Παίρνουν μέτρα για τα τροχαία δυστυχήματα-Κωδικοποιούν χαρακτηριστικά σύγκρουσης

Στη σύσταση διμελούς επιτροπής που θα κωδικοποιεί τα χαρακτηριστικά μιας οδικής σύγκρουσης και στη συνέχεια θα παρουσιάζει σειρά μέτρων πρόληψης, προχωρούν οι κυπριακές αρχές, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των θανατηφόρων δυστυχημάτων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία οριστικοποίησης των δράσεων που θα περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Δράσης Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030, δήλωσε η Βασιλική Αναστασιάδου.
                                                      
Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προέδρευσε συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση τη Βουλής όπως προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στο θέμα της ψήφισης των νομοσχεδίων και του σχετικού κανονισμού για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των οδικών συγκρούσεων.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, στις δηλώσεις της η κ. Αναστασιάδου είπε πως η διμελής επιτροπή θα απαρτίζεται από στέλεχος του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομίας και από συγκοινωνιολόγο του Τμήματος Δημοσίων Έργων και θα κωδικοποιεί όλα τα χαρακτηριστικά μιας οδικής σύγκρουσης, προκειμένου να είναι σε θέση να παρουσιάσει σε μελλοντικό στάδιο σειρά μέτρων πρόληψης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων.
 
Η Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμη πως έχει ήδη αρχίσει η διεργασία για την επικαιροποίηση του υφιστάμενου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020.
 
«Έχει ήδη γίνει απολογισμός των δράσεων που έχουν ληφθεί και αναμένεται, εντός του επόμενου μήνα, να οριστικοποιηθούν οι δράσεις  που θα περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2021-2030», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, οι αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου Οδικής έχουν ετοιμάσει εισηγήσεις για νέες δράσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο συμβούλιο τον προσεχή Ιανουάριο, αφού πρώτα τύχουν αξιολόγησης τόσο από τον σύμβουλο του Υπουργείου για θέματα οδικής Ασφάλειας, όσο και από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, το οποίο προσφέρθηκε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο υπουργείο για θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια.
 
Το Συμβούλιο ενημερώθηκε παράλληλα  για τις εξελίξεις που αφορούν το σύστημα φωτοεπισήμανσης, για το οποίο οι προσφορές θα υποβληθούν στις 15 Νοεμβρίου, 2019. «Ευελπιστώ, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και ότι, εντός του 2020, μέρος του συστήματος φωτοεπισήμανσης θα λειτουργήσει, σε πιλοτική βάση», σημείωσε η Υπουργός Μεταφορών.
 
Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τα μέλη της Βουλής όπως προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στο θέμα της ψήφισης των νομοσχεδίων για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις καθότι αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη μείωση των οδικών συγκρούσεων.
 
Υπενθύμισε πως η κατ’ άρθρον συζήτηση των εφτά νομοσχεδίων και του ενός σχεδίου κανονισμών έχει ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου 2019 και το θέμα έχει παραπεμφθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για λήψη απόφασης.
 
Τόνισε ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αποτελούν σημαντικό πυλώνα πολιτικής, έχοντας ενεργή συμμετοχή στον καθορισμό στρατηγικής για την οδική ασφάλεια, με γνώμονα πάντοτε τη μείωση των οδικών συγκρούσεων και των σοβαρών τραυματισμών.
 

Δειτε Επισης

Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα