Τρίτη 14 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Συγκλονισμένη η ΣΕΠΚΒΟ για την επίθεση εναντίον 40χρονης με acid

  08/11/2019 20:43
Συγκλονισμένη η ΣΕΠΚΒΟ για την επίθεση εναντίον 40χρονης με acid

Συγκλονισμένη η ΣΕΠΚΒΟ για την επίθεση εναντίον 40χρονης με acid

  08/11/2019 20:43
Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει το συγκλονισμό της για την πρόσφατη επίθεση με καυστική ουσία που δέχθηκε 40χρονη γυναίκα από τον εν διαστάσει 57χρονο σύζυγό της.
 
Είναι θλιβερό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που και πάλι μέσα στο 2019 μετρούμε ακόμη ένα περιστατικό απόπειρας φόνου γυναίκας στα πλαίσια της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας.
 
Στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα «πώς αξιολογείται ο βαθμός επικινδυνότητας των καταγγελιών που γίνονται στους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς για τα εν λόγω περιστατικά» και επισημαίνεται ότι «γνωρίζουμε ήδη ότι η Αστυνομία, από τον Ιανουάριο του 2018, με σχετική επιστολή της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι έχει υιοθετήσει και εισαγάγει προς χρήση το «Πρωτόκολλο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας σε Περιπτώσεις Βίας Μεταξύ Πρώην ή Νυν Συζύγων, Συμβίων και Συντρόφων», το οποίο όπως διαπιστώθηκε σε αυτή την περίπτωση καθώς και σε άλλες, δεν εφαρμόζεται".
 
Είναι ευρέως ακαδημαϊκά, συνεχίζει η ανακοίνωση, και εμπειρικά τεκμηριωμένο, ότι η κορύφωση της επικινδυνότητας λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το θύμα βίας αποφασίζει να εγκαταλείψει το βίαιο σύντροφό του, όπως δυστυχώς και έγινε σε αυτή την περίπτωση. Η ουσία της Αξιολόγησης Επικινδυνότητας του θύματος βίας, είναι η λήψη συγκεκριμένων προστατευτικών μέτρων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του θύματος, στα πλαίσια της ενεργής αστυνόμευσης.
 
"Μια γυναίκα θύμα βίας για να φτάσει μέχρι τον αστυνομικό σταθμό και να ζητήσει βοήθεια, αυτό από μόνο του καταδεικνύει ήδη τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει από τον σύντροφο της. Το κύριο μέλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης και η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας για παροχή προστασίας και ασφάλειας στο θύμα, ώστε να
μη φτάνουμε στο σημείο να ερευνούμε, εκ των υστέρων, υποθέσεις φόνου ή απόπειρες φόνου
κατά των γυναικών.
 
Η ΣΕΠΚΒΟ καλεί το κράτος να θέσει ως πολιτική προτεραιότητα το σημαντικό αυτό θέμα και να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών, σε συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε στις 10 Νοεμβρίου 2017.
 
Επίσης καλεί τη Βουλή όπως προωθήσει και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας