Συνέχεια στην εκδίκαση της τρίτης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τρ. Κύπρου

Με την αντεξέταση του Ανώτερου Υπαστυνόμου Παναγιώτη Κουντουρέσιη συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της τράπεζας Κύπρου που αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων.
 
Ο Κουντουρέσιης καταθέτει ως μάρτυρας της Κατηγορούσας Αρχής υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της υπο-ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση και στο πλαίσιο της προδικαστικής ένστασης για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας που ήγειρε η υπεράσπιση των εναπομεινάντων κατηγορουμένων.
 
Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
 
Το Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στις 31/05/2019 την πρωτόδικη απόφαση για απαλλαγή και αθώωση των δύο κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
 
Η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων ήγειραν ένσταση για το ίδιο θέμα που αφορά στην κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, με το Κακουργιοδικείο να αποφασίζει στις 8/08/2019 όπως η ένσταση εξεταστεί προδικαστικά με την προσκόμιση μαρτυρίας και από τις δύο πλευρές.
 
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία παρουσίασης της μαρτυρίας από πλευράς της υπεράσπισης, κατά την οποία κατέθεσαν ως μάρτυρες οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι οι διωκτικές αρχές τους χρησιμοποίησαν ως μάρτυρες στις δύο πρώτες υποθέσεις της τράπεζας και μετά τους κατηγόρησαν.
 
Η διαδικασία συνεχίζεται με τη παρουσίαση της μαρτυρίας από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία κάλεσε ως πρώτο της μάρτυρα τον κ. Κουντουρέσιη, ο οποίος εξετάστηκε χθες από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής και άρχισε η αντεξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
 
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του μάρτυρα από τους δικηγόρους των Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά και Χριστόδουλο Πατσαλίδη.
 
Κατά την αντεξέταση του, ο μάρτυρας απέρριψε σειρά υποβολών που του έγιναν υπέρ της θέσης ότι η παρούσα υπόθεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυο προηγούμενες υποθέσεις της τράπεζας έχοντας ως κοινό θεμέλιο τους τα ελληνικά ομόλογα. «Διαφωνώ απόλυτα» ήταν η απάντηση του κ. Κουντουρέσιη, προβάλλοντας τη θέση ότι οι τρεις υποθέσεις είναι ξεχωριστές και πως δεν μπορούσαν να συνενωθούν ως μια υπόθεση.
 
Ο μάρτυρας απέρριψε τη θέση ότι κατά τη λήψη των ανακριτικών καταθέσεων δόθηκε υπόσχεση ρητή ή εξυπακουόμενη σε οιονδήποτε κατηγορούμενο ότι δεν θα διωχθεί.
 
Απέρριψε επίσης τη θέση ότι οι ανακριτές ψάρευαν μαρτυρία από τους κατηγορούμενους χωρίς να τους προειδοποιήσουν (caution) ενώ είχαν εύλογες υποψίες εναντίον τους. Ο μάρτυρας διαφώνησε ακόμη με τη θέση περί καθυστέρησης στην καταχώρηση της υπόθεσης και περί παραβίασης των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.
 
Κατά την αυριανή δικάσιμο, ο μάρτυρας θα αντεξεταστεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης της Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινας Κυριακίδου, ενώ ορίστηκε και νέα δικάσιμος στις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει νέο μάρτυρα.
 
Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.
 
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών