληρώνουν μόνοι τους τα μαθήματα

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι πως όλα τα λεφτά για την έκδοση άδειας, τα πληρώνει ο ίδιος ο φύλακας.
 
«Τα μαθήματα είναι από 150-250 ευρώ και στη συνέχεια πληρώνεις στο κράτος άλλα 200 ευρώ. Τα 50 ευρώ είναι η αίτηση που γεμίζεις για την άδεια και τα 150 για την άδεια την επαγγελματική που πάει πέντε χρόνια».

Πληρώνουν επίσης άλλα 25 ευρώ, για έκδοση λευκού ποινικού μητρώου, ενώ προβαίνουν και σε ιατρικές εξετάσεις.

Για να λάβουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, εκτός από τα μαθήματα και τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν, περνούν από προφορική εξέταση στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

«Έχει κατατεθεί πρόταση από τον Μαρίνο Σιζόπουλο της ΕΔΕΚ, μετά από συνάντηση που είχε μαζί μας για κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο του 2007. Ένα από τα κύρια μας αιτήματα, είναι ότι από τη στιγμή που εγώ έχω την άδεια φρουρού για πέντε χρόνια, η νομοθεσία, λέει ότι αν δεν με πληρώνει η εταιρεία φύλαξης και εγώ φύγω, πρέπει να δώσω άλλα 250 ευρώ για να εκδώσω την άδεια. Το θεωρώ παντελώς άδικο. Ζητήσαμε αν αλλάξουμε εταιρεία να γίνεται μεταβίβαση άδειας και να μην χρειάζεται να πληρώνουμε επιπλέον ποσό».

Κενά στα κριτήρια

Πολλές φορές στο παρελθόν οι φύλακες βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας για λάθος λόγους. Ένας απ’ αυτούς, ήταν η σύλληψη φύλακα που εργαζόταν σε σχολείο για παιδική πορνογραφία.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχουν κενά στα κριτήρια παροχής άδειας, ο κ. Τρύφωνος παραδέχθηκε ότι, «το επίπεδο των συναδέλφων γενικά δεν είναι υψηλό. Εμείς ως σύνδεσμος ζητήσαμε να γίνονται γραπτές εξετάσεις, γιατί μπαίνουν στο επάγγελμα μας Ευρωπαίοι πολίτες που δεν ξέρουν τη γλώσσα και για μας είναι ένα μειονέκτημα. Ζητήσαμε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, ένα από τα κριτήρια να είναι καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, κάτι που πέρασε, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι που εργάζονται σήμερα στα σχολεία είναι αλλοδαποί».

«Είναι επικίνδυνη δουλειά-Κρατάμε ένα ρόπαλο»

Σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Τρύφωνος σημείωσε ότι, «πολλές είναι οι περιπτώσεις που ζήσαμε επικίνδυνες καταστάσεις. Οι συνάδελφοι μας στα αεροδρόμια και τα λιμάνια κάνουν την ίδια δουλειά που έκανε η Αστυνομία. Έχουμε, επίσης, να κάνουμε με χρηματαποστολές και με τράπεζες. Έχουμε να κάνουμε με φύλαξη προσώπων, με Ρώσους εκατομμυριούχους και είναι ένα επάγγελμα που με βάση το μισθό είναι υποτιμημένο».

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα περιστατικό, όπου ένας συνάδελφος τους είχε μαχαιρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, θέλοντας να θίξει το ζήτημα της απαγόρευσης της οπλοκατοχής στους φρουρούς ασφαλείας.

Με βάση τη νομοθεσία ένας φύλακας δεν δικαιούται να οπλοφορεί, αλλά να κρατά μόνο ένα πτυσσόμενο ρόπαλο κι αυτό μετά από έγκριση του Αρχηγού Αστυνομίας».

«Θα έλεγα σε κάποιο να γίνει φύλακας αν αλλάξουν τα δεδομένα»

Θεωρεί εξάλλου ότι, αν αλλάξουν τα δεδομένα στο επάγγελμα, κυρίως για το μισθό, θα πρότεινε και σε άλλους να κάνουν το συγκεκριμένο επάγγελμα.

«Μιλήσαμε και με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, για να αυξηθεί ο μισθός. Πριν την κρίση δινόταν επίδομα διπλού μισθού σε 16 αργίες, δινόταν επίδομα βάρδιας, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Ούτε 13ο παίρνουν οι συνάδελφοι μας. Και επειδή πληρώνεσαι με την ώρα όλοι θέλουν να δουλεύουν πολύ».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συνάδελφο του, που εργάστηκε 500 ώρες σε ένα μήνα.

«Καμιά εταιρεία δεν πληρώνει και τον κατώτατο μισθό, εκτός από εταιρείες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Υπάρχει μεγάλη αναρχία».

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου