Κέρδισε τη μάχη ο Κληρίδης-Πίσω στο εδώλιο Ζολώτας και Φόλε

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε το Γενικό Εισαγγελέα επί της έφεσης που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία διακόπηκε η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε στην υπόθεση Focus. Το δικαστήριο  αποφάσισε όπως και τα δυο πρόσωπα θα πρέπει να κατηγορηθούν και να συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο της υπόθεσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Έπεσε στην επανεκδίκαση η υπόθεση του ομαδικού βιασμού στις Κεντρικές
 
Ο Μιχάλης Ζολώτας αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συγκάλυψης κατά παράβαση του περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, ενώ ο Μιχάλης Φόλε αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, ενεργούς δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε αποφασίσει στις 7/8 τη διακοπή της δίκης για τους δύο κατηγορούμενους και την απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας, επειδή παραβιάστηκε το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελευθερία με την παράνομη έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους.
 
Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα καταχώρησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης κρίνοντάς την ως λανθασμένη και εκφράζοντας τη θέση ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχή, η οποία αξιοποίησε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία και τη δικονομία για να διασφαλίσει την παρουσία των κατηγορουμένων στο δικαστήριο.
 
Το τριμελές Εφετείο, με ομόφωνη απόφαση του, ανέτρεψε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμιά καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους των διωκτικών αρχών. Το Ανώτατο έκρινε, επίσης, ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν ενήργησε με κακή πίστη και ούτε επηρεάστηκαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.   

«Η έφεση επιτρέπεται. Η πρωτόδικη απόφαση ακυρώνεται. Οι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων επαναφέρονται», σημείωσε το Δικαστήριο.
 
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα. Κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν και ο Ανδρέας Κιζουρίδης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση μετά τη διακοπή της ποινικής του δίωξης από τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Η πρώτη αντίδραση Κληρίδη
Ως ορθή απόφαση σε μία από σοβαρότερες υποθέσεις που έχει αχθεί στα δικαστήρια, χαρακτήρισε την υπόθεση Focus, ο Γενικός Εισαγγελέας στην πρώτη του αντίδραση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία τον δικαίωσε.  
 
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι «από τη στιγμή που κάποιες σοβαρές υποθέσεις στοιχειοθετούνται, πρέπει απαραίτητα να οδηγούνται στο δικαστήριο και πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να αποδεικνύονται. Εκεί δε που διαπιστώνεται η ύπαρξη νομικών λαθών από πλευράς δικαστηρίων θα πρέπει να ασκείται έφεση έτσι ώστε να μπαίνουν  στην σωστή τους πορεία και να απονέμεται δικαιοσύνη τελικά».
 
Πλέον το Κακουργιοδικείο, υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να διασφαλίσει ότι κατά την επόμενη συνεδρίαση του και «με την λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων που θα καταστήσει δυνατή την παρουσία τους στη δίκη».
 
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό