Έκλεισαν στην φυλακή παράνομη μετανάστρια, την χώρισαν από το εξάχρονο παιδί της

«Μητέρα με παιδί ηλικίας κάτω των οκτώ χρονών να μην κρατείται στην Μενόγεια ή σε αστυνομικό σταθμό και η μητέρα να ελέγχεται με άλλο τρόπο, μέχρι την απέλαση της. Πχ παρουσίαση της σε αστυνομικό σταθμό.»

Αυτή ήταν η δέσμευση της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού, τον Μάρτιο του 2015, κατά την εξέταση της Κύπρου ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, (international covenant for civil and political rights), καθώς όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να εξυπηρετείται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Παρά την σχετική δεσμευτική συμφωνία, που μέχρι πρότινος τηρείτο, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, άλλαξε τα δεδομένα με πρόσφατη απόφαση του, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αφεθεί εκτεθειμένη.  
 
Συγκεκριμένα, ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας οδηγήθηκε 32χρονη από την Ιράκ, η οποία έφθασε στην Κύπρο μαζί με το εξάχρονο παιδί της, για ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα σχετικά έγγραφα της ήταν πλαστά και ως εκ τούτου συνελήφθηκε και ακολούθως οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την κράτηση της ως υπόδικο.
 
Η απόφαση αυτή, χώρισε μητέρα και παιδί, αφού το εξάχρονο αγοράκι τέθηκε υπό την φροντίδα των Κοινωνικών Υπηρεσιών, ενώ στη συνέχεια δόθηκε σε συγγενικό πρόσωπο της 32χρονης.
 
Ακολούθως, το Δικαστήριο επέβαλε στην μητέρα ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, αγνοώντας την ευρωπαϊκή πολιτική η οποία δεν προνοεί φυλάκιση σε μητέρες που έχουν ανήλικα παιδιά και ειδικά για τέτοιου είδους αδικήματα. Μητέρες  που παίρνουν τα παιδιά τους, ταξιδεύοντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
 
Το Δικαστήριο μπορεί να θεώρησε πως εξάντλησε κάθε επιείκεια, από την άλλη όμως θα έλεγε κανείς πως αντιμετώπισε την 32χρονη ως εγκληματία, που ναι μεν διέπραξε ένα αδίκημα (σ.σ πλαστογραφία), αλλά ποιος δεν θα το έκανε για να γλιτώσει το παιδί του. Επίσης, με βάση τη σχετική δέσμευση ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε το Δικαστήριο να επιβάλει όρους στην 32χρονη, ώστε να την ελέγχει, ή εναλλακτικά μέτρα αντί της φυλάκισης και όχι να την χωρίσει από το παιδί της, στο οποίο άγνωστο τι ψυχολογικά τραύματα μπορούν να δημιουργηθούν.  
 
Το άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού προνοεί ότι:
 
-Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά, είτε αυτές λαµβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισµούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νοµοθετικά όργανα, πρέπει να λαµβάνεται πρωτίστως υπόψη το συµφέρον του παιδιού.
 
-Τα Συµβαλλόµενα Κράτη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν στο παιδί την αναγκαία για την ευηµερία του προστασία και φροντίδα, λαµβάνοντας υπόψη τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των γονέων του, των επιτρόπων του ή των άλλων προσώπων που είναι νόµιµα υπεύθυνοι γι’ αυτό, και παίρνουν για το σκοπό αυτό όλα τα κατάλληλα νοµοθετικά και διοικητικά µέτρα.”
 
-Στο άρθρο 9 της Σύμβασης ορίζεται ότι ένα παιδί δεν πρέπει να χωρίζεται από τους γονείς του ενάντια στη θέλησή του, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές, αποφασίσουν µε την επιφύλαξη δικαστικής αναθεώρησης και σύµφωνα µε τους εφαρμοζόμενους νόµους και διαδικασίες, ότι ο χωρισµός αυτός είναι αναγκαίος για το συμφέρον του παιδιού.
 
-Συγχρόνως, τονίζεται ότι η παράτυπη είσοδος των μεταναστών δεν θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα, καθώς δεν συνιστά αυτή καθεαυτή αδίκημα κατά προσώπων, ιδιοκτησίας ή εθνικής ασφάλειας.  Ο Special Rapporteur, διασαφηνίζει στην έκθεσή του ότι οι παράτυποι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες και συνεπώς δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.
 
-Στα πλαίσια των πιο πάνω, κινείται και η Σύσταση 1469(2000), με τίτλο «Γυναίκες και παιδιά στη φυλακή», της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία η στέρηση της ελευθερίας γυναικών εγκύων ή μητέρων μικρών παιδιών χρησιμοποιείται μόνο ως λύση ύστατης ανάγκης στις γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για τα πλέον σοβαρά αδικήματα και αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία.
 
-Η κράτηση και των δύο γονέων και ιδιαίτερα των μητέρων μακριά από τα παιδιά τους για σκοπούς απέλασης πλήττει καίρια και ανεπανόρθωτα το συμφέρον του παιδιού, καθώς διαταράσσει την οικογενειακή ενότητα και στερεί από το παιδί τους δεσμούς με τους πολυτιμότερους ανθρώπους για αυτό, την μητέρα και τον πατέρα του. Ο αποχωρισμός αυτός μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το παιδί και να το στιγματίσει για την υπόλοιπη ζωή του.

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες