BINTEO: Ο REPORTER στο… άβατο του εγκληματολογικού-Στα ίχνη ενός εγκλήματος

Στο… άβατο του εγκληματολογικού εργαστηρίου του Αρχηγείου, βρέθηκε ο REPORTER, ο οποίος κατέγραψε εικόνες από την υπηρεσία, στην οποία στηρίζεται η Αστυνομία, για να εντοπίσει στοιχεία και μαρτυρίες, που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος και στην στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης.

Η ανάλυση τεκμηρίων που εντοπίζονται σε σκηνές εγκλημάτων, περνούν από το μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων, ενώ τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων κρίνονται καθοριστικά για την έκβαση μιας υπόθεσης.
 
Το εγκληματολογικό εργαστήριο είναι ένα από τα βασικότερα όπλα της ΥΠΕΓΕ, καθώς ασχολείται με την ταυτοποίηση όπλων και πυρομαχικών, όπως επίσης και με ίχνη τροχοπέδισης και με άλλα επιθετικά όπλα, όπως μαχαίρια, σιδερογροθιές, ρόπαλα.  
 
Ένα όπλο ή μια σφαίρα που περνά από βαλλιστικό έλεγχο, αποτελεί κομμάτι του παζλ σε μια υπόθεση, αφού δείχνει στους ανακριτές τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο δράστης. Αφού γίνουν οι ρίψεις, μαζεύονται οι κάλυκες και στη συνέχεια, μεταφέρονται στο εργαστήριο όπου συγκρίνονται με κάλυκες που εντοπίστηκαν στην σκηνή του εγκλήματος.
 
Ο βαλλιστικός έλεγχος δείχνει επίσης στους ανακριτές, εάν οποιοδήποτε όπλο έχει παρελθόν ή εάν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια, ενώ σε ότι αφορά τους κάλυκες, οδηγεί τους ανακριτές σε συμπεράσματα και φυλάγονται, ώστε να συγκριθούν όταν εντοπιστεί το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη διάπραξη ενός εγκλήματος.
 
Στο ίδιο εργαστήριο, είναι ενταγμένος και ο έλεγχος πλαστών χαρτονομισμάτων. Ο ειδικός μελετά ένα χαρτονόμισμα που φθάνει στα χέρια του, μέσω υπερύθρων, ώστε να καταλάβει κατά πόσον είναι ή όχι πλαστό.
Ένα άλλο εργαστήριο, τα μέλη του οποίου φθάνουν πρώτοι στις σκηνές εγκλημάτων, είναι το Εργαστήριο Διερεύνησης Σκηνών Εγκλημάτων και Εμφάνισης Αποτυπωμάτων. Όλα τα τεκμήρια που συλλέγουν, αποστέλλονται στη συνέχεια στους ανακριτές αλλά και στα κατάλληλα εργαστήρια για επεξεργασία. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο υπάρχουν ειδικοί φούρνοι, στους οποίους εξετάζονται τα τεκμήρια. Σε ένα απ’ αυτούς, επεξεργάζονται αντικείμενα που δεν έχουν πόρους, όπως το νάιλον. Λίγο παρακάτω, σε ένα άλλο φούρνο, εξετάζονται αντικείμενα, όπως το χαρτί, το οποίο απορροφά υδρατμούς και εμφανίζει τα αποτυπώματα.

Εξαιρετικής σημασίας για την υπηρεσία, αποτελεί και το Εργαστήριο Δακτυλοσκοπίας, όπου μεταξύ άλλων εξετάζονται αποτυπώματα, τα οποία εντοπίζονται σε σκηνές εγκλημάτων. Τα μέλη του Εργαστηρίου, αφού βρίσκουν συγκεκριμένα σημεία πάνω στο αποτύπωμα, κάνουν τη σύγκριση με τα αποτυπώματα που υπάρχουν στη βάση της Αστυνομίας για να διαφανεί κατά πόσον ταυτοποιούνται με οποιοδήποτε πρόσωπο.
Το Εργαστήριο Φωτογραφίας, Εικόνας και Γραφικών είναι αρμόδιο για την φωτογράφιση σκηνών, ενώ ανάμεσα στις αρμοδιότητες του είναι και η δημιουργία σκίτσων για υπόπτους ή ελλείποντα πρόσωπα. Ο χειριστής του συστήματος ζητά από τον πολίτη όσα στοιχεία θυμάται για το πρόσωπο που είδε και ετοιμάζει το σκίτσο.

Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη γραφή ή το χειρόγραφο κείμενο, μπαίνει στο μικροσκόπιο του εργαστηρίου γραφολογίας. Εκεί, εξετάζεται για παράδειγμα κατά πόσον μια υπογραφή είναι αυθεντική ή πλαστή. Οι ειδικοί σημειώνουν τα ατομικά χαρακτηριστικά μιας υπογραφής και κάνουν συγκρίσεις με τα δείγματα κάποιου προσώπου. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να διαχωρίζουν το μελάνι που εμφανίζεται πάνω σε αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σε μια επιταγή.

Τα αμφισβητούμενα έγγραφα όπως ταυτότητες και διαβατήρια περνούν από τον εξονυχιστικό έλεγχο του Εργαστηρίου Εξέτασης Εντύπων και Εκτυπώσεων Ασφαλείας. Σε ειδικά μηχανήματα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσον κάποιος κατάφερε να παραβιάσει τις δικλείδες ασφαλείας για να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό έγγραφο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο, εκπαιδεύει μέλη της Αστυνομίας, που βρίσκονται στα σημεία ελέγχου, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα