Ξεσηκωμός από οργανώσεις για την απόπειρα φόνου με acid

Οργίλη αντίδραση γυναικείων οργανώσεων και οργανώσεων κατά της βίας στην οικογένεια, έφερε η απόπειρα φόνου με acid, σε βάρος 40χρονης, από τον 57χρονο πρώην σύντροφο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Το acid που «καίει» τη νοοτροπία μας και ο ριζωμένος σεξισμός

Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν, η ΣΠΑΒΟ, η ΣΕΠΚΒΟ και το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, κατάδικάζουν το περιστατικό και ζητούν εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θύματα βίας.

Το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι, «το τελευταίο περιστατικό επίθεσης με καυστικό οξύ από πρώην σύντροφο, μας συγκλονίζει» και προσθέτει ότι συνένοχοι είναι το κράτος, η Κοινωνία και οι Θεσμοί.
 
«Όλοι έχετε το λιθαράκι σας στην παραγωγή και αναπαραγωγή της βίας κατά των γυναικών, των  κακοποιήσεων, των γυναικοκτονιών, των βιασμών, της σιωπής, της συγκάλυψης και της άρνησης προστασίας», προσθέτει.
 
Το Δίκτυο ζητεί μεταξύ άλλων την άμεση και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της  Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θύματα βίας, την πλήρη απαγόρευση και ποινικοποίηση κάθε μορφής  λεκτικής, σωματικής, ψυχικής και οικονομικής βίας κατά των γυναικών και άμεση παραχώρηση νομικής αρωγής στον θύμα για την εξασφάλιση δικαστικής προστασίας, αποζημιώσεων, και άλλης στήριξης, την δημιουργία ειδικής και ξεχωριστής Μονάδας στο Γραφείο Ευημερίας σε κάθε πόλη με την άμεση πρόσληψη ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και νομικών για την στήριξη των θυμάτων βίας  και συνδρομής /παρακολούθησης αλληλοελέγχου με την Αστυνομία και την δημιουργία προγραμμάτων απεγκλωβισμού θυμάτων βίας από τον θύτη και την απαλλαγή τους από κάθε μορφής βία με την άμεση παροχή από το Κράτος  κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης του θύματος.
 
Επιπλέον, ζητεί τη δημιουργία Ειδικής Μονάδας σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση για τον χειρισμό των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών με στελέχωση από ειδικούς εμπειρογνώμονες και την στήριξη του θύματος μάρτυρα για την παρουσία του στα δικαστήρια, τη θεσμοθέτηση μόνιμης και περιοδικής εκπαίδευσης των αστυνομικών σε θέματα έμφυλης ισότητας, αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών από ειδικούς πανεπιστημιακών προγραμμάτων έμφυλης ισότητας και την εισαγωγή της αρχής της έμφυλης ισότητας στα σχολεία.
 
Τέλος, το Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών ζητεί τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου και Αξιολόγησης των πολιτικών και προγραμμάτων με δικαίωμα παρεμβάσεων/εισηγήσεων δράσεων  με την υιοθέτηση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου κοστολογημένου και με κονδύλια για δράσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό και στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προμελετημένη η επίθεση με acid στην πρώην του, φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 40%

«Τέτοιου είδους επιθέσεις κατά γυναικών βασίζονται στην έμφυλη βία»

Από την πλευρά της η ΣΠΑΒΟ, αναφέρει ότι «τέτοιου είδους επιθέσεις κατά γυναικών βασίζονται στην έμφυλη βία και προέρχονται συνήθως από νυν ή πρώην συζύγους και συντρόφους  ενώ αντίστοιχα εκδηλώνονται ως η κορύφωση μιας σειράς από πράξεις βίας που δέχονται οι γυναίκες ως αποτέλεσμα της ύπαρξης ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας».
 
Αναφέρει ότι σύμφωνα με το Ίδρυμα Survivors Acid  και την Οργάνωση ActionAid σε Παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται 1.500 επιθέσεις με καυστικό οξύ σε γυναίκες και κορίτσια ετησίως με μεγαλύτερη επικράτηση στις χώρες της Νότιας Ασίας όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
 
Προσθέτει ότι ο πραγματικός αριθμός παραμένει μυστικός εφόσον πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται λόγο φόβου για αντίποινα από το δράστη.
 
Αναφέρει επίσης ότι ως κοινωνία και ως κράτος  οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στις επιζήσασες γυναίκες την στήριξη και τη δικαιοσύνη που χρειάζονται και που τους αξίζουν.
 
Τέλος, ο ΣΠΑΒΟ διαβεβαιώνει ότι παραμένει δίπλα από κάθε γυναίκα και πολίτη παρέχοντας την 24ώρη γραμμή στήριξης 1.440, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς και χώρους φιλοξενίας για τις γυναίκες και τα παιδιά τους που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο λόγο ενδοοικογενειακής ή και συντροφικής βίας.

Συγκλονισμένη η ΣΕΠΚΒΟ

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει με τη σειρά της, το συγκλονισμό της για την πρόσφατη επίθεση με καυστική ουσία που δέχθηκε 40χρονη γυναίκα από τον εν διαστάσει 57χρονο σύζυγό της.
 
Είναι θλιβερό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που και πάλι μέσα στο 2019 μετρούμε ακόμη ένα περιστατικό απόπειρας φόνου γυναίκας στα πλαίσια της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας.
 
Στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα «πώς αξιολογείται ο βαθμός επικινδυνότητας των καταγγελιών που γίνονται στους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς για τα εν λόγω περιστατικά» και επισημαίνεται ότι «γνωρίζουμε ήδη ότι η Αστυνομία, από τον Ιανουάριο του 2018, με σχετική επιστολή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι έχει υιοθετήσει και εισαγάγει προς χρήση το «Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας σε Περιπτώσεις Βίας Μεταξύ Πρώην ή Νυν Συζύγων, Συμβίων και Συντρόφων», το οποίο όπως διαπιστώθηκε σε αυτή την περίπτωση καθώς και σε άλλες, δεν εφαρμόζεται".
 
Είναι ευρέως ακαδημαϊκά, συνεχίζει η ανακοίνωση, και εμπειρικά τεκμηριωμένο, ότι η κορύφωση της επικινδυνότητας λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το θύμα βίας αποφασίζει να εγκαταλείψει το βίαιο σύντροφό του, όπως δυστυχώς και έγινε σε αυτή την περίπτωση. Η ουσία της Αξιολόγησης Επικινδυνότητας του θύματος βίας, είναι η λήψη συγκεκριμένων προστατευτικών μέτρων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του θύματος, στα πλαίσια της ενεργής αστυνόμευσης.
 
"Μια γυναίκα θύμα βίας για να φτάσει μέχρι τον αστυνομικό σταθμό και να ζητήσει βοήθεια, αυτό από μόνο του καταδεικνύει ήδη τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει από τον σύντροφο της. Το κύριο μέλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης και η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας για παροχή προστασίας και ασφάλειας στο θύμα, ώστε να
μη φτάνουμε στο σημείο να ερευνούμε, εκ των υστέρων, υποθέσεις φόνου ή απόπειρες φόνου
κατά των γυναικών.
 
Η ΣΕΠΚΒΟ καλεί το κράτος να θέσει ως πολιτική προτεραιότητα το σημαντικό αυτό θέμα και να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών, σε συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε στις 10 Νοεμβρίου 2017.
 
Επίσης καλεί τη Βουλή όπως προωθήσει και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.
 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία