Οι απανωτές εξαφανίσεις ανηλίκων, τα ερωτήματα και οι θέσεις των αρμοδίων

Το φαινόμενο της εξαφάνισης παιδιών είτε από παιδικές στέγες, είτε από το σπίτι τους βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε έξαρση, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα και οφείλει να προβληματίσει τους αρμοδίους.
 
Το τελευταίο διάστημα τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα η εγκατάλειψη από ανήλικους των χώρων διαμονής τους. Ωστόσο, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, το φαινόμενο «κτύπησε» κόκκινο, αφού συνολικά οκτώ ανήλικοι έφυγαν από παιδικές στέγες σε Λευκωσία και Λεμεσό.
 
Κάποιοι απ’ αυτούς ίσως να το έκαναν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι έχουν μετατρέψει σε συνήθειο την εγκατάλειψη των χώρων διαμονής τους. Το γεγονός αυτό, «φωνάζει» ότι υπάρχει πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης, είτε στα ίδια τα παιδιά είτε στους χώρους όπου διαμένουν. 
 
«Ιδρύματα ανοιχτού τύπου»
 
Μιλώντας στον REPORTER, η λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λουκία Τυλληρίδου, ανέφερε ότι τα ιδρύματα που λειτουργούν είναι ανοιχτού τύπου και η προσπάθεια είναι το περιβάλλον να είναι οικογενειακό για τα παιδιά.
 
Σε ότι αφορά στις εξόδους που παίρνουν τα παιδιά, η κ. Τυλληρίδου ανέφερε ότι συμφωνούνται με τους ιδρυματικούς λειτουργούς. Υποστήριξε δε, ότι δεν εξαφανίζονται παιδιά μόνο από στέγες ανηλίκων, αλλά αυτό συμβαίνει και με ανήλικους που διαμένουν με τις οικογένειες τους.
 
Η διαδικασία που ακολουθείται όταν εντοπιστούν
 
Όταν κάποιος ανήλικος, δεν επιστρέψει στο χώρο διαμονής του κατά τον καθορισμένο χρόνο, για την υπόθεση ενημερώνεται η Αστυνομία, η οποία ξεκινά έρευνες προς εντοπισμό τους.
 
Αφότου εντοπιστούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρήστο Ανδρέου, οι Αρχές βεβαιώνονται ότι οι ανήλικοι είναι καλά στην υγεία τους, ζητούν εξηγήσεις για τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν και διαπιστώνουν κατά πόσον έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε παράνομης ή εγκληματικής ενέργειας.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, είναι υποχρέωση του ανακριτή να διαπιστώσει, αν η απουσία του ανήλικου δεν σχετίζεται με κάποια παράνομη πράξη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μετείχε σε κάποιο έγκλημα, διερευνάται υπόθεση εναντίον του.
 
«Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε παράνομη πράξη, γίνεται καταχώρηση, αποσύρεται από τον κατάλογο των ελλειπόντων προσώπων και ο φάκελος αρχειοθετείται», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.
 
Η συγκεκριμένη διαδικασία αναπτύχθηκε στη βάση νέου πρωτοκόλλου που ετοίμασε η Αστυνομία, μετά την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά.
 
Αμείλικτα ερωτήματα...
 
Αν κάποιο παιδί και ω μη γένοιτο πάθει κάτι, τότε ποιος θα φέρει την ευθύνη;
 
Θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό, για να λάβουμε μέτρα που θα βάλουν φρένο σε αυτό το φαινόμενο;
 
Σε περίπτωση που κάποια από τα παιδιά εξαφανίζονται για να κάνουν για παράδειγμα χρήση ναρκωτικών, υπάρχουν οι μηχανισμοί που μπορούν να το διαπιστώσουν;
 
Όταν επιστρέψουν, γίνεται κάποιου είδους διαχείριση και στήριξη τους, για να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές; Τυγχάνουν, δηλαδή, της ανάλογης στήριξης;
 
Ας ελπίσουμε να μην βρεθούμε ενώπιον καταστάσεων, που θα μας αναγκάσουν και πάλι να αναζητήσουμε ευθύνες κατόπιν εορτής.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις