Τρίτη 21 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Νέες υποσχέσεις για παραδειγματική τιμωρία αυτών που ασκούν βία κατά των γυναικών έδωσε ο Υπουργός

  20/11/2019 21:23
Νέες υποσχέσεις για παραδειγματική τιμωρία αυτών που ασκούν βία κατά των γυναικών έδωσε ο Υπουργός

Νέες υποσχέσεις για παραδειγματική τιμωρία αυτών που ασκούν βία κατά των γυναικών έδωσε ο Υπουργός

  20/11/2019 21:23
Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για αποτελεσματική πρόληψη, καταστολή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών οποιασδήποτε μορφής βίας εναντίον των γυναικών και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων βίας, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση.
 
Σε ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Δράσεις για την Εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης - Ευθύνες Κρατικών Φορέων», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Λευκωσία, και την οποία μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού η Πρώτη Διοικητική Λειτουργός Άννη Ορφανίδου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι το φαινόμενο της βίας είναι δυστυχώς υπαρκτό και απαντάται σε ευρεία κλίμακα, σε όλες τις σύγχρονες και μη κοινωνίες.
 
«Κύρια αίτια που την προκαλούν είναι οι ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και προωθεί μέτρα και δράσεις για την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου.
 
Σημείωσε ότι στα πλαίσια αυτά, προχώρησε το Νοέμβριο του 2017, μετά από ενδελεχή μελέτη, στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
 
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι στα πλαίσια της πολιτικής για σταδιακή υιοθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προχωρήσαμε στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 34 της Σύμβασης.
 
«Παράλληλα, προχωρήσαμε στην ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, κάτι που απουσίαζε μέχρι σήμερα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο να ενσωματωθούν πλήρως οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο κυπριακό δίκαιο. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για τον νενομισμένο νομοτεχνικό έλεγχο», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν μέχρι να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών και η ισότητα να καταστεί απτή καθημερινή πραγματικότητα.
 
«Τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις γύρω από τους ρόλους ανδρών και γυναικών παραμένουν ακόμα ισχυρά και εδραιωμένα σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου και συνεχίζουν να δημιουργούν ανισότητες και διακρίσεις. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, «με στόχο το συντονισμό των ενεργειών τους και κατ’ επέκταση τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των υποθέσεων βίας πρέπει να αποτελεί καθημερινό στόχο και επιδίωξή μας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας