Θετικά σχόλια από την Επιτροπή Εναντίον των Βασανιστηρίων ΟΗΕ για την Κύπρο

Θετικά αποτιμά η Επιτροπή Εναντίον των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ τις νομοθετικές τροποποιήσεις στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, εκφράζοντας επίσης ανησυχία για αναφορές σε περιστατικά κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης κρατουμένων από αστυνομικούς, καλώντας στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή θεμελιωδών νομικών ασφαλιστικών δικλείδων.
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της η Επιτροπή δημοσιεύει τα ευρήματά της από την σύνοδό της η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 11 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου, 2019 για την Μπουρκίνα Φάσο, την Κύπρο, την Λετονία, το Νίγηρα, την Πορτογαλία και το Ουζμπεκιστάν.
 
Σε ότι αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή «εξαίρει τις τροποποιήσεις στα νομικά δικαιώματα για κρατούμενους και φυλακισμένους, αλλά εξακολουθεί να είναι ανήσυχη σε σχέση με αναφορές για κακομεταχείριση και σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων από μέλη της αστυνομίας και καλεί για (τη λήψη) αποτελεσματικών μέτρων, μεταξύ άλλων, για διασφάλιση της εφαρμογής θεμελιωδών νομικών μέτρων προστασίας».
 
Η Επιτροπή, εκφράζει επίσης ανησυχία «για την αδυναμία ταυτοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ αιτητών ασύλου και μεταναστών, κάτι που σημαίνει ότι δεν τυγχάνουν ιατρικής εξέτασης και περίθαλψης αλλά μάλλον ότι διακινδυνεύουν να τεθούν υπό κράτηση και πιθανόν να απελαθούν, με κίνδυνο να υποστούν και πάλι βασανιστήρια».
 
Σε ειδική της αναφορά στο ζήτημα των αγνοουμένων, παρά το γεγονός ότι χαιρετίζει το έργο της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), η Επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί για την έλλειψη πληροφοριών σε σχέση με την αποζημίωση που προσφέρεται στους συγγενείς των θυμάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται για να ερευνηθούν οι υποθέσεις αγνοούμενων και να διωχθούν οι υπεύθυνοι.
 
Η Επιτροπή ανησυχεί γιατί η ΔΕΑ δεν έχει την εξουσία να δώσει αποζημιώσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων και ότι η γενικότερη προσέγγιση είναι ανθρωπιστική αντί να είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Η Επιτροπή ζητεί από την Κύπρο να παρέχει ως τις 9 Δεκεμβρίου 2023, πληροφορίες για το κατά πόσο ακολούθησε τις συστάσεις της για μέτρα καταπολέμησης το προβλήματος των αστυνομικών καταχρήσεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ερευνών, την διασφάλιση του δικαιώματος νομικής εκπροσώπησης αιτητών ασύλου και άτυπων μεταναστών και βελτίωσης του συστήματος διαλογής για να διασφαλιστεί η έγκαιρη ταυτοποίηση, παραπομπή, παροχή βοήθειας και υποστήριξης για ευάλωτους αιτητές ασύλου, ιδιαίτερα για θύματα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος μέλος καλείται να ενημερώσει την Επιτροπή για τα σχέδια του για εφαρμογή, εντός της επόμενης περιόδου, κάποιων ή όλων από τις συστάσεις που εκκρεμούν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων