Συγκλονισμένη η ΣΕΠΚΒΟ για την επίθεση εναντίον 40χρονης με acid

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει το συγκλονισμό της για την πρόσφατη επίθεση με καυστική ουσία που δέχθηκε 40χρονη γυναίκα από τον εν διαστάσει 57χρονο σύζυγό της.
 
Είναι θλιβερό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που και πάλι μέσα στο 2019 μετρούμε ακόμη ένα περιστατικό απόπειρας φόνου γυναίκας στα πλαίσια της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας.
 
Στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα «πώς αξιολογείται ο βαθμός επικινδυνότητας των καταγγελιών που γίνονται στους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς για τα εν λόγω περιστατικά» και επισημαίνεται ότι «γνωρίζουμε ήδη ότι η Αστυνομία, από τον Ιανουάριο του 2018, με σχετική επιστολή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι έχει υιοθετήσει και εισαγάγει προς χρήση το «Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας σε Περιπτώσεις Βίας Μεταξύ Πρώην ή Νυν Συζύγων, Συμβίων και Συντρόφων», το οποίο όπως διαπιστώθηκε σε αυτή την περίπτωση καθώς και σε άλλες, δεν εφαρμόζεται".
 
Είναι ευρέως ακαδημαϊκά, συνεχίζει η ανακοίνωση, και εμπειρικά τεκμηριωμένο, ότι η κορύφωση της επικινδυνότητας λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το θύμα βίας αποφασίζει να εγκαταλείψει το βίαιο σύντροφό του, όπως δυστυχώς και έγινε σε αυτή την περίπτωση. Η ουσία της Αξιολόγησης Επικινδυνότητας του θύματος βίας, είναι η λήψη συγκεκριμένων προστατευτικών μέτρων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του θύματος, στα πλαίσια της ενεργής αστυνόμευσης.
 
"Μια γυναίκα θύμα βίας για να φτάσει μέχρι τον αστυνομικό σταθμό και να ζητήσει βοήθεια, αυτό από μόνο του καταδεικνύει ήδη τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει από τον σύντροφο της. Το κύριο μέλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης και η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας για παροχή προστασίας και ασφάλειας στο θύμα, ώστε να
μη φτάνουμε στο σημείο να ερευνούμε, εκ των υστέρων, υποθέσεις φόνου ή απόπειρες φόνου
κατά των γυναικών.
 
Η ΣΕΠΚΒΟ καλεί το κράτος να θέσει ως πολιτική προτεραιότητα το σημαντικό αυτό θέμα και να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών, σε συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε στις 10 Νοεμβρίου 2017.
 
Επίσης καλεί τη Βουλή όπως προωθήσει και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα