Ένταλμα έρευνας σε Αστυνομικό Σταθμό για διαρροές μέλους με φόντο δολοφονία

Ένταλμα έρευνας στον… Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου εξασφάλισε πριν από περίπου είκοσι μέρες η Αστυνομία, η οποία διεξήγαγε έρευνα κατά του αστυνομικού σε σχέση με διοχέτευση πληροφοριών σε ΜΜΕ που σχετίζονταν με γεγονότα που προηγήθηκαν δολοφονίας.
 
Το ένταλμα εκδόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019, με το δικαιολογητικό ότι υπήρχε εύλογη αιτία ότι στον εν λόγω Σταθμό υπήρχαν τεκμήρια, όπως συσκευές κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικές κάρτες μνήμης, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, χειρόγραφες σημειώσεις, εκτυπώσεις ή και άλλα έγγραφα και τεκμήρια που σχετίζονται με τη διάπραξη των αδικημάτων της κατάχρησης εξουσίας, του δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, τα οποία διαπράχθηκαν στη Λευκωσία κατά τον περασμένο Ιούνιο-Ιούλιο.
 
Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός θεωρείτο ύποπτος για διοχέτευση πληροφοριών σε ΜΜΕ που αφορούσαν περιστατικά που προηγήθηκαν της δολοφονίας που διαπράχθηκε το καλοκαίρι του 2019, καθώς και για άλλες δύο υποθέσεις που αφορούσαν κατακράτηση όπλων. Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχαν να κάνουν με πιθανές παραλήψεις και για ενέργειες που ίσως έπρεπε να γίνουν από πλευράς Αστυνομίας, για αποφυγή της τραγωδίας.
 
Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας προέβη σε έλεγχο στο μηχανογραφημένο της σύστημα όπου και διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει αναζητήσεις από δώδεκα μέλη της Αστυνομίας, οι πλείστες εκ των οποίων  στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης του συγκεκριμένου φόνου και της  αυτοκτονίας του δράστη.
 
Μεταξύ των ατόμων που έκαμαν αναζήτηση ήταν ο υπό αναφορά αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου. 
 
Από έρευνα στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η έρευνα του αστυνομικού προηγήθηκε του δημοσιεύματος, ενώ αναφορικά με τις άλλες δύο υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώθηκε πως οι καταχωρήσεις έγιναν στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου. 

Πιο εξειδικευμένη έρευνα της Αστυνομίας, κατέδειξε ότι το μόνο άτομο του Σταθμού που αναζήτησε τις συγκεκριμένες υποθέσεις ήταν ο εν λόγω αστυνομικός, ενώ άφησε ίχνη που σχετίζονταν με άλλα δημοσιεύματα.
 
Επίσης από περαιτέρω εξετάσεις από το Τμήμα Πληροφορικής, διαπιστώθηκε ότι η έρευνα του αστυνομικού έγινε από ηλεκτρονικό υπολογιστή με μοναδικό αριθμό αναγνώρισης ΙP που ανήκει στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου.
 
Η Αστυνομία αφού εξασφάλισε το ένταλμα έρευνας στον Αστυνομικός Σταθμό, το εκτέλεσε την ίδια μέρα και παραλήφθηκαν ο εσωτερικός σκληρός δίσκος του ηλεκτρονικού υπολογιστή του Σταθμού και δύο φορητά κινητά τηλέφωνα.
 
Προσέφυγε στο Ανώτατο ο αστυνομικός
Ο αστυνομικός προσέφυγε στο Ανώτατο για ακύρωση του εντάλματος έρευνας που εξασφάλισε η Αστυνομία, αναφέροντας πως τα στοιχεία της ένορκης δήλωσης που τέθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή ήταν γενικά, αόριστα και ανεπαρκή και δεν ήταν ικανά να δημιουργήσουν «εύλογη αιτία» ότι ο αστυνομικός ή τα κινητά του τηλέφωνα συνδέονταν με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
 
Επιπλέον, θέση της υπεράσπισης ήταν πως η κατάσχεση των δύο κινητών τηλεφώνων του παραβιάζει νομοθεσία που κατοχυρώνει το απαραβίαστο του απορρήτου της αλληλογραφίας και της επικοινωνίας με οποιοδήποτε τρόπο.
 
Επίσης υποστήριξε ότι το ένταλμα ήταν προϊόν δόλου και απόκρυψης ή ψευδορκίας και συνειδητής παραπλάνησης του Δικαστηρίου, εφόσον δεν αναφέρθηκε ότι ο αστυνομικός δεν εργαζόταν στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου συγκεκριμένη ημέρα που έγινε αναζήτηση υπόθεσης και ότι άλλοι αστυφύλακες είχαν επίσης πρόσβαση στον γραφειακό εξοπλισμό του Σταθμού.
 
Η υπεράσπιση του αστυνομικού ανέφερε στο Ανώτατο ότι παραβιάστηκε η αρχή της αναλογικότητας εφόσον δεν καταδείχθηκε η αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος, ενόψει ότι  παρήλθαν πέντε μήνες περίπου από τη διάπραξη των αδικημάτων, γεγονός που επιδρά, όπως ανέφερε,  αρνητικά στην αναγκαιότητα έκδοσης του.
 
Ωστόσο, το Ανώτατο δικαιολόγησε την καθυστέρηση λόγω των εξιδικευμένων ερευνών που έπρεπε να γίνουν, ενώ σε σχέση με την κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων του, ανέφερε πως «υπήρχε σαφής πρόνοια τόσο στον όρκο του Υπαστυνόμου όσο και στο ένταλμα έρευνας ότι μεταξύ των αντικειμένων που αναζητούντο ήταν και κινητές συσκευές τηλεφώνου  που ήταν  επίσης αναγκαίες, αφού υπήρχε εύλογη υποψία ότι θα παράσχουν μαρτυρία για την απόδειξη διάπραξης  των αδικημάτων».  Επίσης το Δικαστήριο απέρριψε τη θέση πως ότι το ένταλμα έρευνας εξασφαλίστηκε με δόλο, ψευδορκία και απόκρυψη γεγονότων, καθώς όπως υπέδειξε, στον Όρκο αναφέρθηκαν όλες οι ενέργειες, με περισσή μάλιστα λεπτομέρεια, στις οποίες προέβη η Αστυνομία προς το σκοπό διερεύνησης των αδικημάτων.
 
Το Ανώτατο απέρριψε το αίτημα του αστυνομικού για ακύρωση του εντάλματος έρευνας, κρίνοντας πως τα στοιχεία ήταν εξ αντικειμένου επαρκή να οδηγήσουν σε εύλογες υποψίες σύνδεσης των αντικειμένων που κατασχέθηκαν, περιλαμβανομένων και των δύο κινητών  τηλεφώνων του αστυνομικού, με τη διάπραξη των αδικημάτων.
 
Σημειώνεται πως ο εν λόγω αστυνομικός στο παρελθόν προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα διεφθαρμένων αστυνομικών που είχαν σχέσεις με τον υπόκοσμο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και με βούλα Ανωτάτου η απέλαση καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών
Ένας τραυματίας από την κατάρρευση οροφής κτηρίου στη Λεμεσό-Ζημιές σε όχημα
Περιφέρονταν ύποπτα σε συγκρότημα κατοικιών και τους τσάκωσαν οι Αρχές-Χειροπέδες σε επτά
Καταγγέλλουν μαζική δηλητηρίαση ζώων στο Μαρώνι οι Οικολόγοι-Βολές σε Αστυνομία (pics)
Αποκαλύψεων συνέχεια για τα σχολεία-Καθημερινότητα τα ναρκωτικά, σεξουαλική βία και σε Δημοτικά
Κατεπείγουσα Επιστολή Ισότητας προς Χαρτσιώτη για τον αριθμό αστυνομικών πρώτης γραμμής