«Πόρτα» και από το ΕΔΑΔ στον Τσεχιλίδη για το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας

Στο κενό έπεσε η προσφυγή στο ΕΔΑΔ του ισοβίτη Αναστάσιου Τσεχιλίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε διαδοχικά ισόβια μαζί με τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, για το πενταπλό φονικό που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου 2012.
 
Ο ισοβίτης προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έθεσε θέμα για μη δίκαιη δίκη, ενώ υποστήριξε παράλληλα πως δεν αποδείχθηκε σε βάρος του η κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.
 
Επίσης, παρέπεμψε το ΕΔΑΔ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και στην διαφωνία των Δικαστών στην απόφαση τους επί της έφεσης του, όπου η θέση του προέδρου του Σώματος ήταν πως τα γεγονότα «δεν αποδεικνύουν τη συνέργεια του Τσεχιλίδη, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ποινικού Κώδικα, αλλά μόνο τη συνέργεια μετά τη διάπραξη των φόνων».   
 
Ωστόσο το ΕΔΑΔ, έκλεισε την πόρτα στον ισοβίτη, απορρίπτοντας την προσφυγή του, υποδεικνύοντας πως είναι αβάσιμη και δεν δικαιολογείται η διαδικασία ενώπιον του.
 
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, την οποία εξασφάλισε ο REPORTER, το ΕΔΑΔ αναφέρει πως τα όσα ισχυρίζεται ο ισοβίτης «απαντήθηκαν με αποφάσεις από τα Εθνικά Δικαστήρια, οι οποίες δεν είναι παράλογες ή αυθαίρετες και αυτό υποδεικνύει ότι δεν ήταν άδικη η διαδικασία. Επομένως τα παράπονα του αιτητή είναι αβάσιμα με βάση το άρθρο 35 του Νόμου, παράγραφος 3Α».  
 
Επίσης το ΕΔΑΔ τόνισε πως το Δικαστήριο αποφάσισε με βάση τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του και οι θέσεις του ισοβίτη δεν υποδεικνύουν καμία παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή των δύο καταδικασθέντων για το πενταπλό φονικό, ενώ σε σχέση με την έφεση του Αναστάσιου Τσεχιλίδη, το τριμελές Εφετείο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει την έφεση, ενώ διαφορετική ήταν η θέση του προέδρου του Σώματος.  

Ο Δικαστής Οικονόμου στη δική του απόφαση είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος του Τσεχιλίδη «δεν περιορίστηκε σε παροχή βοήθειας μετά το έγκλημα. Ούτε η παρουσία του στο χώρο ήταν μια απλή, άνευ ετέρου, παρουσία. Ακόμα, ούτε ο ρόλος του περιορίστηκε σε τυφλή εκτέλεση οδηγίας να περιμένει απλώς να οδηγήσει το αυτοκίνητο διαφυγής».

«Βρέθηκε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε απευθείας στην Αγία Νάπα όπου έγιναν οι φόνοι, σε φανερό συντονισμό με τον Κ. 1 (Μαμαλικόπουλου), σε χρόνο που συνδέεται με τους φόνους, αμέσως μετά τη διάπραξη των οποίων αναχώρησαν».

Στη δική της απόφαση, η κα. Ψαρά – Μιλτιάδου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σαφώς και δεν έχουμε αυθόρμητες ή παρορμητικές ενέργειες οποιουδήποτε χαρακτήρα. Αντίθετα. Η προμελέτη είναι η μόνη δυνατή εξήγηση των ενεργειών».

Στην απόφαση μειοψηφίας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, Μύρων Νικολάτος εξέφρασε τη θέση ότι το Κακουργιοδικείο έσφαλε όταν αναφέρθηκε στη φιλική σχέση των δύο κατηγορουμένων, ως στοιχείο περιστατικής μαρτυρίας, η οποία έτεινε να αποδείξει τη συνέργεια εκ μέρους του Τσεχιλίδη.

Ανέφερε επίσης ότι η αναφορά στο γεγονός ότι  ο Τσεχιλίδης συνόδευε τον Μαμαλικόπουλο μετά τη διάπραξη των πέντε φόνων εκ προμελέτης, δεν αποδεικνύει τη συνέργεια του Τσεχιλίδη, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ποινικού Κώδικα, αλλά μόνο τη συνέργεια μετά τη διάπραξη των φόνων, σύμφωνα με το Αρθρο 23 του Ποινικού Κώδικα.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την κατάληξη των αδελφών Δικαστών, ότι η βοήθεια που, αδιαμφισβήτητα, παρείχε ο Τσεχιλίδης στον Μαμαλικόπουλο μετά τη διάπραξη των φόνων, αποδεικνύει την εξ αρχής πρόθεση του Τσεχιλίδη να ενεργήσει ως συνεργός του Μαμαλικόπουλου στη διάπραξη πέντε φόνων εκ προμελέτης».

Υπενθυμίζεται πως οι μαζικές δολοφονίες διαπράχθηκαν τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, όπου ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο τύπου Glock, επέφερε το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία. Γεωργίου, Καταλίν Κομάν, Αουρέλ Κολεάσα και Φίλιππος Λουκαΐδης ήσαν εργοδοτούμενοι του Καλοψιδιώτη ως φρουροί ασφαλείας, ενώ ο Καραολής ήταν φίλος του Λουκαΐδη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» στις εφέσεις των δραστών του πενταπλού-Επικυρώθηκαν τα πεντάκις ισόβια

Δειτε Επισης

Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές