Ο κύβος ερρίφθη! Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο μικρός χάκερ, παραδίδεται στο FBI

Ο πρώτος Κύπριος που θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, είναι ο 20χρονος χάκερ, ο οποίος το 2017 έκανε άνω κάτω το δίκτυο της Cablenet και τελικά συνελήφθη από την Αστυνομία και οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί το FBI θέλει τον χάκερ της Cablenet – Ο μικρός εγκέφαλος που θα χτυπούσε και Τράπεζα 

Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας άναψε το πράσινο φως για έκδοση του 20χρονου, τον οποίον είχαν επισκεφθεί στις Κεντρικές Φυλακές μέλη του FBI, καθώς είχε ταυτοποιήθει τον Μάιο του 2017, ως μέλος κυκλώματος απόσπασης χρημάτων μέσω διαδικτύου.
 
Ο 20χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους για την υπόθεση της Cablenet, ωστόσο επανασυνελήφθη καθώς εναντίον του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις αμερικανικές Αρχές, ώστε να εκδοθεί στην χώρα τους και να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου. 
 
«Πάσχει από Asperger, οι ΗΠΑ δεν είναι υπόλογες»
Μιλώντας στον REPORTER, o δικηγόρος του 20χρονου, Michael Chambers, ανέφερε ότι, «ήταν ανήλικος όταν διέπραξε οποιαδήποτε αδικήματα από το σπίτι του και χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες των αδικημάτων. Τίποτα δεν έλαβε υπόψιν η δικαστής, η οποία πιστεύω νόμιζε ότι ήταν υποχρεωμένη από την αρχή, βάσει της συνθήκης να τον εκδώσει και βάσει της τροποποίησης του συντάγματος».

Όπως υποστήριξε ο κ. Chambers, ο πελάτης του «πάσχει από Asperger και τα ανθρώπινα του δικαιώματα θα επηρεαστούν αν προχωρήσει με την έκδοση του η Δημοκρατία στις ΗΠΑ. Και είναι και οι συνθήκες στην Αμερική. Οι φυλακές και οι συνθήκες κράτησης των ΗΠΑ, δεν είναι υπόλογες σε κανένα».

«Μας έδωσαν διαβεβαιώσεις από το State Department ότι θα τον προσέχουν, αλλά και πρόσφατα ο Επστάιν ήταν στην πτέρυγα εκείνων που υπήρχε φόβος για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους και τελικά κατάφερε να αυτοκτονήσει. Kαι ως κράτος δεν προστατεύει κανένας τους πολίτες του. Τι σημαίνει να τον εκδώσουν σε τρίτη χώρα», διερωτήθηκε ο κ. Chambers.

«Απηύδησε, δεν θέλει να κάνουμε έφεση»
Ο κ. Chambers, υπέδειξε ακόμα ότι ετοιμάζονται να εφεσιβάλουν την απόφαση της έκδοσης, ωστόσο όπως ανέφερε, «ο 20χρονος απηύδησε τόσο πολύ και πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πάει στις ΗΠΑ να τελειώσει, για να μπορέσει να επιστρέψει».

«Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι στις ΗΠΑ μπορεί να καταδικαστεί μέχρι 20 χρόνια και δεν είναι όπως στην Κύπρο που τα αδικήματα επισύρουν μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση. Προσπαθούμε να τον πείσουμε να δεχθεί να κάνουμε έφεση μέχρι τη Δευτέρα».  

Υπόθεση Lauri Love
Ο δικηγόρος του 20χρονου αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση του Lauri Love, την οποία είχε επικαλεστεί ενώπιον Δικαστηρίου για τη μη έκδοση του πελάτη του στις ΗΠΑ.
 
O Lauri Love, είχε συλληφθεί το 2013 στη Βρετανία, για το χακάρισμα ιστοσελίδων στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές Αρχές να ζητούν την έκδοση του.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Love, στις 28 και 29 Ιουνίου 2016, στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates στο Λονδίνο, κατέθεσε ο πατέρας του, ο οποίος ανέφερε ότι ο Lauri Love έχει σύνδρομο Asperger και συνεπώς δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, κατά την ακρόαση, ο ψυχολόγος Simon Baron-Cohen, κατέθεσε ότι ο Love δεν πρέπει να εκδοθεί, εξαιτίας των διαταραχών του, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης το έκζεμα, την ψύχωση και την κατάθλιψη.

O κ. Cohen είχε αναφέρει επίσης ότι αν ο Love εκδοθεί θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Στις 15 Σεπτέμβριου 2016, ο δικαστής στο Ειρηνοδικείο του Westminster αποφάσισε ότι ο Love μπορεί να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δικηγόρος του Love, Karen Todner, είπε ότι θα ζητήσουν έφεση, και στις 5 Φεβρουαρίου 2018, ο Lord Chief Justice Λόρδος Burnett και ο Mr Justice Ouseley, στο Ανώτατο Δικαστήριο, δέχθηκαν την έκκληση του κατά της έκδοσης, ενώ έκριναν ότι «δεν θα ήταν καταπιεστική η δίωξη του κ. Love στην Αγγλία για τα αδικήματα του».

Γιατί τον θέλει το FBI-Μέλος μεγάλου κυκλώματος
Τον Φεβρουάριο του 2017 διαπιστώθηκε από τις αμερικανικές Αρχές του FBI, στα πλαίσια διερεύνησης, ότι ο κάτοχος-χρήστης διεύθυνσης που έκανε επιθέσεις σε εταιρείες ήταν ο 20χρονος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακριτές του FBI στην Κύπρο για τον 19χρονο χάκερ των Κεντρικών φυλακών

Σύμφωνα με τα έγγραφα που είχαν βρεθεί στην κατοχή του, ο 20χρονος φαίνεται να διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο και αντίθετα.

Από τις έρευνες, διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι ο 20χρονος είχε συνδεθεί με δύο τουλάχιστον υποθέσεις ηλεκτρονικών επιθέσεων και απαίτησης χρημάτων με απειλές και αυτό προέκυψε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, το τηλέφωνο και το ip address.

Στην πρώτη περίπτωση απαιτήθηκε το χρηματικό ποσό των 19,000 δολαρίων Αμερικής το οποίο δόθηκε σε δύο δόσεις των 9500 δολαρίων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απαιτήθηκε το χρηματικό ποσό των 90,000 δολαρίων Αμερικής.

Επίσης είχαν εντοπιστεί στοιχεία που σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, καταδεικνύουν ότι ο ύποπτος επιτέθηκε και πέτυχε πρόσβαση σε πέντε συγκεκριμένες εταιρείες με βάση τις ΗΠΑ.
 
Υπενθυμίζεται πως η επίθεση στην Cablenet από τον 20χρονο, έγινε με τη μέθοδο DOS Attack (denial of Service). Όπως εξήγησαν οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο νεαρός έστελνε πολλά αιτήματα στους server της εταιρείας την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη