Στο εδώλιο έξι αστυνομικοί-Το χαστούκι, οι κακοποιήσεις και ο ξυλοδαρμός Τούρκου

Πυρετωδώς εργάζονται οι ανακριτές που διερευνούν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων, που πιθανό να προκύπτουν για τον τρόπο χειρισμού από πλευράς Αστυνομίας αναφορικά με τα ελλείποντα πρόσωπα, που τελικά είχαν δολοφονηθεί από τον κατά συρροή δολοφόνο, Νίκο Μεταξά.
 
Παρότι η έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας είχε αρχίσει από τον περασμένο Μάιο, εντούτοις ζητήθηκε περαιτέρω χρόνος για την ολοκλήρωση της, καθώς αρχικά οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές κινούνταν με πιο αργούς ρυθμούς, ώστε να μην επηρεαστούν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο οι εξετάσεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση, όσο και η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Μετά την καταδίκη του Νίκου Μεταξά, με πέντε διαδοχικά και δύο συντρέχοντα ισόβια, οι ανακριτές ανέπτυξαν ρυθμούς και μπήκαν στα βαθιά, με την έρευνα να αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, λόγω του ογκωδέστατου υλικού που έχουν ενώπιον τους.
 
Σε ότι αφορά τις καχυποψίες περί κουκουλώματος της υπόθεσης, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ξεκαθάρισε μιλώντας στον REPORTER, πως «δεν πρέπει να πλανώνται τέτοιες υποψίες στο κοινό, αφού εκεί και όπου εντοπιστούν αδικήματα θα αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες».
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής τέθηκαν διάφορες υποθέσεις, κάποιες εκ των οποίων, έφεραν ποινικές διώξεις αστυνομικών, με τον πρόεδρο της Αρχής Αντρέα Πασχαλίδη, να τις φέρει ως παράδειγμα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους κάνουν λόγο για κουκουλώματα.   
 
Ποινική δίωξη αστυνομικού για… χαστούκι σε αλλοδαπό
 
Μια από τις υποθέσεις που απασχόλησε την Αρχή, στις αρχές του 2017, ήταν το χαστούκι αστυνομικού σε αλλοδαπό στα κρατητήρια Λακατάμιας, το οποίο καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
 
Το θύμα της επίθεσης, κατήγγειλε το περιστατικό στην Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ παράλληλα υπέπεσε στην αντίληψη της Επιτροπής που καταπιάνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Το συγκεκριμένο περιστατικό αφού ερευνήθηκε, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός διώχθηκε ποινικά για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υπόθεση η οποία εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Στην ποινική δίωξη και δεύτερου αστυνομικού, κατά το 2017, η οποία επίσης εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου, προχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής.
 
Πρόκειται για υπόθεση που καταγγέλθηκε από πολίτη στο Ξυλοφάγου, ο οποίος έκανε λόγο για σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση του από αστυνομικό.
 
Δίωξη για ξυλοδαρμό Τούρκου
 
Οι δύο πιο πάνω ποινικές διώξεις, δεν ήταν οι μόνες κατά το 2017, καθώς άλλος ένας αστυνομικός κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο, εργαζόταν στο κλιμάκιο του οδοφράγματος Λήδρα Πάλας.
 
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο αστυνομικός φέρεται να ξυλοκόπησε Τούρκο, ο οποίος δεν σταμάτησε κατά τη διέλευση του από το οδόφραγμα.
 
Το περιστατικό περιήλθε στην αντίληψη του ΚΙΣΑ, με τον πρόεδρο του κινήματος να προχωρεί σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή. Μετά από σχετική έρευνα, εναντίον του εν λόγω αστυνομικού στοιχειοθετήθηκε υπόθεση, και με εισήγηση της Αρχής, παραπέμφθηκε ενώπιον Δικαστηρίου. Η δικαστική διαδικασία, βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2017, καταγγέλθηκε από ομογενή, ότι κακοποιήθηκε από τρεις αστυνομικούς, στον Αστυνομικό Σταθμό Ομορφίτας, περιστατικό το οποίο επίσης καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Μετά από σχετική έρευνα, αποφασίστηκε πως προκύπτουν αδικήματα εναντίον των τριών αστυνομικών, οι οποίοι τελικά διώχθηκαν και παραπέμφθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου.

Αυτεπάγγελτες έρευνες
 
Η Αρχή λειτούργησε επίσης αυτεπάγγελτα σε αρκετές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων, η υπόθεση κακοποίησης πολίτη από αστυνομικούς το 1999, ο οποίος ισχυρίστηκε ενώπιον Δικαστηρίου, πως από τα χτυπήματα υπέστη ψυχολογική βλάβη.
 
Πρόσφατα και μόλις η αστική υπόθεση που καταχώρησε ο πολίτης εναντίον της Δημοκρατίας αποπερατώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα έρευνα.
 
Παρόμοιας φύσεως υπόθεση, είναι και ο θάνατος νεαρού, στις 29 Αυγούστου, στα κρατητήρια Λακατάμιας. Μόλις η είδηση του θανάτου ήρθε στο φως, η Ανεξάρτητη Αρχή λειτούργησε αυτεπάγγελτα και ενημέρωσε το Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και προχώρησε στο διορισμό ποινικού ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του.

Εκκρεμούσα η υπόθεση το επεισόδιο με Αλεξούι και Σοφοκλέους
 
Την ίδια ώρα, εκκρεμούσα παραμένει η υπόθεση φραστικού επεισοδίου ανάμεσα στον Αλέξη Μαυρομιχάλη και στον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, Νίκο Σοφοκλέους, το οποίο εκτυλίχθηκε όταν το «Αλεξούι» τελούσε υπό κράτηση και είχε μεταφερθεί στο γραφείο του κ. Σοφοκλέους.  
 
Η διερεύνηση της υπόθεσης, παραμένει προς το παρόν στο περιθώριο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Μαυρομιχάλη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του Νίκου Σοφοκλέους, στην Ανεξάρτητη Αρχή.
 
Όταν η δικαστική διαδικασία ολοκληρωθεί και σε περίπτωση που το Δικαστήριο εντοπίσει ευθύνες στον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, τότε η Ανεξάρτητη Αρχή θα ανοίξει εκ νέου την υπόθεση, ώστε να διερευνήσει πιθανά αδικήματα εναντίον του Νίκου Σοφοκλέους.  
 
Τέλος, στην υπόθεση της συζύγου του ποδοσφαιριστή της Δόξας, Λουίς Κάρλος, η οποία το 2017 κατήγγειλε παράνομη σύλληψη με τη χρήση βίας από αστυνομικούς στην Μακεδονίτισσα, μετά από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής, διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα σε βάρος δύο μελών της δύναμης.

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών