Προς ψήφιση το… ταλαίπωρο νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση θα βρίσκεται σήμερα το ταλαίπωρο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει την εξουσία στην Αστυνομία και την ΚΥΠ να παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπόπτων για συγκεκριμένα αδικήματα.
 
Το νομοσχέδιο πηγαινοέρχεται στη Βουλή εδώ και χρόνια και το ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα το καταψηφίσει επειδή θεωρεί πως παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα. Οι βουλευτές των άλλων κομμάτων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ωστόσο η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την ψήφισή του σε νόμο.
 
«Ο Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017» είναι δεύτερο θέμα στην ατζέντα της σημερινής Ολομέλειας και προνοεί πως η εφαρμογή του θα επιτρέπεται μόνο για τα ακόλουθα αδικήματα:
 
- Φόνο εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία.
- Εμπορία ενήλικων και ανήλικων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία.
- Εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, ψυχοτρόπων ουσιών ή επικίνδυνων φαρμάκων.
- Αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα της Δημοκρατίας και
- Αδικήματα διαφθοράς που σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των 5 ετών.
 
Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαλαμβάνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού Αστυνομίας ή του διοικητή της ΚΥΠ ή οποιουδήποτε άλλου ανακριτή, θα δύναται να υποβάλει μονομερή αίτηση στο δικαστήριο ζητώντας την έκδοση δικαστικού διατάγματος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας υπό τους προβλεπόμενους στο νομοσχέδιο όρους και προϋποθέσεις, εφόσον η παρακολούθηση αυτή είναι αναγκαία προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή για την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη των αδικημάτων όπως καταγράφονται πιο πάνω.
 
Η διαδικασία για την έκδοση διατάγματος
Η αίτηση για την έκδοση δικαστικού διατάγματος παρακολούθησης πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως, να υπογράφεται από ή εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και να συνοδεύεται από ένορκο δήλωση αρμόδιου δημόσιου λειτουργού. 
 
Στην εν λόγω ένορκο δήλωση απαιτείται να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πλήρης και εμπεριστατωμένη έκθεση γεγονότων στα οποία βασίζεται ο αιτητής για να δικαιολογήσει την πεποίθησή του ότι το διάταγμα παρακολούθησης πρέπει να εκδοθεί, γενική περιγραφή του είδους της ιδιωτικής επικοινωνίας και του τρόπου με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση, η υπολογιζόμενη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης, καθώς και το όνομα, η διεύθυνση και το επάγγελμα - στην περίπτωση που είναι γνωστά - του προσώπου ή των προσώπων που θα τεθούν υπό παρακολούθηση.
 
Περαιτέρω το νομοσχέδιο διαλαμβάνει ότι η παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας θα διενεργείται μόνο από μέλη της Αστυνομίας ή της ΚΥΠ, τα οποία θα είναι ειδικά εξουσιοδοτημένα για τον σκοπό αυτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας ή τον διοικητή της ΚΥΠ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
 
Επιπροσθέτως των πιο πάνω, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται εκσυγχρονιστικές πρόνοιες που αφορούν τον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για σκοπούς εφαρμογής του τεχνικού μέρους των παρακολουθήσεων από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και πρόνοιες για τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τη συνδρομή που θα παρέχουν στις αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των διαταγμάτων παρακολούθησης.
 
Τέλος με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο έλεγχος της τήρησης της εφαρμογής της υπό τροποποίηση νομοθεσίας θα ανατεθεί σε Τριμελή Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, η οποία θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με σχετική διάταξη του περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Νόμου. 
 
Σύμφωνοι Επίτροπος Δεδομένων και Νομική Υπηρεσία
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκφράσει ικανοποίηση, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι δεν δικαιολογείται η απουσία τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης σε μια εποχή που το έγκλημα δεν έχει σύνορα και είναι αυξημένη η ανάγκη συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. 
 
Ανάλογη θέση είχε εκφραστεί και από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία σημείωσε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτέλεσαν και αίτημα της υπηρεσίας για σκοπούς υποβοήθησης του έργου της.
 
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διαβεβαίωσε παράλληλα την κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών ότι έχει διασφαλιστεί η συμβατότητα όλων των προνοιών του νομοσχεδίου με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος. 
 
Συναφώς, αναφερόμενη στις ασφαλιστικές δικλείδες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτές διασφαλίζεται ότι το δικαστήριο, όταν θα καλείται να αποφασίσει επί αίτησης έκδοσης διατάγματος παρακολούθησης, θα έχει ενώπιόν του επαρκή στοιχεία για να μπορεί να κρίνει εάν δικαιολογείται ή όχι η έκδοση του διατάγματος.

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες