Από τον «ανήλικο», στον «φαφούτη» δεσμοφύλακα και την… κολλητική οσφυαλγία

Η επιδημία αδειών ασθενείας είναι, λίγο πολύ γνωστή, στη Δημόσια Υπηρεσία. Αυτό που συμβαίνει όμως με δεσμοφύλακες στις Κεντρικές Φυλακές, είναι πραγματικά άνω ποταμών.
 
Έρευνα του REPORTER, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατέδειξε πράματα και θάματα. Στην έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχε διαπιστωθεί πως «για το 2017, παρατηρήθηκε ότι από σύνολο 428 εργαζομένων, το 20% έλαβαν άδεια ασθενείας πέραν των 42 ημερών, ενώ ποσοστό περίπου 6% έλαβαν άδεια ασθενείας από 35-42 ημέρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018, μέχρι και τον Ιούλιο, ανέρχεται στο 15%  για άδειες ασθενείας πέραν των 42 ημερών και 2% για άδειες ασθενείας από 35-42 ημέρες».
 
Αν δει κάποιος εξατομικευμένα τις περιπτώσεις, θα εντοπίσει αναρρωτικές που βγάζουν «μάτι».
 
Ο… ανήλικος δεσμοφύλακας
Αν κάποιος έβλεπε μόνο το sick leave προς δεσμοφύλακα, το οποίο υπογράφει παιδίατρος, θα πίστευε ότι στις φυλακές εργοδοτούνται ανήλικοι. Αν έβλεπε δε και την περιγραφή της ασθένειας, τότε τα ερωτηματικά θα ήταν ποιο πολλά. Κι αυτό επειδή αναγράφεται: Αγχώδης διαταραχή. Μια διαταραχή, που μπορεί, δηλαδή, να διαγνωσθεί από ψυχίατρο.
 
Ο... «φαφούτης» δεσμοφύλακας
Και πάμε τώρα στην περίπτωση του δεσμοφύλακα, ο οποίος επί εννέα χρόνια λάμβανε άδεια ασθενείας από οδοντίατρο και μάλιστα για τον ίδιο λόγο. Το συγκεκριμένο μέλος των φυλακών, έπαιρνε sick leave από το 2006 μέχρι το 2015.
 
Οι δεσμοφύλακες με… προτίμηση
Όχι ένας, όχι δύο… αλλά 29 δεσμοφύλακες, λαμβάνουν ιατρικά πιστοποιητικά από συγκεκριμένο ιδιώτη γιατρό. Οι ίδιοι έλαβαν από ίδιο γιατρό, άδεια ασθενείας διάρκειας από μία ημέρα, μέχρι τέσσερις μήνες.
 
Οι δεσμοφύλακες με… ψυχικές ασθένειες
Ομάδα οκτώ δεσμοφυλάκων, λαμβάνουν ιατρικά πιστοποιητικά από συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο. Μάλιστα, σε ένα δεσμοφύλακα παραχωρήθηκε συνολική άδεια ασθενείας που φτάνει τις 300 ημέρες, ενώ σε άλλο μέχρι τα 4 χρόνια.
 
Οι κατάκοποι… δεσμοφύλακες
Ένα ποσοστό δεσμοφυλάκων λαμβάνουν συστηματικά πολυήμερες άδειες ασθενείας. Συνήθως κυμαίνονται από 2-6 μήνες.  Και οι λόγοι που επικαλούνται;
 
Οσφυαλγία και οξεία οσφυαλγία, ημικρανία και οξεία ημικρανία, αυχεναλγία και οξεία αυχεναλγία, τενοντίτιδα, ωτίτιδα και οξύς πόνος στην πλάτη.  
 
Δεν αμφιβάλλουμε, ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι περισσότεροι από τους δεσμοφύλακες για να πάρουν αναρρωτική, είναι πραγματικοί. Ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις όπως αυτές που παραθέσαμε, είναι εξόφθαλμες και πρέπει να διερευνηθούν.
 
Η «τρύπιοι» κανονισμοί
Όπως και σε άλλα τμήματα της Δημόσιες Υπηρεσίας, κάποιοι εκμεταλλεύονται τους κανονισμούς για τη
χορήγηση αδειών ασθενείας. Σύμφωνα με αυτούς «ένας δημόσιος υπάλληλος δικαιούται 42 ημέρες του έτους άδεια ασθενείας με πλήρεις απολαβές. Σε περίπτωση παράτασης της άδειας ασθενείας για έξι μήνες (180 ημέρες) λαμβάνει πλήρεις απολαβές. Δηλαδή για σύνολο 222 ημερών (42 + 180 ημέρες) λαμβάνει πλήρεις απολαβές. Ακολούθως, για άδεια ασθενείας πέραν των 222 ημερών και για περίοδο 6 μηνών, λαμβάνει μισές απολαβές».
 
Εγκύκλιος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ημερομηνίας 21.3.2014, τροποποίησε τον τρόπο πληρωμής της άδειας ασθενείας. Μέχρι το 2014 γινόταν αποκοπή των απολαβών, κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος, βρισκόταν με άδεια ασθενείας. Ακολούθως όταν δικαιολογούνταν οι ημέρες άδειας ασθενείας από το Ιατροσυμβούλιο, επιστρεφόταν το ανάλογο ποσό. Η διαδικασία αυτή καταργήθηκε και πλέον, καταβάλλονται κανονικά όλες οι απολαβές, κατά τη διάρκεια της άδειας ασθενείας. Αυτό όπως φαίνεται ευνοεί τις καταχρήσεις.
 
Οι ασθένειες που έφεραν υπερωρίες
Η υπερωριακή αμοιβή του προσωπικού, εξάλλου, δεν πληρώνονταν αλλά πιστωνόταν σε ελεύθερο χρόνο, πριν το 2014. Η καταβολή των υπερωριών πληρωνόταν μόνο στους αξιωματικούς και επιλεκτικά σε ορισμένους δεσμοφύλακες.
 
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η υπερωριακή αμοιβή των Δεσμοφυλάκων καταβάλλεται εξ ολοκλήρου με χρήματα, την ίδια ώρα που άλλες συναφείς υπηρεσίες δεν πληρώνονταν καθόλου υπερωρίες.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση στις φυλακές «για το έτος 2018 ανήλθε σε €1.206.465, σε σύγκριση με €1.272.691, €568.601 και €309.085 τα έτη 2017, 2016 και 2015, αντίστοιχα. Η αύξηση στις υπερωρίες μετά το 2016 οφείλεται, εν μέρει, στις αυξημένες άδειες ασθενείας δεσμοφυλάκων, στις αυξημένες μεταφορές/συνοδείες καταδίκων το 2017, συγκριτικά με το 2016, στην αύξηση του προσωπικού των περιπόλων και στη μείωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Κονδύλι των υπερωριών, αντί το Κονδύλι του επιδόματος βάρδιας».

Δειτε Επισης

Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών