Από τον παραπληγικό στους κρατούμενους για laughing gas και τους... οκνηρούς

Σήμα κινδύνου για τον υπερπληθυσμό εξέπεμψε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, η οποία θεωρεί ότι για κάποια αδικήματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τα Δικαστήρια εναλλακτικές ποινές αντί της φυλάκισης.
 
Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στα 762 άτομα τη στιγμή που η χωρητικότητα είναι για 540 και ανάμεσά τους υπάρχουν κρατούμενοι που είναι σοβαρά άρρωστοι, ή τα αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει είτε είναι τέτοιας φύσης που δεν επιδέχονται σωφρονισμού, είτε δεν θα έπρεπε καν να επισύρουν ποινές φυλάκισης.
 
Ενδεικτικά ο REPORTER πληροφορείται ότι παράλυτο άτομο με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, το οποίο δεν μπορεί επ’ ουδενί να αυτοεξυπηρετηθεί, βρίσκεται στις φυλακές για ακάλυπτες επιταγές που εκδόθηκαν το 2013, το οποίο, ελλείψει φροντιστή, κρατείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και χρειάζεται να τον βοηθά η σύζυγός του που αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται καθημερινά. 
 
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησης, καθώς εύλογα διερωτάται κάποιος τι είδους σωφρονισμό και επανένταξη θα μπορούσε να προσφερθεί σε αυτό το άτομο.
 
Ενώπιον της Βουλής θίγηκε και το ζήτημα με τις φυλακίσεις αλλοδαπών που εισέρχονται στη Δημοκρατία παράνομα, αλλά και ζητήματα που αφορούν εξαρτημένα άτομα, καθώς και μικροαδικήματα.
 
Για παράφειγμα ποιον σκοπό εξυπηρετεί η επιβολή ποινής φυλάκισης σε αλκοολικό άτομο που συνελήφθη για οχληρία τη στιγμή που αυτό που χρειάζεται είναι η θεραπεία, ή τι εξυπηρετεί η φυλάκιση ενός ατόμου για μία ημέρα επειδή συνελήφθη να κατέχει π.χ. αέριο γέλιου (laughing gas).
 
Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου φυλακίζονται αλλοδαποί για παράνομη είσοδο ή παράνομη παραμονή, για 2-3 μήνες και ίσως και περισσότερο, τη στιγμή που στο τέλος της ημέρας σκοπός είναι η απέλασή τους, όπως για παράδειγμα πρόσωπα που θα απελαθούν για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύσεις για τον υπερπληθυσμό ζήτησε η διεύθυνση των φυλακών από τη Βουλή
 
Σε ένα μήνα φυλάκιση έχει καταδικαστεί και πρόσωπο που αποδεδειγμένα βρισκόταν σε ανέχεια, επειδή κτύπησε το παράθυρο κάποιου και ζήτησε 5 ευρώ. Το εν λόγω πρόσωπο καταδικάστηκε για τα αδικήματα "αλήτες και περιπλανώμενοι" και "οκνηρά πρόσωπα".
 
«Εάν τα Δικαστήρια επέβαλλαν εναλλακτικές ποινές αντί της φυλάκισης, σε τέτοιου είδους αδικήματα, δεν θα υπήρχε ούτε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού», όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Βουλής.  
 
Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητήθηκε και το ζήτημα των φυλακίσεων για εντάλματα προστίμων που μπορεί να ανέρχονται στα 200, τα 500 ή τα 1.000 ευρώ, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να αποπληρώσει το χρέος του με διακανονισμό και όχι να οδηγείται στις φυλακές. 
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν τις εισηγήσεις που κατέθεσε η Διεύθυνση ως λογικές και δεσμεύτηκαν να τις εξετάσουν, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται, ένας αριθμός 22 εναλλακτικών ποινών που τέθηκαν από το 2017 δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί.
 
Εγκρίθηκε πρόσθετο κονδύλι για εκπαίδευση και εκγύμανση
Στο μεταξύ την περασμένη Παρασκευή η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την αποδέσμευση πρόσθετου κονδυλίου ύψους 68 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της εκγύμνασης των κρατουμένων. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προειδοποιούσε το λογιστήριο των φυλακών με σχετική επιστολή, θα έπρεπε να κλείσουν σχολεία και παράλληλα να μειωθούν δραστηριότητες.
 
Στην επιστολή εξηγείτο ότι λόγω της αύξησης του αριθμού των κρατουμένων που ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία και επειδή το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση και της ανάγκης για μεταφραστές, αλλά και σε αύξηση των ωρών των καθηγητών αφού τα σχολεία έχουν αυξηθεί στα επτά, προέκυψε η ανάγκη για το επιπρόσθετο αυτό ποσό. 
 
«Το υφιστάμενο κονδύλι ανέρχεται στις 166.250 ευρώ και το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις μας στις 234.428 ευρώ. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετες πιστώσεις ύψους 68.178 ευρώ για κάλυψη των αναγκών του 2019, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να συνεχιστεί η εκπαίδευση και εκγύμναση των κρατουμένων.
 
Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και τα γυμναστήρια με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται και με σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Περαιτέρω η μη απασχόλησή τους θα επιφέρει και σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια όπως και παλαιότερα που η αδράνεια οδήγησε σε αυξημένη ενδοτμηματική βία και επιθέσεις εναντίον του προσωπικού, καθώς και σε αυτοτραυματισμούς, απόπειρες αυτοκτονίας κλπ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα», τονιζόταν στην επιστολή.
 
Οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν
Αναφορικά με το σύνολο των πιστώσεων που χρειάζονται οι φυλακές για το 2019, στην επιστολή περιγράφονται ως εξής:
 
- Για την εκγύμναση των κρατουμένων, πρέπει να πληρωθεί στον ΚΟΑ το ποσό των 102.135 ευρώ.
- Για την εκγύμναση των δεσμοφυλάκων, ο ΚΟΑ θα πρέπει να λάβει το ποσό των 27.793 ευρώ.
- Για τον συντονιστή των σχολείων το κόστος είναι 29.500 ευρώ και για τους καθηγητές 56.000 ευρώ.
- Για τους μεταφραστές η πληρωμή ανέρχεται στις 12.000
- Για τις ενδοτμηματικές εξετάσεις και τη διόρθωση των γραπτών, το κόστος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ, ενώ κονδύλι ύψους 1.500 ευρώ αφορά τα μαθήματα πιάνου των κρατουμένων για προετοιμασία των εξετάσεων σε GCE level.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου