Δεκατρία χρόνια μετά δικαιώθηκε οικογένεια γυναίκας που πέθανε λόγω ιατρικής αμέλειας

Η οικογένεια 52χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από εγχείρηση στον εγκέφαλο, δικαιώθηκε 13 χρόνια μετά, καθώς το Δικαστήριο διαπίστωσε πως ο θάνατός της ήταν αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποδέχτηκε την αγωγή που άσκησε εναντίον του χειρουργού, ο άνδρας της αποβιώσασας. Εκτός από την ιατρική αμέλεια, το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 90,000 ευρώ πλέον τόκους, που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών στην περίπτωση που διαπιστωνόταν ιατρική αμέλεια.
 
Ο χειρουργός, εναντίον του οποίου κατατέθηκε η αγωγή, κατά τον ουσιώδη χρόνο, το 2006, δούλευε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο στη Λευκωσία. Μετά τις εξετάσεις της 52χρονης γυναίκας, διαπιστώθηκε πως υπήρχε καλοηθής όγκος στον εγκέφαλο και είχε προγραμματιστεί εγχείρηση αφαίρεσής του. Ο άνδρας της 52χρονης ισχυριζόταν πως ο θάνατός της προήλθε από ιατρική αμέλεια, για την οποία ευθυνόταν ο χειρουργός, κατηγορώντας τον πως την αμέλεια την επέδειξε προ και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ο χειρουργός, υπεραμυνόμενος των ενεργειών του, ζήτησε την απόρριψη της αγωγής, καθώς ισχυριζόταν πως επέδειξε τη δέουσα ιατρική συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ενώπιον του Δικαστηρίου κατέθεσε και η ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία στη γυναίκα και όπως ανέφερε «κατά τη διάρκεια της επέμβασης τραυματίστηκε ο άνω οβελιαίος κόλπος και η αιμορραγία του, που δεν κατέστη δυνατό να αποκοπεί, επέφερε τον θάνατο».
 
Στο Δικαστήριο παρουσιάστηκε και μαρτυρία που αναφέρει πως ο εν λόγω χειρουργός δεν είχε διασφαλίσει καλή ορατότητα στο σημείο που βρισκόταν ο όγκος και γι’ αυτό το λόγο προκλήθηκε η αιμορραγία.
 
Σύμφωνα με την απόφαση, διαφάνηκε πως «κάθε λογικός και συνετός επαγγελματίας νευροχειρουργός θα φρόντιζε να διασφαλίσει πολύ καλή ορατότητα στον οβελιαίο κόλπο, επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο σημείο του εγκεφάλου, το οποία αν τραυματιστεί και αιμορραγήσει δυνατόν να οδηγήσει στο θάνατο».
 
Εκτός από την αμέλεια του γιατρού, το Δικαστήριο διαπίστωσε επίσης πως ο χειρουργός δεν παρείχε καμία ενημέρωση προς την οικογένεια όσον αφορά στους κινδύνους της επέμβασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου