Ο Ρώσος μεγιστάνας με το κυπριακό διαβατήριο και οι σχέσεις του με τον Πούτιν

Το πιο τρανταχτό όνομα στη λίστα των 26 που ανακαλούνται τα διαβατήριά τους,  και έφερε στο φως η εφημερίδα Πολίτης είναι αυτό του Όλεγκ Ντεριπάσκα. Του 51χρονου Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος κατάφερε από την απόλυτη ένδεια, να δημιουργήσει την πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας αλουμινίου σε ολόκληρη τη Ρωσία και μία από τις 10 μεγαλύτερες του κόσμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Aυτή είναι η λίστα των 26 Κύπριων επενδυτών που ανακαλούνται οι υπηκοότητές τους
 
Το όνομά του έγινε γνωστό παγκοσμίως όταν οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών τον κατηγόρησαν για ανάμειξη σε διακίνηση βρώμικου χρήματος και δωροδοκίες αξιωματούχων. Είναι γι’ αυτό που προχώρησαν, τον Απρίλιο του 2018 στη δέσμευση της περιουσίας του και στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του.
 
Είναι παντρεμένος με την Πολίνα Ντεριπάσκα, εγγονή του Μπόρις Γιέλτσιν.
* H Πολίνα Ντεριπάσκα μαζί με τον Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς
 
Πότε έγινε Κύπριος;
Ο Ρώσος ολιγάρχης, απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2017. Η αίτηση του, φαίνεται πως είχε απορριφθεί την πρώτη φορά από τις κυπριακές αρχές, λόγω εκκρεμούσας δικαστικής υπόθεσης σε βάρος του στο Βέλγιο, αλλά όταν η υπόθεση κατέρρευσε, η αίτηση επανεξετάστηκε και έγινε δεκτή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι θα γίνει με τις επενδύσεις αυτών που ανακαλούνται οι υπηκοότητές τους
 
Η «στενή» σχέση με τον Πούτιν
Στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων μπήκε λόγω των στενών σχέσεων του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι σχέσεις των δύο αντρών, πάντως, φαίνεται να πέρασαν από διάφορα στάδια και χαρακτηρίζονται ως θυελλώδεις από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
 
Μάλιστα, είχε γίνει μεγάλο θέμα το 2014 ένα θερμό επεισόδιο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε κάποια στιγμή έως την πόλη Πικάλεβο για να υποχρεώσει τον μεγιστάνα να πληρώσει τους εργάτες των ορυχείων του. Ο Πούτιν φέρεται να έβρισε τον Ντεριπάσκα μπροστά στους εργάτες του χαρακτηρίζοντάς τον αναίσθητο, να του πέταξε ένα στιλό στα μούτρα και τον διέταξε να υπογράψει επί τόπου τις εντολές πληρωμών.Την ίδια χρονιά απασχόλησε ξανά τα μέσα ενημέρωσης όταν μοίρασε το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε 120 υπαλλήλους του έτσι ώστε να «γεφυρώσει το χάσμα» ανάμεσα στον ίδιο και τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες του.
 
Τα σκάνδαλα, η εκλογή Τραμπ και η Κύπρος
Τον Ιούνιο του 2018 δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη δίκη του Πολ Μάναφορτ αποκάλυψαν, πως ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ είχε στενότερες σχέσεις με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα.
 
Με βάση τα στοιχεία που παρατέθηκαν ,εξάλλου, από το 2008 μέχρι το 2014 ο Μάναφορτ εκτέλεσε εμβάσματα που ξεπερνούν τα $12 εκατ σε εταιρείες για αγορά προσωπικών αντικειμένων, χωρίς ωστόσο να δηλωθούν ως εισόδημα.
 
Από τα εμβάσματα αυτά, ποσό που ξεπερνά τα $10 εκατομμύρια πραγματοποιήθηκαν από την Κύπρο.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στη δίkη Μάναφορτ, εταιρία η οποία ανήκε από κοινού στον Μάναφορτ και την σύζυγό του, έλαβε δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010, από τον ολιγάρχη. Από τα ίδια δικαστικά έγγραφα διαφαίνεται επίσης ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος προσέφερε οικονομική υποστήριξη στον Μάναφορτ για την προώθηση των ουκρανικών συμφερόντων, από το 2005.
 
Tο Associated Press  είχε αναφέρει ότι ο Μάναφορτ συνεργάστηκε μυστικά με τον Ντεριπάσκα στην υλοποίηση ενός σχεδίου «για την μέγιστη ωφέλεια της κυβέρνησης Πούτιν» λαμβάνοντας το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως ανέφεραν ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως στόχος ήταν να επηρεαστεί η αμερικανική κοινή γνώμη, με σκοπό την εκλογή Τραμπ.
 
Τον κατηγόρησαν για εμπλοκή και στις κυπριακές εκλογές
Έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Κένεθ Βόγκελ έκανε λόγο για προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος και του πολιτικού αρχηγού του στις Ευρωεκλογές του 2009 και στις Βουλευτικές εκλογές του 2011. Ο Μάναφορντ, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή για την εμπλοκή του στην υπόθεση επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών από τη Ρωσία, φέρεται να συνεργάστηκε με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα.
Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρεται στην ανάγκη υποστήριξης του κόμματος “ΜRC”. Περιγράφει μια συγκεκριμένη στρατηγική για αύξηση της επιρροής του στο εκλογικό σώμα ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και λέει πως εκείνη την περίοδο αριθμούσε περίπου 4500 μέλη ενώ διατηρούσε τρία γραφεία στην Επαρχία Λευκωσίας. Πάντως  σε καμιά από τις δύο εκλογικές διαδικασίες δεν συμμετείχε τελικά το συγκεκριμένο κόμμα. 
Η περιουσία του
Ο Ολεγκ Ντεριπάσκα ήταν ένας από τους πιο πλούσιους Ρώσους, με περιουσία που εκτιμήθηκε στα 28 δις.  Το πρώτο πλήγμα στην εταιρεία κολοσσό που διαθέτει ήρθε το 2007-2008, αφού λόγω της κρίσης απώλεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Τον Ιούλιο του 2019 το περιοδικό Forbes, ανέφερε ότι η περιουσία του εκτιμάται πλέον σε 3,3 δις
 
Ο ρωσικός κολοσσός του Ντεριπάσκα UC Rusal παρουσίασε μείωση των πωλήσεων το αλουμινίου κατά 19% το 2018 μετά τις κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία, στον βασικό της μέτοχο, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα και σε επτά ακόμη εταιρείες του ιδίου.
 
Ήρθησαν κάποιες κυρώσεις
Τον Ιανουάριο του 2019  ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην άρση των κυρώσεων κατά της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του αλουμινίου Rusal και άλλων ρωσικών επιχειρήσεων, που συνδέονται με τον Ολεγκ Ντεριπάσκα, προσπερνώντας την πίεση από τους Δημοκρατικούς που ήταν υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων.
 
Μετά το σάλο που προέκυψε στην Κύπρο με τον Μαλαισιανό Jho Taek Low, το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο, αποφάσισε στις 6 Νοεμβρίου αποφάσισε όπως ανακαλέσει τις υπηοότητες άλλων 25 ατόμων. Ανάμεσά τους ο ρώσος Ολιγάρχης, η σύζυγος και η κόρη του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά