Η σύγχρονη τεχνολογία στη μάχη για καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας

Προηγμένες τεχνολογίες και επιστημονικές εφαρμογές εντάσσονται πλέον στις δράσεις των αρμοδίων τμημάτων, για καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, μετά τη σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Ινστιτούτου Κύπρου και της Αστυνομίας Κύπρου. 
 
Το Μνημόνιο υπογράφηκε το πρωί, στο Ινστιτούτο Κύπρου, από τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Κύπρο Μιχαηλίδη, τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου και τον πρόεδρο του Κυπριακού Ινστιτούτου καθηγητή κ. Κώστα Παπανικόλα. Παρούσα στην σεμνή τελετή υπογραφής, ήταν και η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο προνοεί για την ενίσχυση και διερεύνηση των δυνατοτήτων αποτελεσματικής χρήσης της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της σύλησης και της παράνομης διακίνησης και εμπορίας της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. 
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε «επισφραγίζεται η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας και της σύλησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κύπρου». Ανέφερε επίσης, ότι η συνεργασία αυτή, «επικεντρώνεται κυρίως στη διεύρυνση της χρήσης εξιδεικευμένων τεχνολογιών και επιστημονικών εφαρμογών, για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της σύλησης, διακίνησης και εμπορίας της αρχαιολογικής και ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας». 
 
Από πλευράς της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε πως η παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου «δίνει με έμφαση το στίγμα τόσο της σημαντικότητας του Μνημονίου, όσο και του θέματος που αυτό καλείται να χειριστεί». Αποκάλεσε μάλιστα την Αστυνομία Κύπρου ως «στρατηγικό εταίρο σε αυτή τη προσπάθεια» για να προσθέσει πως «η συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, με δύο βασικές υπηρεσίες της Κυβέρνησης, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας Κύπρου, υπογραμμίζει τη σημασία και το κοινό ενδιαφέρον για αυτή την προσπάθεια». 
 
Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου, μιλώντας επίσης στην τελετή επισήμανε ότι: «Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) καθώς και άλλων τεχνολογιών αιχμής για την παρακολούθηση απειλούμενων αρχαιολογικών χώρων, τη χαρτογράφηση συλημένων μνημείων και την καταγραφή, το χαρακτηρισμό και την απεικόνιση της
αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομίας που κινδυνεύει, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό των εγκληματικών αυτών δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο, θεωρώ ότι θα αποτελέσουν τομή στις όσες προσπάθειες καταβάλλονται επί σειρά ετών, για καταπολέμηση των παράνομων αυτών πρακτικών. 
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου καθηγητής κ. Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι «το επίπεδο των συμμετεχόντων στην υπογραφή του Μνημονίου, τονίζει τη σημασία που αρμόζει στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας». Τόνισε επίσης, τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται στην καταπολέμηση του εγκλήματος γενικότερα και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την αρχαιοκαπηλία. 
 
Την σύντομη τελετή ακολούθησε ξενάγηση του Αρχηγού Αστυνομίας και άλλων παραβρισκόμενων στους χώρους του Ινστιτούτου Κύπρου.
 
 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»