«Αυτό το βίντεο ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί…»-Η δεύτερη ανάγνωση

Το ρατσιστικό περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο και έδειχνε τρεις γυναίκες να βρίζουν και να επιτίθενται σε μια γυναίκα από τη Ρωσία, σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα το είδε ολόκληρη η Κύπρος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσω ολοταχώς για δίκη οι Ελληνοκύπριες για τη ρατσιστική επίθεση

Τα σχόλια χιλιάδες, οι απόψεις το ίδιο. Η πλειονότητα αυτών ωστόσο βρέθηκαν απέναντι στις τρεις γυναίκες από την Κύπρο, οι οποίες έβγαλαν από μέσα τους και το τελευταίο στοιχείο ρατσισμού που είχαν, πάνω στην κοπέλα από τη Ρωσία, η οποία προσπάθησε να τις σταματήσει από το να διαφύγουν από το χώρο στάθμευσης, μετά τη σύγκρουση που είχαν με άλλο όχημα.
 
Δύο εβδομάδες μετά το επεισόδιο, ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στο Αρχηγείο Αστυνομίας και από βδομάδας θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα τον μελετήσει και θα αποφασίσει κατά πόσον οι τρεις εμπλεκόμενες θα διωχθούν ποινικά. Σύμφωνα πάντως με αστυνομικές πηγές, οι ανακριτές εισηγούνται όπως η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης
 
Ωστόσο, μια δεύτερη ανάγνωση του βίντεο, από τον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή Λώρενς Καλογρεάδη, δείχνει μια άλλη πτυχή του όλου περιστατικού.
 
Ο κ. Καλογραιάδης, με ανάρτηση του στο facebook, αναφέρει ότι όταν του έδειξαν το βίντεο,η πρώτη του αντίδραση ήταν αηδία, αλλά και αδιαφορία.
 
«Έβρισα λίγο, ένιωσα ντροπή που συμβαίνουν τέτοια ακόμα στη χώρα μου (έφαγα ΠΟΛΥ bullying όταν ήμουν μικρός λόγω του ότι με θεωρούσαν “ξένο”) και το άφησα μέχρι εκεί, αλλά εμφανίστηκε το βίντεο μπροστά μου ξανά και ξανά και ξανά. Και τότε άρχισαν οι γύρω να το συζητούν».
 
Όπως επισήμανε, εκείνος βρήκε τον εαυτό του σε μια συνομιλία όπου το άλλο άτομο είπε στο περίπου ότι «αυτό το βίντεο είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί. ΊΣΩΣ να κάνει τον κόσμο να μπει πίσω στις τρύπες τους και να σκεφτούν ποιοι είναι και τι κάνουν. Ίσως με το να έρθουν αντιμέτωποι με τους πραγματικούς τους εαυτούς, να αλλάξουν για το καλύτερο. Εάν το διαβάζεις αυτό, σε ευχαριστώ για την άποψη που μοιράστηκες μαζί μου, επειδή έχεις απόλυτο δίκαιο».
 
Ο κ. Καλογραιάδης εξήγησε ότι «αυτό το βίντεο είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, όπως ήταν και τα άλλα βίντεο που βγήκαν πρόσφατα στην επιφάνεια καταγράφοντας την κακόβουλες συμπεριφορές και λόγια. Επειδή οι μάσκες πρέπει να πέσουν και πρέπει να δούμε την ωμή αλήθεια: ότι μεγαλώνει κάτι απαίσιο κάτω από την επιφάνεια της Κυπριακής κοινωνίας και το έχουμε αφήσει ανεξέλεγκτο».
Στη συνέχεια έφερε μια σειρά παραδειγμάτων από τις προηγούμενες δεκαετίες και πως αντί να γίνουμε μια χώρα πολυπολιτισμική και αρμονική καταλήξαμε στο αντίθετο.
 
«Θυμάμαι καλά ότι κατά τη δεκαετία του '90, όταν ήμουν ακόμα παιδί στο δημοτικό, αυτοί που κρατούσαν τα ηνία της χώρας φαίνεται να προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα καινούριο 'Κυπριακό Όνειρο' ας το πούμε. Θυμάμαι τους δασκάλους μας να ζητούν να γράψουμε εκθέσεις (μόνο 3 παραγράφους!) περί της σημασίας της Ευρώπης, της δημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης, πράγματα που τώρα μου φαίνονται πολύ τολμηρά θέματα για παιδιά μόλις 10 χρονών. Θυμάμαι το The Cosby Show να προβάλλεται στο μόνο κανάλι του ΡΙΚ στις 8, ακριβώς πριν τις καθημερινές ειδήσεις, στην κορυφή της τηλεθέασης, και να μας γεμίζει το νου με εικόνες και ιδέες που μας έκαναν να πιστεύουμε ότι μπορούμε και εμείς να γίνουμε μέρος του ευρύτερου κόσμου, όπου μπορούμε να γίνουμε δικηγόροι ή γιατροί, όπου η ζωή είναι εξ ορισμού μοντέρνα, πολυπολιτισμική και αρμονική.
 
Επίσης θυμάμαι πόση έμφαση δινόταν στην “Κυπριακή φιλοξενία” και ότι είναι ο θεμέλιος λίθος της ταυτότητας μας. Ότι όταν τελειώσω το σχολείο ίσως να μην υπάρχει ανάγκη να υπηρετήσουμε στο στρατό επειδή θα υπάρχει πλέον ειρήνη στο νησί, αλλά και ότι αν υπάρχει ακόμη η ανάγκη, θα πρέπει να πάω να υπηρετήσω και να είμαι περήφανος για αυτό. Ότι στο τέλος της ημέρας μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα η οποία έχει αδικηθεί ξανά και ξανά, αλλά παρόλο τούτου ΠΡΕΠΕΙ να κρατάμε το κεφάλι ψηλά και να κάνουμε αυτό που είναι σωστό και έντιμο επειδή πιστεύουμε σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
 
Και να που βρισκόμαστε σήμερα όπου όλα αυτά που ανάφερα δίνουν το κύκνειο τους άσμα. Δεν νομίζω να ήταν μόνο τα δικά μου παιδικά όνειρα αλλά ένα συλλογικό Κυπριακό όνειρο για το μέλλον που θέλαμε όλοι να κτίσουμε τότε. Ίσως όμως και να ήμουν αφελής και τα όνειρα αυτά να μην ήταν τίποτα παραπάνω από τις δικές μου καλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. Όπως και να έχει, είμαστε στο εδώ και τώρα, όπου η Κυπριακή φιλοξενία δεν είναι παρά ένα κουρελιασμένο ξεχασμένο κειμήλιο μιας παλαιότερης εποχής, όπως και πολλά άλλα ιδανικά που θεωρούσαμε σημαντικά».
 
Σημείωσε επίσης πως, «όπως φάνηκε και με την αρχική μου αδιαφορία για το βίντεο, γίναμε όλοι τόσο άνετοι με το που έφτασαν τα πράγματα που είμαστε αδικαιολόγητοι. Έχουμε γίνει συνένοχοι με την αδιαφορία και αναισθησία μας σε πράγματα που έχουν γίνει μέρος της ζωής μας σε τέτοιο βαθμό που δεν τα θεωρούμε καν πρόβλημα. Σταθμεύουμε στα πεζοδρόμια επειδή μας διευκολύνει, χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι ΊΣΩΣ να κάνουμε κόλαση τη ζωή μιας νεαρής μητέρας, ή ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, ή ενός ηλικιωμένου. Το θεωρούμε αυτονόητο ότι τα άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα πρώτα αντί του κοινού.
 
Αποκαλούμε τα άτομα που ΔΕΝ απατούν το σύστημα βλάκες. Ίσως χειρότερο από όλα, συμπεριφερόμαστε στις κατ' οίκον βοηθούς σαν σκλάβες, χωρίς να δείχνουμε ούτε τον πιο στοιχειώδη σεβασμό στα άτομα που περιποιούνται τα ίδια μας τα σπίτια και τα άτομα που αγαπάμε».
 
Καταλήγοντας ο κ. Καλογραιάδης τόνισε ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή τα επιτρέπουμε και τα υποστηρίζουμε κάτι που για τον ίδιο είναι δύσκολο να το δεχτεί.
 
«Είναι δύσκολο να το δεχτώ, αλλά όπως είπε ένας σοφός γέροντας, “Πήραμε παραπάνω από ότι μας αξίζει και δεν εκτιμούμε αυτά που έχουμε”.Άρα ίσως να είναι ότι καλύτερο που δημοσιεύτηκε αυτό το απαίσιο βίντεο. Ας πέσουν οι μάσκες μια και καλή. Ας καταρρεύσουν όλα τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις. Ίσως στο τέλος να βγει κάτι πιο όμορφο από τα ερείπια».
 
Αυτούσια η ανάρτηση του:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ