Στο μικροσκόπιο παθολόγος, ψυχίατρος, παιδίατρος και οδοντίατρος για αναρρωτικές

Η επιδημία αδειών ασθενείας δεσμοφυλάκων και πιο συγκεκριμένα η χορήγηση αναρρωτικών από συγκεκριμένους γιατρούς, με βάση κυρίως τη Λευκωσία, θορύβησαν τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τον «ανήλικο», στον «φαφούτη» δεσμοφύλακα και την… κολλητική οσφυαλγία

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μετά την έρευνα του REPORTER για τις δεκάδες άδειες ασθενείας που «βγάζουν» μάτι, κινητοποιήθηκε το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ). Το θέμα τέθηκε στην Τρίτη το βράδυ στη συνεδρία του ΣΙΣ και παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ.
 
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θα ζητηθούν στοιχεία από την Ελεγκτική Υπηρεσία και το Τμήμα Φυλακών και όταν ξεκαθαρίσουν τα ονόματα των γιατρών που φέρονται να εμπλέκονται, ακολούθως θα οριστεί ερευνών λειτουργός.
 
Το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος, εμφανίζεται αποφασισμένο να πατάξει το φαινόμενο, που αποτελεί γάγγραινα για τη δημόσια υπηρεσία. Στη συνεδρία της Τρίτης, μάλιστα, ορίστηκε ερευνών λειτουργός για να διερευνήσει πιθανή έκδοση ψευδών πιστοποιητικό υγείας, αναρρωτικών, δηλαδή από συγκεκριμένο γιατρό.  

Οι γιατροί και τα sick leave
Η έρευνα του REPORTER, είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η οποία είχε καταδείξει πως«για το 2017, παρατηρήθηκε ότι από σύνολο 428 εργαζομένων, το 20% έλαβαν άδεια ασθενείας πέραν των 42 ημερών, ενώ ποσοστό περίπου 6% έλαβαν άδεια ασθενείας από 35-42 ημέρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018, μέχρι και τον Ιούλιο, ανέρχεται στο 15%  για άδειες ασθενείας πέραν των 42 ημερών και 2% για άδειες ασθενείας από 35-42 ημέρες».
 
Ο παθολόγος
Η πιο σοβαρή περίπτωση, που πρέπει να διερευνηθεί, είναι η περίπτωση παθολόγου, ο οποίος χορηγεί συστηματικά άδειες ασθενείας σε 29 δεσμοφύλακες.
 
Ο ψυχίατρος
Οκτώ δεσμοφύλακες, λαμβάνουν αναρρωτικές από συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο. Μάλιστα, σε ένα δεσμοφύλακα παραχωρήθηκε συνολική άδεια ασθενείας που φτάνει τις 300 ημέρες, ενώ σε άλλο μέχρι τα 4 χρόνια.
 
Ο παιδίατρος
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, παιδίατρος χορήγησε άδεια ασθενείας σε δεσμοφύλακα για αγχώδη διαταραχή, που μπορεί να διαγνωσθεί μόνο από ψυχίατρο.

Ο οδοντίατρος 
Οδοντίατρος επί εννέα χρόνια, συγκεκριμένα από το 2006-2015, χορηγούσε άδειες ασθενείας σε δεσμοφύλακα και μάλιστα για τον ίδιο λόγο.
των φυλακών, έπαιρνε sick leave από το 2006 μέχρι το 2015.
 
Επιδημία οσφυαλγίας και ημικρανίας
Ένα ποσοστό δεσμοφυλάκων λαμβάνουν συστηματικά πολυήμερες άδειες ασθενείας. Συνήθως κυμαίνονται από 2-6 μήνες.  Στα ιατρικά πιστοποιητικά, οι ασθένειες που αναγράφονται συνήθως είναι οσφυαλγία και οξεία οσφυαλγία, ημικρανία και οξεία ημικρανία, αυχεναλγία και οξεία αυχεναλγία, τενοντίτιδα, ωτίτιδα και οξύς πόνος στην πλάτη.  
 
 
Οι ποινές για τους γιατρούς
Όταν εξετάσει μια καταγγελία εναντίον κάποιου γιατρού η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, το θέμα παραπέμπεται στο ΣΙΣ που ορίζει ερευνών λειτουργών.
 
Ο ερευνών λειτουργός λαμβάνει καταθέσεις και υποβάλλει την έκθεσή του. Εάν κριθεί ότι διαπράχθηκαν πειθαρχικά αδικήματα, τότε η υπόθεση παραπέμπεται για εκδίκαση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
 
Εάν ο γιατρός κριθεί ένοχος, τότε η νομοθεσία προβλέπει τέσσερις ποινές:
 
(α) διαγραφή του ονόματος του γιατρού από το Μητρώου Εγγραφής Ιατρών
(β) αναστολή ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος για χρονική περίοδο που θα κρίνει πρέπουσα το Πειθαρχικό Συμβούλιο
(γ) καταβολή υπό τύπον προστίμου χρηματικού ποσού που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ
(δ) προφορική ή έγγραφη επίπληξη
 
Το θέμα της χορήγησης αδειών ασθενείας σε δεσμοφύλακες θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον