Από τον Μάμα στη σμίλα και το όπλο paintball-Ληστείες που έμειναν στην ιστορία

Κάποτε στο άκουσμα της είδησης ότι διαπράχθηκε ληστεία σε μια τράπεζα ή σε μια επιχείρηση, ο κόσμος τρομοκρατείτο και το θεωρούσε ως κάτι πρωτοφανές, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών επιστρατευόταν ακόμη και το ελικόπτερο της Αστυνομίας.   
 
Με το πέρασμα των χρόνων, οι ληστείες έχουν καταντήσει καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα από τη μια να πονοκεφαλιάζουν την Αστυνομία και από την άλλη να προκαλούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες, αφού δράστες μπουκάρουν ένοπλοι σε υποστατικά, ακόμη και για λίγα ευρώ.  
 
Κάποιες από τις ληστείες που διαπράχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν τραγελαφική κατάληξη, έμειναν στην ιστορία, με μια από αυτές να είχε την σφραγίδα του αείμνηστου αστυνομικού συντάκτη Δημήτρη Μάμα, ο οποίος «έστησε» ληστεία με σκοπό να αποδείξει τα τρύπια μέτρα στις τράπεζες.    
 
Η ληστεία του Μάμα
 
Μάρτιος 1987… O Δημήτρης Μάμας διαβάζοντας τις εφημερίδες εντόπισε σε κάποια από τις σελίδες την είδηση, ότι η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ, προειδοποιούσε πως τα μικρά υποκαταστήματα των τραπεζών ήταν εύκολη λεία για τους ληστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όταν ο Δημήτρης Μάμας έγινε θέμα σε ολόκληρο τον πλανήτη (pics)

Αμέσως, αφού επεξεργάστηκε την είδηση στο μυαλό του, ενημέρωσε τον διευθυντή του και συμφώνησαν να καταστρώσουν μια «επιχείρηση».
 
Ακολούθως, πήρε μαζί του ένα φωτογράφο και ένα φίλο του και μετέβηκαν σε τράπεζα κρατώντας τυλιγμένο με εφημερίδα ένα μαγνητόφωνο.
Εκεί ο Μάμας, ανήγγειλε στους υπαλλήλους πως εκείνο που κρατούσε ήταν βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
 
Σε κάποια στιγμή, εμφανίστηκαν στην είσοδο δύο πελάτες, οι οποίοι μετά από προτροπές του Δημήτρη Μάμα, έμειναν ακίνητοι.
 
Στη συνέχεια ο διευθυντής της τράπεζας, παρέδωσε τα χρήματα της ληστείας στον δημοσιογράφο. Αφού ο Μάμας βγήκε από την τράπεζα και προχώρησε λίγο, επέστρεψε και παρέδωσε ξανά τα λεφτά στον διευθυντή.
«Έλα ρε φίλε τα χρήματα όπως μου τα έδωσες. Είμαστε δημοσιογράφοι του Κήρυκα τζι εθέλαμεν να δείξουμε πόσο εύκολο πράμαν είναι να γίνει ληστεία στις τράπεζες».
 
Η Αστυνομία έφθασε στο σημείο είκοσι λεπτά μετά τη ληστεία. «Εκτυπήσαν τα κουδούνια σας και ήρτα. Εν δοκιμαστική;»
 
Ο διευθυντής της τράπεζας εξήγησε στον αστυνομικό τι πραγματικά συνέβη. «Αν ήταν αληθινός ότι έθελε θα μας έκαμνε» είχε πει τότε ο αστυνομικός.
 
Ο Δημήτρης Μάμας, δημοσίευσε αργότερα τους διαλόγους, οι οποίοι ηχογραφούνταν από το μαγνητόφωνο, που ήταν η υποτιθέμενη βόμβα.
Αυτούσιοι οι διάλογοι
 
Μάμας: Ρε κοπέλια εν ληστεία. Σε τρία λεπτά εν να εκραγεί . Εν πόμπα με νιτρογλυκερίνη. Είμαι απελπισμένος. Δώστε μου τα λεφτά.
 
Διευθυντής Τράπεζας: Τι είναι (δείχνοντας την υποτιθέμενη βόμβα)
 
Μάμας: Πόμπα με νιτρογλυκερίνη. Δώσμου τα λεφτά γλίορα. Σε τρία λεπτά εν να εκραγεί, εν ρυθμισμένη.  Μεν κάμεις καμιάν ενέργεια.
 
Διευθυντής: Εντάξει εντάξει. Σακούλι νάυλο;
 
Μάμας προς υπάλληλο: Στάθου ακίνητος σε παρακαλώ. Εν πόμπα τούτον εν να εκραγεί. Πετάσσω την χαμε τζιαι διαλυούμαστιν ούλλοι. Είμαι απελπισμένος.
 
Μάμας: Γλίορα τα λεφτά
Η είδηση είχε κάνει αργότερα το γύρο του κόσμου με μεγάλα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με το θέμα.
 
Τα κρυμμένα χρήματα στα… κεραμίδια
 
Άλλη μια ληστεία, που έμεινε στα χρονικά ήταν αυτή που διέπραξε ο 25χρονος Ι.Μ, το 2015, ο οποίος μπούκαρε στην ΣΠΕ Κοντέας στη Δρομολαξιά με πιστόλι paintball και κατάφερε να αρπάξει είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ.
 
Στη συνέχεια ο Ι.Μ. μετέβη στην οικία που διέμενε και απόθεσε τα χρήματα στα… κεραμίδια του σπιτιού του.
 
Από τις έρευνες της Αστυνομίας, ο ληστής εντοπίστηκε και συνελήφθη, ενώ ακολούθως παραδέχθηκε ενοχή και υπέδειξε στις Αρχές που είχε κρυμμένα τα χρήματα.
 
Τελικά εντοπίστηκαν μόνο οι δεκαπέντε χιλιάδες, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα παραμένουν μέχρι και σήμερα μυστήριο για το που κατέληξαν…
 
Ο ληστής, καταδικάστηκε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον Αύγουστο του 2015 σε ποινή φυλάκισης πεντέμισι χρόνων.
 
Η ανεργία των ανάγκασε να κλέψει…
 
Η οικονομική κρίση που χτύπησε την Κύπρο το 2013, έφερε σε κατάσταση εξαθλίωσης αρκετούς Κύπριους. Ένας εξ αυτών ο 56χρονος τότε Χ.Π. από το Τραχώνι, ο οποίος στις 20 Φεβρουαρίου 2014 μετέβη σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρνακα και υπό την απειλή όπλου ζήτησε χρήματα από τους υπαλλήλους.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο 56χρονος Χ.Π. γύρω στις 07:13 το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου, ο 56χρονος που κρατούσε μία πλαστική τσάντα, μετέβη στο πίσω μέρος του υποκαταστήματος της τράπεζας και προσέγγισε γυναίκα υπάλληλο, η οποία κατευθυνόταν προς την πίσω πόρτα του υποκαταστήματος. Τότε ο 56χρονος άνοιξε την τσάντα, η υπάλληλος είδε ότι μέσα σ’ αυτήν υπήρχε ένα κυνηγετικό όπλο.
 
Όπως είχε αναφέρει ο Χ.Π στην υπάλληλο, «πρόκειται για ληστεία». Αμέσως, της ζήτησε όπως χτυπήσει την πίσω πόρτα του υποκαταστήματος για της ανοίξουν και να εισέλθει μαζί της εντός της τράπεζας.
 
Με την είσοδο του στο κατάστημα, ο ύποπτος έβγαλε από την τσάντα ένα κοντόκαννο κυνηγετικό όπλο τύπου ΔΟΚΟ, το οποίο φέρεται να πρόταξε αρχικά κατά γυναίκας υπαλλήλου και στη συνέχεια κατά του διευθυντή, ζητώντας να του ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο.
 
Ο διευθυντής ενεργοποίησε αμέσως τον συναγερμό της τράπεζας και περίπου 10 λεπτά αργότερα μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στη σκηνή.
 
Με την είσοδο των αστυνομικών στο κατάστημα εντόπισαν , τον 56χρονο να στέκεται ακριβώς μπροστά τους, κρατώντας στα χέρια του το κυνηγετικό όπλο και τους υπαλλήλους της τράπεζας να βρίσκονται στην κουζίνα.
 
Όταν οι αστυνομικοί κάλεσαν τον ύποπτο να αφήσει το όπλο στο έδαφος, αυτός κινήθηκε προς τον μέρος τους, λέγοντας στο διευθυντή του υποκαταστήματος «Μα έφερες τζιαι Αστυνομία;».
 
Τελικά ο 56χρονος ακινητοποιήθηκε και τότε ανέφερε στους αστυνομικούς «εν τζαι είμαι κακός άνθρωπος, είμαι άνεργος χρόνια».
 
Η ληστεία με τη σμίλα
 
Mε ένα πρωτότυπο τρόπο, διαπράχθηκε η ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο Φρέναρος, τρεις μέρες μετά την Πρωτοχρονιά του 2010.
Κουκουλοφόρος, μπούκαρε στις 4 Ιανουαρίου στην τράπεζα και υπό την απειλή σμίλας απέσπασε από την ταμία, χίλια ευρώ, σε δύο χαρτονομίσματα των 500 και ακολούθως τράπηκε σε φυγή.
 
Ο κουκουλοφόρος καταδιώχθηκε από τον διευθυντή της τράπεζας, χωρίς όμως να καταστεί δυνατό να ακινητοποιηθεί.
 
Ο ληστής… καρναβαλιστής
 
Την ημέρα των μασκαρεμένων εκμεταλλεύτηκε επιτήδειος στη Λεμεσό για να ληστέψει πρακτορείο στοιχημάτων, στις 10 Μαρτίου 2019, φεύγοντας με λεία δύο χιλιάδων ευρώ.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, άνδρας εισέβαλε γύρω στις 22:30 στο πρακτορείο που βρίσκεται στην περιοχή του Τσίρειου σταδίου, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπο του με καρναβαλίστικη μάσκα και υπό την απειλή όπλου ζήτησε από υπάλληλο να του δώσει τα χρήματα που βρίσκονταν στην ταμειακή μηχανή.
 
Ο δράστης αφού άρπαξε ένα ποσό γύρω στις δύο χιλιάδες ευρώ εγκατέλειψε το πρακτορείο.
 
Και η… σκηνοθετημένη ληστεία
 
Σκηνοθετημένη από το ίδιο το «θύμα», ήταν η ληστεία που διαπράχθηκε σε κατάστημα ρολογιών το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου του 2011, στο κέντρο της Λευκωσίας.
 
Συγκεκριμένα ο 36χρονος τότε, ιδιοκτήτης του καταστήματος, είχε καταγγείλει ότι άγνωστος έκλεψε 100 ευρώ από το ταμείο του καταστήματος και στη συνέχεια αριθμό ρολογιών.
 
Στη σκηνή έσπευσαν αμέσως μέλη της Αστυνομίας για εξετάσεις, όπου εντόπισαν στο σημείο τον 36χρονο. Όπως ανέφερε στους
αστυνομικούς, άγνωστος άνδρας τον προσέγγισε, ενώ εισερχόταν στο κατάστημα από την πίσω πόρτα και τον ακούμπησε στην πλάτη με άγνωστο αντικείμενο, αναγκάζοντάς τον να του δώσει το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ από το ταμείο.
 
Ακολούθως, ο 36χρονος ισχυρίστηκε ότι ο δράστης τον έδεσε στο μεσοπάτωμα του καταστήματος και φεύγοντας έκλεψε αριθμό ρολογιών.
 
Όπως υποστήριξε ο 36χρονος, με την παρέλευση δύο ωρών κατάφερε με τη βοήθεια περίοικων να απελευθερωθεί και κάλεσε την Αστυνομία.
 
Τελικά κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο 36χρονος υπέπεσε σε αντιφάσεις και τελικά παραδέχθηκε ότι σκηνοθέτησε την ληστεία. Ως εκ τούτου, συνελήφθη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)